Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Bæredygtighed sender Besenbacher ind i varmen hos aktieanalytikere

Morten W. Langer

fredag 24. maj 2019 kl. 14:11

Efter nogle år med dårlige placeringer i Økonomisk Ugebrevs årlige formandrating får Carlsbergs formand i år endelig anerkendelse for den transformation af virksomheden, der er sket i hans tid. “Man må ikke undervurdere, hvor vigtigt det er for en virksomhed, at den kan fremvise resultater, som Carlsberg f.eks. kunne for 2018. Den positive omtale af Carlsberg og mig skyldes måske også vores mange bæredygtighedsinitiativer,” siger Flemming Besenbacher i dette interview.

Flemming Besenbacher lægger ikke skjul på, at han skulle op ad en stejl lærekurve, inden det kom så langt. Som noget meget usædvanligt overtog han formandsposten i et stort børsnoteret selskab uden nogen væsentlig erhvervserfaring i bagagen.

Aktiemarkedet har traditionelt haft det svært med Carlsberg. De restriktioner, som stifterne lagde ind i ejerskabet, har ikke harmoneret godt med tanker om shareholder value. Aktiemarkedets mishag har fundet konkret udtryk i bedømmelsen af formanden, og den nuværende, Flemming Besenbacher, er heller ikke vant med gode placeringer i Økonomisk Ugebrevs formandsrating. Så sent som i 2015 landede han på sidstepladsen.

Men netop 2015 var også året, hvor den nye direktør Cees’ t Hart blev ansat. Det var et dristigt valg. Men det er blevet en succes, og siden har tendensen i Besenbachers ratings været stigende. I år får han karakteren 3,5. Det er ikke en topkarakter, men det er absolut godkendt, og det bringer ham i liga med bestyrelsesformændene i f.eks. Novo Nordisk, Tryg og William Demant.

Flemming Besenbacher havde en solid forskerkarriere bag sig, da han i 2012 blev formand for Carlsberg. Men hans erhvervskarriere var dengang stort set ikke eksisterende, så det nye hverv krævede tilvænning. ”Da jeg blev bestyrelsesformand, havde jeg en stejl læringskurve. Jeg er jo professor i nanoteknologi, og jeg er derfor vant til at sætte mig ind i nye emner på relativt kort tid,” siger Flemming Besenbacher.

Ledelsesskiftet i 2015 var den store eksamen

”Den helt store eksamen for mig var naturligvis ledelsesskiftet i 2015. Det er en bestyrelsesformands vigtigste opgave at sikre, at man har den rigtige person med de rigtige kompetencer og de rigtige personlige egenskaber til at lede virksomheden. Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er stolt over den transformation, som Carlsberg har været igennem i de seneste fire år, siden Cees ’t Hart i juni 2015 overtog CEO-posten, og over de stærke økonomiske resultater, specielt i 2018 med to opjusteringer. Lige nu har vi den højeste aktiekurs nogensinde. Jeg gætter på, at de stærke resultater også medvirker til bedømmelsen af mig,” fortsætter han.

Det er imidlertid ikke kun Carlsberg, der er kommet aktiemarkedet i møde med en strategi, der er mere kommercielt betonet end forgængerens. Det er også omvendt, vurderer Flemming Besenbacher. De dybe værdier, som er lagt ned i virksomhedens DNA, er ikke længere en anstødssten. De harmonerer tværtimod godt med tidens krav om, at virksomheder skal have et formål, ud over at tjene penge.

”Man må ikke undervurdere, hvor vigtigt det er for en virksomhed, at den kan fremvise resultater, som Carlsberg f.eks. kunne for 2018. Det giver ikke bare et finansielt overskud, men også et mentalt overskud til at fokusere på andet end profit. Der er nu genskabt tillid til ledelsen blandt aktionærer og analytikere. Men vi skal transformere verden fra at være fokuseret udelukkende på kortsigtet profit til i dette århundrede også at fokusere på det lange sigte, og herunder people, purpose og planet. De fire P’er kommer til udtryk på flere måder. Den positive omtale af Carlsberg og mig skyldes måske også vores mange bæredygtighedsinitiativer,” siger Flemming Besenbacher, der også kan se sin egen post i selskabet som et resultat af stifternes visioner.

”De ønskede, at videnskabsmænd skulle tage ansvaret for bryggeriet Carlsberg. Han (bryggeren J.C. Jakobsen, red.) ville sikre, at Carlsberg aldrig kun blev drevet med fokus på kortsigtet profitoptimering, men derimod altid fokuserede på i dag og i morgen, altså både på det korte og det lange sigte,” siger Flemming Besenbacher, der afviser, at det var en overvindelse at lægge afstand til den gamle målsætning om at være blandt verdens absolut største bryggerier.

”Den beslutning overlod jeg trygt til den nye ledelse. Målet om at vokse organisk ved at investere halvdelen af det, der kom ind fra vores effektiviseringsprogram, havde fuld opbakning fra bestyrelsen og mig. At effektiveringsprogrammet endte med at nå op på mere end 3 mia. kr., selvom målet var mellem 1,5-2 mia. kr., siger noget om den ånd, der i dag hersker i Carlsberg, som igen skyldes Cees’ dygtige ledelse,” slutter Flemming Besenbacher.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank