Flere danske erhvervsvirksomheder har indskrevet en målsætning om samfundsansvar i de bindende selskabsretlige vedtægter. Blandt andet virksomheden Letz Sushi og de to børsnoterede selskaber Novo Nordisk og Novozymes.
Debatten om, hvordan de enkelte virksomheder forpligter sig til at forfølge et samfundsansvar, er aktualiseret, efter at 181 magtfulde amerikanske topchefer i The Business Roundtable har offentliggjort en ny samfundsansvarlig formålserklæring.
Formålserklæringen adresserer et opgør med den nu forældede Milton Friedmann pointe om, at virksomheder kun har ét socialt ansvar, nemlig at øge profitten. Erklæringen vurderes som vigtig. Men kritiseres også af B Corp bevægelsen, som har 14 danske medlemsvirksomheder, for ikke at rumme forpligtende anvisninger om for eksempel at indskrive samfundsansvaret i vedtægterne.
Et statement er meningsløst, hvis det ikke betyder konkrete systemiske ændringer
Og der er virkelig stor forskel på, hvad de danske virksomheders vedtægter siger om den samfundsansvarlige dimension. Eksempelvis Danske Banks lyder sådan: ”Bankens formål er at drive bankvirksomhed af enhver art samt anden efter lovgivningen tilladt virksomhed.” Groft sagt er budskabet: vi skal tjene på al finansiel virksomhed, blot det er lovligt.
Formålserklæring fra 181 amerikanske topchefer
De 181 amerikanske topchefer fremlagde den 19. august en ny formålserklæring, der opfordrer erhvervslivet til at sidestille aktionærernes interesse med fem øvrige vigtige stakeholders – kunder, ansatte, leverandører og samfundet generelt. Budskabet har medført heftig debat flere steder verden. Tilhængerne ser det som et særdeles vigtigt signal om, at topchefer fra blandt andre JPMorgan, Amazon og General Motors tænker værdiskabelse ind i en større sammenhæng end blot økonomisk profitmaksimering.
Kritikerne finder budskabet positivt, men langt fra tilstrækkeligt, fordi det ikke er knyttet til anvisninger om konkrete juridiske eller governance-forpligtende ændringer i ledelsesstrukturer eller formålsparagraffer, som det for eksempel kræves af nonprofit-organisationen B Corp for at blive bæredygtighedscertificeret.
”En erklæring, der skal bryde med det ellers fundamentale virksomhedsprincip, er naturligvis en virkelig god nyhed og et meget klart skridt mod at flytte på den fejlopfattelse, at virksomheder kun har pligt til at tilgodese aktionærernes interesser. Men et statement er meningsløst, hvis det ikke betyder konkrete systemiske ændringer i virksomhedernes DNA og de konkrete handlinger,” siger CEO for B Corp i Denmark, Nille Skalts.
Formålsformuleringen i vedtægterne skal ændres
I Danmark er der 14 B Corp certificerede virksomheder, der alle har ændret formålsformuleringen i vedtægterne så det fremgår, at formålet også er en ”væsentlig positiv indvirkning på samfundet og miljøet som helhed.” Også vedtægtsbestemmelsen vedrørende direktionsmedlemmer skal reformuleres for at blive en certificeret B Corp virksomhed. Vedtægtsbestemmelsen for direktionsmedlemmer skal bl.a. indeholde formuleringer om selskabets kortsigtede såvel som langsigtede interesser.
En af de mere velkendte B Corp certificerede virksomheder i Danmark er Letz Sushi. I deres formålsformulering lyder det, at ”(…) samt i sin virksomhed og drift at have væsentlig positiv indvirkning på samfundet og miljøet som helhed.”
Formuleringen er styrende for den daglige ledelse, oplyser direktør i Letz Sushi Anders Barsøe til Økonomisk Ugebrev Ledelse. ”Alt hvad vi gør, skal have en positiv indvirkning på samfund og miljø. Har det ikke det, skal vi holde op med at gøre det, eller finde ud af hvad der skal ændres, for at det bliver tilfældet. Så helt praktisk er det en målepind, som vi har givet alle vores medarbejdere, så de kan hjælpe med at sikre, at vi efterlever dette i alt hvad vi gør,” siger han.
Novo Nordisk og Novozymes er to af de eneste børsnoterede virksomheder, hvor samfundsansvaret er direkte formuleret ind i formålsparagraffen. I formålsparagraffen er der tilføjet, at ”Selskabet tilstræber at drive sin virksomhed på økonomisk, miljømæssigt og socialt ansvarligt vis.” I Danske Bank hedder formålsparagraffen i vedtægterne til sammenligning blot, at ”Bankens formål er at drive bankvirksomhed af enhver art samt anden efter lovgivningen tilladt virksomhed.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.