Samfundsansvar

Uafhængig rapport frikender BESTSELLERs aktiviteter i Myanmar

Joachim Kattrup

mandag 17. maj 2021 kl. 16:02

Uafhængig rapport om BESTSELLERs aktiviteter i Myanmar: BESTSELLER har overholdt sanktionerne og har ikke samarbejdet med militæret, oplyser BESTSELLER på deres webside. 

Het fremgår det, at “Det danske modefirma Bestseller har bestilt en uafhængig rapport og evaluering af sin due diligence for at sikre ansvarlig produktion i Myanmar. Rapporten er udarbejdet af en uafhængig advokat Jonas Christoffersen, der tidligere har været 11 år som direktør for Institut for Menneskerettigheder. Jonas Christoffersen er bredt respekteret som en af ​​Europas førende menneskerettighedsmyndigheder.

Rapporten har behandlet tre hovedspørgsmål:

  1. Har militæret i Myanmar modtaget betalinger fra de virksomheder, hvor Bestseller har fået produceret varer? Dette er specifikt med hensyn til tre af de 36 fabrikker, som Bestseller har godkendt til produktion. Rapporten konkluderer:

”Baseret på vores fund mener vi ikke, at der er rimelig grund til at antage, at de tre fabrikker er placeret på grunde, der ejes direkte eller indirekte af militæret. Vi mener heller ikke, at der er rimelig grund til at antage, at de tre fabrikker har betalt administrationsgebyrer direkte eller indirekte til militæret. ”

  1. Har Bestseller levet op til sit samfundsansvar, såsom at gennemføre grundige undersøgelser af fabrikkernes potentielle forbindelser til militæret? Rapporten konkluderer:

”Vi er helt klart af den opfattelse, at der ikke er tvivl om, at Bestseller levede op til deres samfundsansvar i overensstemmelse med de højeste internationale standarder i forhold til deres aktiviteter i Myanmar. Bestseller reagerede meget hurtigt på rapporten fra FN’s Independent International Fact-Finding Mission, ligesom Bestseller – da det senere blev krævet – fortsatte sin grundige undersøgelse med støtte fra lokale eksperter og kilder. ”

  1. Har bestseller overtrådt EU’s sanktioner? Rapporten konkluderer:

“Vi finder ud af, at Bestseller ikke (sic) har overtrådt sanktionerne fra EU.”

Rapporten understreger desuden, at befolkningen i Myanmar er plaget af ekstrem fattigdom, og at internationale virksomheder har et klart ansvar for fortsat at sikre arbejdspladser i landet. Rapporten anbefaler specifikt:

“At Bestseller så hurtigt som muligt genoptager deres aktiviteter i Myanmar, da civilbefolkningen har et kritisk behov for udenlandske investeringer og handel.”

”Det er min vurdering, at Bestseller har levet op til FN’s anbefalinger med hensyn til at drive ansvarlig forretning i Myanmar. De har fremmet anstændige arbejdsforhold i landet, og de har levet op til de højeste internationale standarder for virksomheders sociale ansvar. Bestseller har overholdt EU’s sanktioner – herunder dem, som EU vedtog for nylig. Nøglespørgsmålet er nu, hvordan man beskytter en national befolkning, hvor yderligere 25 procent vil falde under fattigdomsgrænsen. Hvis alle vestlige virksomheder holder op med at handle med Myanmar, vil vi stå over for en humanitær katastrofe, ”siger Jonas Christoffersen, der har udarbejdet rapporten.

”Rapporten bekræfter, at vi har levet op til vores ansvar. Der bør ikke være nogen tvivl om, hvorvidt vi har handlet ansvarligt med hensyn til befolkningen i Myanmar. I mange år har vi arbejdet med at forbedre arbejdsforholdene, udviklet sociale programmer og bidraget til udviklingen af ​​en fagbevægelse i landet. Vi har fordømt militærkuppet på det kraftigste, og vi er dybt fokuserede på, hvordan vi fortsat kan beskytte de cirka 48.000 ansatte, der arbejder på fabrikkerne, der leverer tøj til os, ”siger Anders Holch Povlsen, administrerende direktør og ejer, BESTSELLER.

Bestseller har haft forretning i Myanmar i mange år og har gennemført mange sociale programmer der. Bestseller foretager regelmæssig due diligence på de over 30 Myanmar-baserede fabrikker, der er en del af dets forsyningskæde. Dette arbejde sikrer, at fagforeninger kan fungere effektivt, alle lønninger betales, og andre centrale rettigheder beskyttes.

”Vi fortsætter ufortrødent med at etablere anstændige arbejdsforhold i Myanmar. Siden militærkuppet har vi intensiveret vores regelmæssige vurderinger, og vi vil fortsætte med at gøre det. Samtidig er vi i tæt dialog med lokale interessenter om, hvordan vi bedst kan håndtere denne komplicerede situation. Lige nu er flertallet af arbejdere tilbage på fabrikkerne, og de er dybt afhængige af lønninger for at betale for mad, medicin og lignende,” siger BESTSELLERs bæredygtighedschef Dorte Rye Olsen.

De Forenede Nationers anbefalinger og Den Europæiske Unions sanktioner udelukker specifikt handel med virksomheder, der ejes af militæret i Myanmar. Konkret har der været en diskussion om, hvorvidt Ngwe Pinlae-industriområdet er økonomisk kontrolleret af militærets virksomheder.

”I øjeblikket producerer vi beklædningsgenstande på to af de tre autoriserede fabrikker i Ngwe Pinlae. Redegørelsen bekræfter vores tidligere undersøgelser af, at industrizonen ikke er ejet af militæret. Vi har dog tidligere hørt, at der var betalt et gebyr for – blandt andet – skraldindsamling på et par hundrede dollars om året, og at disse penge til sidst endte i militærets lommer længere nede på linjen. Dette svarer til mindre end 0,01 procent af de lønbetalinger, som vores ordrer genererer, og skal afvejes mod vores ansvar over for mere end 7.300 ansatte, der arbejder på de tre fabrikker. Hverken vi eller rapporten har dog været i stand til at finde nogen form for dokumentation for sådanne betalinger. Vi har ikke afgivet nye ordrer på de tre fabrikker siden 19. marts, og det er tvivlsomt, om vi kan gøre det fremadrettet på grund af EU’s nyeste sanktioner fra 19. april. Derfor kan vi blive tvunget til at indlede en ansvarlig exitstrategi med hensyn til  fabrikkerne, så langt det er muligt, når vi samtidig skal overholde sanktionerne” siger Dorte Rye Olsen.

Download rapporten her (på dansk med engelsk oversigt) .

Download rapportens bilag her.

Download denne pressemeddelelse på dansk her.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]