Samfundsansvar

Investorer: ”Komisk” forudsætning bag ny Nordsøolieudvinding

Joachim Kattrup

fredag 06. marts 2020 kl. 14:05

8. udbudsrunde i Nordsøen: Beregninger fra Finansministeriet og lobbyorganisationen Olie Gas Danmark understøtter det økonomiske potentiale for olieudvinding i Nordsøolien.

Men beregningerne bygger på tal fra Det Internationale Energiagentur (IEA), der i årevis kraftigt har undervurderet udviklingen på det globale sol- og vindenergimarked. En mere realistisk fremskrivning ville ændre regnestykket. Kapitalforvaltere undrer sig og kalder tallene ”direkte komiske.”

Finansministeriet bekræfter overfor Økonomisk Ugebrev, at deres beregninger heller ikke korrigerer for den reelle kapacitetsudvikling i sol- og vindenergimarkedet. Olie Gas Danmark ønsker ikke at kommentere på tallene.

Olie Gas Danmark og Finansministeriet benytter fremskrivninger af oliemarkedet, som baserer sig på IEA-prognoser, der i mere end 10 år konsekvent har undervurderet den faktiske kapacitetsudvikling i vedvarende energikilder.

En mere realistisk fremskrivning ville ændre regnestykket, og måske forhindre beslutninger baseret på fejl, vurderer bl.a. Nordeas chefanalytiker for sustainable finance, Thina Margrethe Saltvedt.

 

Rapporten kan således medføre, at der tages beslutninger baseret på fejl

 

”Problemet er, at mange politikere og industriledere betragter IEA’s nye Energy Outlook som ”bibelen” i energisektoren. Rapporten kan således medføre, at der tages beslutninger baseret på fejl i udviklingsprognoser for markedet,” siger Thina Margrethe Saltvedt.

Udviklingen for solenergi har i mange år været eksponentiel, men Finansministeriet og Olie Gas Danmark bruger prognoser, som konsekvent antager en flad udvikling.

IEA har hvert år siden 2006 skudt langt under den faktiske kapacitetsudvikling i vedvarende energi. Beregningerne er ellers helt centrale for beslutningen om, hvorvidt Danmark skal fortsætte olievindingen i Nordsøen. Klimaminister Dan Jørgensen har indtil videre udskudt beslutningen.

Også kapitalforvalteren C WorldWide har helt tilbage i 2015 påpeget problemet med de fejlslåede prognoser fra IEA. Ifølge temaspecialist Peter Springborg fra C World-Wide Asset Management er IEA’s gentagne pessimistiske prognoser af markedet for vedvarende energi baseret på helt forkerte antagelser.

”Det Internationale Energiagentur IEA og andre analytikere har flere gange været for pessimistiske med hensyn til væksten i solenergi. Det skyldes, at de tænker lineært. Konsekvensen er, at investeringsverdenen, offentligheden og politikerne undervurderer den igangværende omstilling på energimarkederne,” vurderer Peter Springborg.

Han henviser til, at IEA’s aktuelle fremskrivning for den gennemsnitlige omkostning per kWh produceret strøm (LCOE) for sol og vindenergi viser samme billede som i 2015.

Brancheforeningen Olie Gas Danmark har ikke ønsket at svare på spørgsmål fra Økonomisk Ugebrev om kritikken af IEA’s fremskrivninger.

 

Fremskrivning i strid med virkeligheden

IEA fremskriver LCOE-prisen i 2040 på sol og vindenergi til langt højere, end hvad markedsprisen aktuelt er flere steder i verden – fx i Spanien Portugal og UK. Desuden er IEA’s estimater for LCOE-priser i 2040 op til tre gange højere end Bloomberg New Energy Finances prognoser.

 

det er fuldkommen uforståeligt, hvorfor IEA ikke har taget ved lære af de sidste mange års faldende omkostninger på sol og vind

 

”Jeg tror, at IEA’s underliggende filosofi er at påpege områder, hvor regeringerne kan gøre mere for at sikre den grønne overgang snarere end at generere det mest sandsynlige scenario. Når det så er sagt, er det fuldkommen uforståeligt, hvorfor IEA ikke har taget ved lære af de sidste mange års faldende omkostninger på sol og vind, og indkalkuleret disse i deres LCOE-prognoser, som er direkte komiske, fordi de ligger milevidt over, hvor omkostningerne er faldet til allerede i dag,” siger Peter Springborg.

IEA’s prognoser af markedet i 2020 for solenergi ligger også langt under IHS Markits forecasts. Selv IEA’s såkaldte ”accelerated case scenario”, der antager ”fuld tryk” på den grønne omstilling, er mere pessimistisk end IHS Markits seneste vurdering af kapacitetsudviklingen for 2020.

IHS forudser en udvikling i 2020 i den globale solenergikapacitet på 14 procent – til 142 GW. IEA’s ”accelerated case scenario” forslår 128 GW, der faktisk er en tilbagegang fra året før.

”Dette giver os et forkert billede af udviklingen på energimarkedet. De fleste mennesker, der arbejder med energimarkedsanalyse, er opmærksomme på disse udfordringer i tallene fra IEA og bruger andre kilder som grundlag for beregninger af vedvarende energi såsom Bloomberg new Energy Finance eller DNV GL, siger Thina Margrethe Saltvedt.

Ifølge tidligere Managing Director for Goldman Sachs i England og nu bæredygtig investor og iværksætter, August Lund, bidrager de konstante undervurderinger af udviklingen i vedvarende energi til at fastholde et mere positivt billede af indtægter fra oliemarkedet.

 

Kapaciteten har været eksponentiel, men IEA har indregnet en flad udvikling

 

”Hvis man skyder så meget forbi i sine prognoser af kapaciteten i vedvarende energikilder, så må det logisk påvirke olieprisen opad i beregninger af energimarkedet. Det er vel åbenlyst, at vurderer man lavere kapacitet fra renewable vil det medføre større efterspørgsel på fossile brændstoffer. Kapaciteten har været eksponentiel, men IEA har indregnet en flad udvikling,” siger August Lund.

I en mail oplyser Finansministeriet til Økonomisk Ugebrev, at ”der korrigeres ikke i IEA’s fremskrivninger, udover altså effekten af den markedsinformation, der inddrages via futures-priser.” Med andre ord tager Finansministeriet ikke den faktiske udvikling i kapaciteten i vedvarende energikilder med i betragtningerne. Olie Gas Danmark ønsker ikke at kommentere IEA’s prognoser af vedvarende energi.

 

IEA´s (World Energy Outlook) fremskrivninger af kapacitet i global solenergi vs. markedsudviklingen.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four

Selvom de store revisionshuses basale revisionsforretning de seneste år har udviklet sig fladt, formår selskaberne at fastholde en solid vækst i den samlede aktivitet. En stadig større andel af…
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel

Seneste nyt

Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Finans

Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Jacob Aarup-Andersen vil fastholde ISS’ rolle som en udbyder af et bredt spektrum af serviceydelser til store internationale kunder. Men han vil sandsynligvis satse hårdt på strammere styring af…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv

Seneste nyt

Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X