Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

CSR Rating: cBrain årets positive undtagelse i small cap

Joachim Kattrup

søndag 27. oktober 2019 kl. 10:18

cBrain er i Økonomisk Ugebrevs Rating af CSR Rapportering årets positive undtagelse i small cap universet. De mindste børsnoterede selskaber har ellers ikke fulgt med det generelle kvalitetsløft, som ses blandt de store selskaber. cBrains første CSR-rapport medfører fremgang fra sidste års bundplacering til en solid plads i den bedre halvdel.

Den ene erhvervsminister efter den anden har, via en række udvalg og dialogfora for samfundsansvar, gentagne gange erklæret, at de små og mellemstore virksomheder skal være med til at løfte fx verdensmål og grøn omstilling gennem et øget fokus på forretningsdrevet CSR.

Men målt på de mindste børsnoterede selskabers CSR-rapportering går det i den helt forkerte retning. Kløften til de større virksomheder bliver dybere, og flere small cap selskaber går tilbage på kvalitet end selskaber der går frem, viser Økonomisk Ugebrevs årlige rating af top 100 CSR-rapportering.

C25-selskaberne går i gennemsnit 1,2 point frem i ratingen, imens small cap virksomhederne går tilbage med 3,3 point i gennemsnit. Øvrige large cap selskaber udenfor C25 og mid cap selskaberne holder status quo med henholdsvis minus 0,3 og plus 0,2.

Undtagelsen i small cap segmentet er it-virksomheden cBrain, der rykker frem fra en absolut bundplacering sidste år til nu en placering lige over midten. Forklaringen er lige til: Nemlig, at cBrain har besluttet sig for at udarbejde en CSR-strategi med tilhørende offentlig rapportering.

”Da vi for snart tre år siden formulerede vores strategi, blev vi skarpere på vores mission og for vores vækststrategi for såvel Danmark som internationalt. Som leverandør til offentlig administration blev det os klart, at bureaukratiet er en forudsætning for demokratier, og at digitaliseringen på en lang række områder havde undermineret sunde bureaukratiske principper,” siger Ejvind Jørgensen, CSO og CFO and Investor Relations hos cBrain.

Videre siger han: “Vi siger om vores tilgang, at bureaukrati er godt, sundt og nødvendig for et demokratisk samfund, mens bureaukratisk adfærd er negativt. Det blev startskuddet til at formulere vores kerneformål og samfundsansvar – via digitalisering at styrke bureaukratiet i offentlige forvaltninger,” siger Ejvind Jørgensen.

Verdensmålene har for cBrain, som for mange andre selskaber i top 100, haft betydning for cBrains formulering af CSR strategien. ”Ja, vi læner os direkte op ad Verdensmål 16 om stærke og transparente demokratiske institutioner. Et mål som vi mener kun realiseres for alvor, ved at tænke digitalisering intelligent ind i processerne. Derfor er det et helt centralt element i vores første selvstændige CSR-rapport,” siger Ejvind Jørgensen.

Årets rapportering på den nye CSR strategi er især udtryk for et forretningsmæssigt hensyn, der i første omgang udspringer af den offentlige sektor i Danmark.

”Rent forretningsmæssigt oplever vi særligt i Danmark, at offentlige udbud i større grad stiller krav om samfundsansvar. Det har vi taget alvorligt og i stedet for at foretage mange små skridt hele tiden besluttede vi os for at implementere en grundig CSR strategi og rapportering, som vi kan udvikle og bygge videre på i forhold til vores strategi,” fortæller Ejvind Jørgensen.

Modsat tendensen blandt de større børsnoterede selskaber oplever cBrain ikke, at efterspørgsel efter ESG-data og samfundsansvarlige indsatser kommer fra investorerne. Men det er der en god forklaring på.

”Vi oplever ikke så mange krav fra investorer, men det hænger sammen med den ejerstruktur vi har, hvor to hovedaktionærer er en del af ledelsen af virksomheden. Dertil har vi over 4.000 mindre typisk private aktionærer. Hvis strukturen ændrer sig i fremtiden og flere institutionelle investorer kommer ombord, er vi klar til at møde nye krav om ESG-oplysninger,” siger Ejvind Jørgensen.

cBrains rapportering er bygget oven på en række principper for menneskerettigheder, sikkerheds- og sundhedspolitik, miljøpolitik, anti-korruptionspolitik, mangfoldighedspolitik samt skattepolitik. Det sidste er usædvanligt for en small cap virksomhed, idet selv mange af de helt store selskaber ikke opererer med skattepolitikker under samfundsansvaret. I den forstand er cBrain godt med.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank