Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Ny rapport: pensionssektoren svigter sit klimaansvar

Claus Strue Frederiksen

mandag 14. februar 2022 kl. 12:15

I en ny rapport kortlægger Mellemfolkeligt Samvirke de danske pensionskassers fossile investeringer, der samlet set løber op i 46 milliarder kroner. Heraf er 22 milliarder investeret i selskaber, hvor forretningsmodellen bygger på fossil kapacitetsudvidelse, hvilket ifølge det Internationale Energiagentur konflikter med Paris-aftalen. 

Rapporten fra Mellemfolkeligt Samvirke lanceres sammen med en offentligt tilgængelig database, der indeholder data og information om danske pensionsselskabernes fossile investeringer.

UDKLIP FRA RAPPORTEN

“Mere end seks år efter at Paris-aftalen blev vedtaget og efter mange grønne løfter og nye klimapolitikker, har de 16 største danske pensionsselskaber fortsat investeret 46 milliarder kroner i fossile selskaber, der er den primære årsag til den eskalerende klimakrise.

Alle 16 pensionsselskaber investerer i selskaber, der stik mod videnskabens anbefalinger og målet om at holde temperaturstigningerne under 1,5 grader udvider den fossile kapacitet. Pensionsselskaberne har tilsammen 22 milliarder kroner investeret i fossil ekspansion.”

“Der er store forskelle på omfanget af de fossile investeringer. PFA, Danica Pension, Pension Danmark og Velliv er målt på investeringernes markedsværdier de fire største investorer i fossile selskaber.

Samlet set er PFA, Danica Pension, Pension Danmark og Velliv ansvarlige for mere end halvdelen (54 procent) af alle fossile aktie- og obligationsinvesteringer blandt de 16 pensionsselskaber i analysen. Tilsammen har de investeret mere end 25 milliarder kroner i kul-, olie- og gasselskaber.”

“De danske pensionsselskaber har tilsammen investeret mindst 22 milliarder kroner i selskaber, der er i direkte modstrid med Paris-målene og klimavidenskaben. Selskaberne øger den fossile kapacitet ved at lede efter nye fossile udvindingsområder eller udvider infrastruktur, der kommer til at afbrænde kul, olie og gas på den anden side af 2050.

IEA er i net zero 2050-scenariet tydeligt i sit budskab: Det globale CO2-budget levner ikke plads til yderligere fossil kapacitet. Alle fossile ekspansionsprojekter fra og med 2022 er ifølge IEA overflødige, hvis verden beslutter sig for at ville gennemføre nettonuludledninger i 2050. De kendte fossile reserver er tilstrækkelige til at forsyne verdens befolkning med energi indtil 2050.”

Rapporten fra Mellemfolkeligt Samvirke findes her.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank