Samfundsansvar

Etik: Dybvad bag positivt nybrud i toplederkommunikation

Joachim Kattrup

fredag 06. september 2019 kl. 15:04

På mange måder er Danske Banks bestyrelsesformand Karsten Dybvad og tidligere administrerende direktør Jesper Nielsens aktionærbrev fra årsregnskabet 2018 et positivt nybrud i toplederkommunikation. Det insisterer på at fastholde en åben diskussionen om rækkevidden for samfundsansvaret og bankens etiske grænser.

Prisen for det kommunikative nybrud er, at banken – sprogligt set –  fremstår træg og abstrakt. Men samlet set adskiller Danske Banks første aktionærbrev under Karsten Dybvad sig markant i både sprogtone og indhold fra de øvrige C25-topchefers. Det viser Økonomisk Ugebrevs business intelligence baserede sproganalyse af samtlige C25-topchefers aktionærbreve.

Selvom den enestående kommunikation fra Danske Banks topledelse kommer i kølvandet på den store hvidvaskskandale, kan Danske Banks bestyrelsesformand Karsten Dybvad og administrerende direktør Jesper Nielsens aktionærbrev i 2018-årsregnskabet betragtes som et nybrud i toplederkommunikation.

Aktionærbrevet er reflekterende og søgende mod at belyse hvilken ansvarlighed og etisk rammesætning selskabet bør have i fremtiden. Aktionærbrevet er mere abstrakt end vanligt og appellerende til den intellektuelle øvelse, som værdimæssig stillingtagen kræver.

En sprogtone og emnefokusering, som er bemærkelsesværdig unik i sammenligning med de øvrige C25 topchefers aktionærbreve. Sådan lyder konklusionen på den business intelligence-baserede sproganalyse af C25-selskabernes ”letter to shareholders,” som Økonomisk Ugebrev Ledelse udarbejder hvert år.

Controversial-score i minus

Der er ingen tvivl om, at Danske Bank har fået meget negativ omtale i medierne efter hvidvasksagen.  Det vidner Danske Banks “Controversial-score” om, der stadig er i minus. “Controversial scoren” udtrykker forholdet mellem negative og positive artikler fra de globale nyhedsmediers.

 (Danske Banks Controversial-score (2017-2019))

 

 

Etik og ansvar kræver fokus på abstrakte, ja nærmest filosofiske, refleksioner og mindre på konkrete handlingsanvisninger

 

Danske Banks ledelse nedtoner henvisninger til konkrete bedrifter, resultater og initiativer, der ellers kendetegner de mere traditionelle aktionærbreve fra de øvrige topledere i C25-indekset. Mens de fleste selskaber i et eller andet omfang søger efter ny mening og nyt ”purpose” i en bæredygtig og klimaorienteret virkelighed, uden at formulere dette konkret, kan Danske Bank ledelsens aktionærbrev, rent sprogligt, betragtes som et kærkomment nybrud i toplederkommunikation.

Topchefer i andre selskaber vil kunne finde inspiration i aktionærbrevet fra Danske Banks topledelse om, hvordan man åbner diskussionen på et dilemmafyldt område. Det kræver mod at åbne diskussioner om etiske grænser, integritetens omfang og skillelinjen for samfundsansvaret. Et mod, som Danske Bank med hvidvaskskandalen er blevet tvunget til at adressere i aktionærbrevet.

 

Danske Bank er undersøgende og søger svar

Analysen af Danske Banks aktionærbrev er fortaget med BI-sproganalyse softwaren Diction, og resultatet viser, at Danske Bank på to af analysesoftwarens fem målbare sprogkategorier (se beskrivelse i bunden af artikel) falder markant udenfor både den generelle globale sprognorm gældende for årsrapporter og gennemsnitsscoren for samtlige danske C25-selskaber. På sprogkategorien ”aktivitet”, der indikerer et sprog i bevægelse, forandring, implementering, gennemførelsen af idéer samt fremdrift går Danske Bank betydeligt tilbage i forhold til tiden under Thomas Borgen og Ole Andersens lederskab.

Årsagen er de ”inaktive”, dvælende og søgende formuleringer om ansvar og bankens etiske identitet, som i overvejende grad ikke peger i nogen konkret retning eller på tingslige initiativer. Groft sagt kan det tolkes i retning af, at Danske Banks topledelse stadigvæk kredser om at overbevise omverden og investorerne om, at diskussionen om grænserne for bankens samfundsansvarlige rækkevidde tages meget alvorligt.

Danske Bank anerkender, at diskussionen langt fra er et afsluttet kommunikativt kapitel såvel som en færdigbehandlet epoke. Etik og ansvar kræver fokus på abstrakte, ja nærmest filosofiske, refleksioner og mindre på konkrete handlingsanvisninger – og det tager tid.

I ledelsesberetningen hedder det for eksempel, at ”Through all aspects of our day-to-day conduct of business, a continuous and consistent effort is required to demonstrate that we are committed to acting with integrity and responsibility – and that we are determined to create long-term value for all stakeholders.”

Og, at “Only with trust can we fulfil our obligations as a financial facilitator and enabler, and only as a trustworthy bank can we pursue a coherent strategy to the benefit of all stakeholders.” Der fokuseres altså ikke i denne passage på konkrete initiativer, men på at fastholde diskursen på en række, for banken, kernebegreber, som en ny strategi fremadrettet skal bygge på.

Hver sprogkategori i analysesoftwaren er styret af semantiske, grammatiske og syntaktiske underkategorier, som danner den endelige score på baggrund af statistisk analyseret sprogmateriale fra primært store amerikanske børsnoterede selskabers årsrapporter.

I forhold til Danske Banks sprogbrug under Dybvad og Nielsen viser det sig, at årsrapportens aktionærbrev indeholder et overdrevet brug af ”kognitive begreber.” De defineres som termer, der henviser til cerebrale (hjerne) processer og illustrerer sprogreferencer til intellektuelle øvelser fremfor praksisser eller operationelle beslutninger.

Når bankens topledelse skriver, at de vil “demonstrate that we are committed to acting with integrity,” og, at ”Only with trust can we fulfil our obligations,” så fokuseres der på spørgsmålet om hvad “commitment”, “Integrety,” “trust,” og “obligations” overhovedet betyder, snarere end at vise, hvordan og hvorledes begreberne er implementeret i forretningsprocesserne. Det giver et mere end normalt trægt og abstrakt sprogbrug, og resulterer i analysen i en markant tilbagegang i scoren for ”aktivitets-ytringer.” Handlinger tilsidesættes for refleksioner.

Den svage brug af ”aktivitet” i sproget understøttes af en anden underliggende og styrende sprogkategori, nemlig ”accomplishment” – dvs. sprog, der henviser til gennemførelse eller opfyldelse af mål. Dem er der langt mindre af hos Danske Bank end hos de øvrige C25-selskaber, og scoren er langt under normal-intervallet.

Også scoren for ”realisme-ytringer” er usædvanligt lav. Faktisk er Danske Bank enegænger blandt de største danske børsnoterede selskaber til i underdrivende grad at placerer sig udenfor normalintervallet. Realisme-ytringer handler om sprogets fokus på konkrete, umiddelbare og genkendelige forhold, der påvirker folks hverdag. Og dem er der ikke mange af i Dybvad og Nielsens aktionærbrev.

Det forstærker indtrykket af den abstrakte sprogbrug, og den intellektualiserende tilgang til budskaberne, som nogen måske ville fortolke som handlingslammelse – men kun hvis de også blindt negligerer situationens alvor.

Samlet set betyder den overdrevne brug af ”kognitive begreber,” den underdrejede brug af ”accomplishment-sprog” samt fraværet af ”realisme,” at Danske Banks score for aktivitet – sprogligt set – fremstår trægt og abstrakt.

Men det er samtidig et nyt eksempel og inspirerende nybrud på toplederkommunikation. Et nybrud, der repræsenterer en grundlæggende debat om grænserne for ansvar og etik. Det er der i høj grad brug for – blot med et andets seriøst udgangspunkt, nemlig klimakrisen.


Om analysen

Analyseværktøjet Diction definerer ud fra databasens 50.000 tekster et normalinterval for hver sprogvariable på udvalgte segmenter – i dette tilfælde finansielle rapporters aktionærbreve. Derved kan vi bestemme, hvorvidt teksten overdriver eller underdriver på en eller flere af sprogvariablerne i forhold til normen. Systemet har rødder helt tilbage til 70’erne og er udviklet af Roderick P. Hart, Professor of Government fra The University of Texas og Craig Carroll, Professor fra New York University.

Sprogvariabler / Målepunkter

Activity: Sproget indikerer bevægelse, forandring, implementering, gennemførelsen af ideer, fremdrift og fravær af træghed.
Optimisme: Sproget støtter og viser positive sammenhænge med personer, grupper, koncepter eller begivenheder og fremhæver disses værdi.
Certainty: Sproget indikerer beslutsomhed, usmidighed, absolutter og en tendens til at tale ex cathedra (belærende autoritært).
Realism: Sproget beskriver konkrete, umiddelbare, genkendelige forhold, der påvirker folks hverdag.
Commonality: Sproget fremhæver fælles værdier (ensartethed) i en gruppe og afviser idiosynkratiske (afvigende) former for engagement.

[ditty_news_ticker id=”875785″]

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Danske institutionelle investorer leve op til ny hullet lov om aktivt ejerskab

Inden for de næste måneder skal danske professionelle investorer leve op til nye lovregler om aktivt ejerskab. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer i en artikelserie de kommende måneder en gennemgang…
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år

Seneste nyt

Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Samfundsansvar

2020 blev rekordår for bæredygtige fonde

2020 blev et nyt rekordår for penge sat i bæredygtige fonde. Allerede efter 3. kvartal var der på verdensplan skudt 25 pct. flere penge ind globalt end i hele…

Aktuel artikelserie

Formue

Stoxx: Europæisk healthcare rammer foreløbigt toppunkt

Kursgraf: Europæiske health care aktier har de seneste dage været udsat for gevinsthjemtagning.

Andre artikelserier

Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde

Seneste nyt

Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X