Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Mærsk offentliggør land-for-land skattebetalinger

Joachim Kattrup

fredag 01. maj 2020 kl. 17:55

Uden land-for-land skatterapportering lever Mærsk endnu ikke op til de skatteprincipper, som selskabet tilsluttede sig for to år siden.

Salling Group og Ørsted går fortsat enegang om frivilligt at offentligøre landfor-land, imens de store banker kun oplyser land-forland, fordi lovgivningen kræver det.

Mærsk vil fra næste år offentliggøre sine land-for-land skatterapporteringer. Foreløbig holder Mærsk dog rebene tæt ind til rælingen, men oplyser, at de forbereder offentliggørelsen blandt andet på baggrund af andres erfaringer, samt hvilke konkurrencehensyn, der skal inddrages.

I Mærsks seneste sustainability rapport skriver Mærsk, at de arbejder på at leve fuldt op til ”The B-teams” principper for ansvarlige skattepraksis. Mærsk var blandt femten andre globale virksomheder med til at etablere principperne i regi af The B-team, der har Sir Richard Branson som frontfigur.

I forbindelse med annonceringen i årets sustainability rapport har Økonomisk Ugebrev stillet Mærsk en række spørgsmål om, hvad rapporteringen forventes at indeholde, og hvilken betydning Mærsk forventer det vil få i relation til, om andre danske virksomheder følger med.

For eksempel bliver det interessant at se om rapporteringen dækker alle former for skatter og afgifter, om samtlige jurisdiktioner inddrages, og om rapporteringen sammenkædes til overskud, omsætning, ansatte og andre forretningskritiske oplysninger.

Foreløbig er Mærsk dog ikke klar til at løfte sløret for, hvad rapporteringen vil indeholde.

 

Vi er i dialog med andre selskaber, der har tilsluttet sig The B Team principles for at dele erfaringer omkring, hvordan dette gøres bedst

 

”Som nævnt i vores Sustainability Rapport, arbejder Maersk på at offentliggøre flere oplysninger om i hvilke lande vi betaler skat. Vi er i dialog med andre selskaber, der har tilsluttet sig The B Team principles for at dele erfaringer omkring, hvordan dette gøres bedst, således at vi sikrer relevant information til vores interessenter, men samtidig også uden at offentliggøre konkurrencefølsomme informationer. Andre virksomheder, der har tilsluttet sig The B Team, har valgt at lægge et væsentlighedsniveau og aggregere informationer på lande og/eller regionsbasis. Maersk vil formodentlig gøre noget tilsvarende”, oplyser Senior Press Officer i Mærsk, Christian Kjærgaard-Winther.

Hvis Mærsk følger for eksempel Vodafones eksempel på land-for-land skatterapporteringer vil vi næste år se land-for-land rapportering, der indeholder omsætning, profit, selskabsskat, indirekte skat samt investeringer og antal ansatte.

Følger Mærsk Unilevers model vil rapporteringen indeholde lidt færre oplysninger. For eksempel oplyser Unilever ikke alle jurisdiktioner. De er aggregeret på regionsniveau, og kun de største lande er med. Unilever sammenstiller heller ikke skatteoplysninger direkte med andre økonomiske oplysninger.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating rapporterer otte danske selskaber – Salling Group, Ørsted, Sydbank, Equinor, Nordea, Danske Bank, Alfa Laval (via svensk moderselskab) og Saxo Bank – i Top 100 skattebetalinger land-for-land.

 


Det er to mere end året før. Det er dog værd at bemærke, at både olieselskaber og banker er forpligtet via lovgivning, og oplysningerne ville næppe være tilgængelige uden dette lovkrav.

Tilbage er dermed fortsat kun Salling Group og Ørsted, som frivilligt har valgt at offentliggøre skatteoplysninger pr. jurisdiktioner. Hverken Ørsted eller Salling Group har mange skattemæssige forhold i international sammenhæng, og forsigtigheden med at øge transparensen på skatteområdet blandt dansk erhvervslivs største selskaber er fortsat udtalt.

En række af Danmarks store institutionelle investorer opfordrer virksomhederne til at åbne for land-for-land skatterapporteringer. Det gælder bl.a. PKA, MP Pension, Pensam og PFA. Det afvises dog i en artikel af flere store danske selskaber som Pandora, DSV og Novo Nordisk. Også Dansk Industri og Dansk Erhverv er modstandere af åbne land-for-land skatteoplysninger.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank