Samfundsansvar

Igen solid fremgang i bestyrelsers kvindeande

Joachim Kattrup

mandag 16. april 2018 kl. 12:50

Næsten hver tredje af de 100 største danske erhvervsvirksomheder har nu en kvindeandel på mindst 30 procent i deres bestyrelser. Og hver fjerde virksomhed har det seneste år øget kvindeandelen, viser Økonomisk Ugebrevs årlige tema om kvinder i topledelse.

Da de 1400 største virksomheder i 2012 via lovgivning blev pålagt at fastsætte måltal og politikker for kvindeandel i topledelsen, var der mange virksomheder som opsatte ambitiøse mål, som skulle nås i 2017, altså i år. Som det er fremgået af de seneste års kortlægninger i Økonomisk Ugebrev, rykkede en pæn andel af Top 100-selskaberne relativt hurtigt frem og nåede deres måltal efter nogle år. Men der var også mange der haltede langt bagefter med at opgradere kvindeandelen, og hvor det var svært at se, hvordan de skulle nå at overholde deres egen deadline.

Økonomisk Ugebrevs nye kortlægning viser, at alle de virksomheder, som havde sat en deadline for sig selv i 2017, og som ikke var på plads sidste år, opdeler sig i to store grupper: Virksomhederne i den første gruppe har taget en gevaldig slutspurt i år, og de har altså fået indvalgt én og nogle gange to ekstra kvinder mere i bestyrelsen, så de nu opfylder måltallet. Det drejer sig blandt andet Nykredit Holding, Coloplast, FLSmidth, Danfoss, Hempel, Stark Group og Per Aarsleff.

Vi opfatter diversitet som en konkurrencefordel. Derfor er vi også meget glade for, at vi netop har fået Henriette Hallberg Thygesen, CEO i Svitzer A/S, som nyt bestyrelsesmedlem.

I den anden gruppe er en stribe virksomheder som i første omgang har taget munden lidt for fuld. De har simpelthen ikke opfyldt deres eget måltal indenfor deres egen deadline. Det drejer sig om VKR, DS Norden Københavns Lufthavne, Schouw & Co., Dansk Supermarked, Jyske Bank, Cowi, Siemens Wind Power, Ambu og Energi Danmark.

Spørgsmålet er nu, hvad disse virksomheder vil gøre? Vil de ændre deres deadline til næste år eller til senere. Eller vil de skrue ned for ambitionen – og dermed deres måltal?

Økonomisk Ugebrev har spurgt nogle af virksomhederne:

Jyske Bank oplyser, at det fortsat tilstræbes at få to kvindelige aktionærvalgte medlemmer af bestyrelsen. Samtidig er det besluttet at fastsætte et samlet måltal senest i 2021 på fire kvindelige bestyrelsesmedlemmer incl. medarbejdervalgte. Fra COWI siger bestyrelsesformand Steen Riisgaard: ”Vi opfatter diversitet som en konkurrencefordel. Derfor er vi også meget glade for, at vi netop har fået Henriette Hallberg Thygesen, CEO i Svitzer A/S, som nyt bestyrelsesmedlem. Henriette har mange års international erfaring fra Maerskkoncernen og kan bidrage med vigtig indsigt i vores kernemarkeder samt stærke kompetencer inden for forretningsudvikling og kunderelationer.”

COWI nåede ikke 2017 målet, da det var en større udfordring end forventet at identificere og tiltrække kvindelige profiler, der både i forhold til kompetencer og erfaring kunne matche den ønskede sammensætning og struktur i bestyrelsen. Målsætningen om, at to ud af bestyrelsens seks generalforsamlingsvalgte medlemmer skal være kvinder, gælder i COWI’s nuværende strategiperiode, der løber frem til udgangen af 2020.

VKR har ændret på måltallet fra to kvindelige bestyrelsesmedlemmer til ét. I årsrapporten for 2015 hed det ellers, at ”målet er uændret, at der skal være et kvindeligt bestyrelsesmedlem mere inden 2017. Dette kan ske ved udskiftning eller udvidelse af bestyrelsen med en yderligere kvindelig kandidat.

