Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

C25 Klima Rating: Ørsted vinder første opgør om bedste klimapræstation

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 25. januar 2022 kl. 5:50

Som den eneste virksomhed scorer Ørsted maksimumpoint i Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars C25 Klima Rating. Den danske energigigant lægger sig dermed alene i front på den mest omfattende vurdering af de store danske selskabers klimapræstationer. Lige efter Ørsted følger Danske Bank, Netcompany og Novo Nordisk. Genmab indtager sidstepladsen. Som den eneste C25-virksomhed ender den dansk-amerikanske biotekvirksomhed med en samlet score på nul point. Bavarian Nordic, Demant, FLSmidth og ISS udgør den øvrige bagtrop.   

De øverste pladser i Økonomisk Ugebrevs nye Klima Rating indtages af Ørsted, herefter følger farmaselskaber som Novo Nordisk og Coloplast, konsulenthuse som Netcompany og Simcorp og finans- og forsikringsvirksomheder som Danske Bank og Tryg. Disse virksomheder tilhører alle traditionelle brancher med lav CO2-udledning. Og da der i den nye Klima Rating lægges stor vægt på virksomheders faktiske klimaresultater og knap så meget på ambitioner og 10-punktsplaner, bør selskaber fra disse brancher score højt.

De negative overraskelser i Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars nye Klima Rating er virksomheder som Ambu, Bavarian Nordic, Demant, ISS og Genmab. De er alle at finde i bunden af ranglisten, selvom de tilhører traditionelle lavudledningssektorer. Den lave score for disse selskaber skyldes mangelfuld rapportering om klimatiltag. For overhovedet at kunne opnå point skal virksomhederne nemlig rapportere fyldestgørende om deres klimaaftryk. Dette indebærer blandt andet, at virksomhederne skal rapportere om deres scope 3 udledninger, da scope 3 for de fleste virksomheder udgør langt den største post i klimaregnskabet.

En del af selskaberne med lavest klima-rating har dog allerede meldt ud, at de planlægger at forbedre deres klimarapportering allerede i år. Det gælder blandt andet Demant, ISS og FLSmidth.

Dermed er der lagt op til en del forskydninger i næste udgave af ØU’s Klima Rating, der allerede udkommer senere dette forår efter aflæggelse af de kommende årsregnskaber.

For pointfordelingen for de enkelte målepunkter, er der særligt to ting, der springer i øjnene: For det første, som det fremgår af tabellen nedenfor, er 18 af de 24 virksomheder blevet tildelt toppoint i punkt 4, hvilket betyder, at 75 procent af C25 virksomhederne rapporterede fyldestgørende om deres scope 1, 2 og 3 udledninger.

For det andet viser pointtildelingen under punkt 5, at 75 procent af de fire højst rangerende virksomheder i den samlede rating har integreret klimakomponenter i topledelsens bonusprogrammer. For de ti bedst placerede virksomheder er det 50 procent, og for hele C25-universet er det 7 ud af 24 virksomheder, altså knap 30 procent af virksomhederne, der har integreret klimakomponenter i topledelsens variable aflønning.

Pointskillelinjer for ØU Samfundsansvars C25 Klima Rating, januar 2020

Som beskrevet i oplægget til Økonomisk Ugebrevs nye Klima Rating afhænger pointtildelingen i de første tre målepunkter ikke blot af egne præstationer, men også af de øvrige virksomheders klimaresultater – jo bedre virksomhederne i C25 er til at drive en sund økonomisk forretning, der belaster klimaet mindst muligt, des højere sættes barren for at få tildelt maksimumpoint i de tre første målepunkter. Rationalet bag denne pointtildeling er, at det derved er frontløbervirksomhederne, der svinger taktstokken og sætter niveauet for, hvad der skal til for at opnå en god rating.

En mere udførlig beskrivelse af, hvilke C25 virksomheder, der er bedst til skabe mest muligt profit pr. tons udledt CO2, kan findes her.

I forbindelse med denne rating går pointskillelinjerne for de tre første målepunkter ved:

Målepunkt 1: For at opnå 3 point skal virksomheden udlede mindre end 9,2 tons CO2 pr. million kroner, den har i omsætning; for at opnå 2 point skal virksomheden udlede 34,2 tons CO2 eller mindre pr. million kroner, den har i omsætning; alle virksomheder, der udleder mere end 34,3 tons CO2 pr. million kroner, de har i omsætning, og som har rapporteret fyldestgørende om deres scope 1, 2 og 3 udledninger, tildeles 1 point.

Målepunkt 2: For at opnå 3 point skal virksomheden udlede mindre end 36,6 tons CO2 pr. million kroner, den har i overskud; for at opnå 2 point skal virksomheden udlede 184 tons CO2 eller mindre pr. million kroner, den har i overskud; alle virksomheder, der udleder mere end 185 tons CO2 pr. million kroner, de har i overskud, og som har rapporteret fyldestgørende om deres scope 1, 2 og 3 udledninger, tildeles 1 point.

