Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Bæredygtige iværksættere tynget af ledelsesansvar

Joachim Kattrup

onsdag 06. september 2017 kl. 12:00

Iværksættere, der har et socialt eller bæredygtigt fokus, oplever i deres søgen efter kapital og forretningssupport større barrierer end traditionelle iværksættere. Selvom de er mindst lige så økonomisk risikovillige som traditionelle iværksættere, føler de sig udsatte og mere bekymret for fiasko som ledere.

Billedet bekræftes af både Den Sociale Kapital Fond og Foreningen af Sociale Entreprenører i Danmark samt en række danske sociale iværksættere som Økonomisk Ugebrev har talt med, på baggrund af en ny empirisk analyse af europæiske iværksættere foretaget Erasmus School of Economics.

I den socialøkonomiske cateringvirksomhed Send Flere Krydderier, der ansætter kvindelige indvandrere – den gruppe i Danmark med den laveste erhvervsfrekvens – mener direktør Mirka Mozer, at frygten for fiasko rækker langt ud over egne iværksætterambitioner:

”Jeg har et ansvar, der rækker langt ud over en almindelig personalegruppe. For mange af de kvinder, der er ansat i Send Flere Krydderier gælder det, at det er første gang, at de har et job, og at sandsynligheden for, at de får et andet, hvis vi går neden om og hjem, er relativt lille. For mig er det en forpligtelse ud over det sædvanlige”, siger Mirka Mozer.

For iværksættere med et socialt ærinde, følger ofte et meget dedikeret ledelsesansvar med, fordi konsekvenserne af lukning eller dårlig ledelse kan have alvorlige konsekvenser for de ansatte

Den særlige ansvarsbyrde mærker også formand for Sociale Entreprenører i Danmark, Per Back, blandt sine medlemmer. ”For iværksættere med et socialt ærinde, følger ofte et meget dedikeret ledelsesansvar med, fordi konsekvenserne af lukning eller dårlig ledelse kan have alvorlige konsekvenser for de ansatte. Dertil formulerer loven om registreret socialøkonomisk virksomhed også, at ledelsen skal være inddragende og etisk forsvarlig,” siger Per Bach.

Andre perspektiver end profit

Forskningsresultaterne fra Erasmus School of Economics viser, at bæredygtige iværksættere i højere grad oplever, at de investerer personlig prestige i deres forretningsprojekter. ”Sociale iværksættere har andre perspektiver end profit og arbejder ofte med udgangspunkt i deres personlige netværk end i finansielle formelle netværk. De har ganske enkelt mere at miste på det personlige plan,” siger Assistant Professor fra Erasmus School of Economics Brigitte Hoogendoorn, der i forskningsprojektet har spurgt i alt 3000 iværksættere i alle EU-lande.

Det nu nedlagte Råd for Socialøkonomiske Virksomheder, hvis opgaver nu varetages af Dialogforum for Bæredygtighed og Vækst, anbefalede i deres sidste rapport bl.a. mere uddannelse og udvikling af forretningskompetencer, samt påpegede, at investeringsmarkedet reelt ikke tilbyder bæredygtige iværksættere mange muligheder.

”En forklaring på, at mange oplever finansielle barrierer er, at der blandt de sociale iværksættere kun er meget få gode projekter, når man tager forretningsbrillerne på. Men der er intet, der tyder på, at de forretningsdygtigste sociale iværksættere har ringere muligheder end andre. Men en stor gruppe af dem mangler forretningsmæssig forståelse. Til gengæld kan vi se, at de sociale entreprenø-rer, der formår at få tilført kapital, faktisk klarer sig godt. Fordi de er vant til at agere etisk og er villige til at ofre sig. Det giver integritet og troværdighed,” vurderer Steen B. Lohse, investeringschef i Den Sociale Kapitalfond.

Send Flere Krydderier står netop foran en proces, hvor kapitaltilførsel bliver afgørende for virksomhedens udvikling. ”Hvis vi skal – og det skal vi – forretningsudvikle, så kræver det kapital, som vi selvfølgelig skal ud og hente. Det er en proces, vi har gang i. Men det er p.t. svært for mig at vurdere, hvorvidt det kommer til at blive vanskeligt. Men vi er længere tid om at skabe proft end vanlige virksomheder, fordi de sociale mål kræver ekstra ressourcer. Men jeg er til gengæld ikke i tvivl om, at vi bidrager til samfundsøkonomien,” siger Mirka Mozer.

Det mere komplekse forretningslandskab gør, at sociale entreprenører oftere må trække på personlige netværk for at finde kapital. Det betyder, ifølge Brigitte Hoogendoorns, at frygten for fiasko opleves større blandt sociale og bæredygtige iværksættere.

”Når man aktiverer sit personlige netværk, har man langt mere at miste. Derfor er min anbefaling også, at de sociale iværksættere skal være bedre på de forretningsrelaterede kompetencer, så de kan slippe noget af den negative forestilling, de har om finansiering og forretningssupport. De skal være bedre til at benytte formelle finansieringsstrukturer,” vurderer Brigitte Hoogendoorns på baggrund af sit forskningsprojekt.

Joachim Kattrup

[postviewcount]

Jobannoncer

Hvad siger du til at surfe rundt på nettet, mens du passer dit arbejde? Lige nu søger vi nye kollegaer til Moms på e-handel i Frederikssund
Region Sjælland
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø søger Akademiker til Økonomistyring
Region Hovedstaden
Head of Financial Management til Cobblestone
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Tekniske graduates til Koncern IT – en af Danmarks største it-arbejdspladser
Region Hovedstaden
Graduates til Koncern IT – en af Danmarks største it-arbejdspladser
Region Hovedstaden
Erhvervsrådgiver til Erhvervscenter Aalborg
Region Nordjylland
Energinet søger bred profil med økonomisk eller juridisk baggrund
Region Syddanmark

Mere fra ØU Samfundsansvar

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]