En sådan udskiftning/udvidelse af bestyrelsen vil ske, når den bedst egnede kandidat til en bestyrelsespost er en kvinde, og når udskiftning eller udvidelse af bestyrelsen i øvrigt er hensigtsmæssig.” Til Økonomisk Ugebrev siger CEO Mads Kann-Rasmussen: ”Vi støtter op om målsætningen om øget ligestilling og diversitet. Og vi er godt på vej. I vores største forretningsområde VELUX A/S er 50 procent af de ikke-medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer kvinder.”

DS Norden har anvendt en lidt anden model. Rederiet har simpelthen flyttet sin deadline for, hvornår den fastsatte kvindeandel skal nås, fra 2017 til 2020.

Efter de seneste års fremgang i andelen af kvinder i de 100 største selskaber er situationen altså, at næsten hver tredje af de store virksomheder nu har en kvindeandel på mindst 30 procent i deres bestyrelser. Andre tyve virksomheder har en kvindeandel på mellem 20 og 30 procent, og ca. halvdelen af de undersøgte virksomheder har i dag opfyldt den målsætning for kvinder i deres bestyrelser, som de har fastsat i 2013. Fire virksomheder har bestyrelser, hvor der er lige mange kvinder og mænd, nemlig Aller Holding, Topdanmark, Fleggaard Holding og SEB Pension. Både Topdanmark og SEB har det seneste år øget andelen af kvinder i bestyrelsen.

Kortlægningen viser, at en stor andel af de store danske erhvervsvirksomheder dermed de seneste 3-4 år har flyttet sig markant ved at indvælge flere kvinder i deres bestyrelser. Og den viser også, at der efter nogle års stilstand i de store virksomheders kvindeandel omkring bestyrelsesbordet igen er i hastig vækst.

Meget tyder samtidig på, at mange af de selskaber, som halter bagefter i kvindeandel i bestyrelsen, næste år eller næste år igen vil begynde at rykke hurtigere, hvis altså ”historien” gentager sig. Mange virksomheder har nemlig sat deres officielle deadline til 2018 og 2019. Og i en del tilfælde også til 2020. Selskaber med en 2018-deadline får travlt med at finde kvindelige kandidater senest dette efterår. Det drejer sig blandt andet om AP Pension, som næste år har en målsætning om at ramme en kvindeandel på 33 procent. I dag er der ingen kvinder i pensionsselskabets bestyrelse.

Der er også en bagside af medaljen: Nogle virksomheder ser ud til at have skudt det hele foran sig ved at fastsætte en deadline til 2020, men der er efter fire år med de nye regler ikke sket så meget i bestyrelsen. 14 af de undersøgte virksomheder har stadig ingen kvinder i bestyrelsen, på trods af ganske ambitiøse måltal.

Se tabel på næste side med aktuel kvindeandel, målsætning og deadline for samtlige selskaber.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Kapitalfonde rydder op i selskaber baseret på ”den gamle økonomi”

Månedsstatus på de danske kapitalfonde: Store kapitalfonde som EQT og IK har brugt årets første måneder til at skille sig af med portefølje-virksomheder i ”den gamle økonomi”. Kræfterne og…
Finans
Pres på Lars Rohde: Kræver redegørelse om den “hemmelige” guldbeholdning
Samfundsansvar
Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand
Samfundsansvar
Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude
Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating
Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter

Seneste nyt

Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Life Science

Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter

Disclaimeren for Corona-nyt er den samme som altid, hvilket vil sige, at vi kort vil opdatere på udvalgte nyheder med forbindelse til corona. Ikke nødvendigvis toneangivende eller repræsentative nyheder,…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været

Andre artikelserier

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen
Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger

Seneste nyt

Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger
Finans
Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

ESG & Impact: Investment Process and Portfolio Management
COVID-19: Solnedgangs­klausul udskudt i forhold til sager med baggrund i corona­epidemien
Nye regler om stigning i grundskylden på jorder med vindmøller og solcelleanlæg lempes under de afsluttende forhandlinger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X