Målepunkt 3: For at opnå 3 point skal virksomhedens andel af vedvarende energi (elektricitet) udgøre mindst 73 procent; for at opnå 2 point skal virksomhedens andel af vedvarende energi udgøre mindst 53 procent; alle virksomheder, hvis andel vedvarende energi er under 53 procent, og som har rapporteret om deres vedvarende energiandel, tildeles 1 point.

Sådan har vi gjort

Vi har på Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar udviklet et nyt rating-redskab, der på baggrund af en række enkle og klare parametre udpeger hvilke virksomheder, der er bedst på klima. ØU Samfundsansvars Klima Rating består af følgende fem målepunkter:

  • Total CO2-udledning* (scope 1, 2 og 3) i forhold til omsætning
  • Total CO2-udledning (scope 1, 2 og 3) i forhold til overskud
  • Vedvarende energiandel
  • Klimarapportering – scope 1, 2 og 3
  • Klimakomponenter i topchefløn

Med udgangspunkt i virksomhedsrapporter udgivet i 2021 har vi indsamlet klimadata fra C25 virksomhederne og på den baggrund tildelt virksomhederne point for hvert af de fem målepunkter (en mere udførlig beskrivelse af de fem målepunkter og pointtildelingen findes her).

Det er værd at holde sig for øje, at C25 virksomhedernes klimarapportering er meget forskelligartet og at klimaoplysningerne ofte er vanskelige at sammenligne på tværs af forskellige virksomheder. Vi har gjort vores bedste for at sikre, at vi ikke sammenligner æbler og pærer, men da vi ikke er i stand til at tjekke virksomhedernes klimadata og udregningsmetoder i detaljen, har vi valgt at holde os til de oplysninger, virksomhederne angiver i officielle rapporter.

Alle de 24 virksomheder, der indgår i undersøgelsen, har god tid inden udgivelsen fået tilsendt de klimaoplysninger, vi har indsamlet om deres virksomhed. Bortset fra Mærsk og Vestas, der ikke er vendt tilbage på vores henvendelse, har alle de resterende 22 virksomheder godkendt data.

En del virksomheder har benyttet lejligheden til at kommentere vores tal – og vi har i enkelte tilfælde korrigeret data. Det skete eksempelvis, da en virksomhed var i stand til at påvise, at den rent faktisk i en rapport oplyser om sine scope 1, 2 og 3 udledninger, selvom vi havde noteret, at det ikke var tilfældet.

Research er foretaget af Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar ved research assistent Nicole Cherine de la Sencerie El-Dessouky og redaktør Claus Strue Frederiksen.

*Med CO2 menes drivhusgasser i bred forstand eller såkaldt CO2-ækvivalenter.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

299,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Energinet søger økonom til projekter i den grønne omstilling
Region Syddanmark
Private Banking rådgiver søges til Ringkjøbing Landbobank i Aarhus
Region Midt
Økonomikonsulent til tværgående anlægsstyring
Region Sjælland
Plesner søger økonom til ambitiøs økonomisk analyseenhed
Region Hovedstaden
AC Birk søger Økonomichef med fokus på bæredygtig økonomi for vores 3 spændende forretningsenheder
Region Midtjylland
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Region Midtjylland
Røde Kors søger en Blended Finance Advisor
Region Hovedstaden
Ringkøbing Landbobank søger Privatrådgiver til hovedkontoret i Ringkøbing
Region Midtjylland
Senior Director for Humanitarian Innovative Finance Hub
Region Hovedstaden
Sparekassen Kronjylland søger kvantitativ analytiker eller statistiker
Region Midtjylland
Forretningsorienteret controller til økonomistyring i Vejdirektoratet
Region Hovedstaden
Vil du være med til at udvikle vores ledelsesteam, og brænder du for ledelse?
Region Sjælland
Hans Knudsen Instituttet søger Senior Business Controller til økonomiafdeling
Region Hovedstaden
KPMG søger målrettede MidMarket-revisorer
Region Hovedstaden
Opsøgende privatrådgiver til Ringkjøbing Landbobank i Aarhus
Region Midtjylland
Finanstilsynet søger Vicekontorchef til kapitalmarkedsanalyse
Region Hovedstaden
Head of Finance and Controlling til Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Er business controlling i staten noget for dig?
Region Hovedstaden
Vil du arbejde med økonomisk rådgivning for nogle af Danmarks største virksomheder?
Region Hovedstaden
Projektkonsulent til forretningskritisk projekt i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Topdanmark søger IT-udvikler med flair for økonomi til transformationsprogram
Region Hovedstaden
Grant Thornton Denmark søger erfaren revisor
Region Hovedstaden
Kalundborg kommune søger økonomimedarbejder med talent for præcision og udvikling (genopslag)
Region Sjælland
Møns Bank i Næstved søger erhvervsrådgiver – er det dig?
Region Sjælland
Skattestyrelsen søger teamkoordinator til transfer pricing
Region Hovedstaden
Udløber snart
Brænder du for at bidrage til den regnskabsmæssige understøttelse af staten
Region Hovedstaden
Spændende juridiske stillinger indenfor et område med stor politisk bevågenhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]