Samfundsansvar

FN’s Global Compact en klods om benet på den bæredygtige udvikling

Joachim Kattrup

mandag 09. november 2020 kl. 12:10

I bogen Vinduespynt og Samfundssind – når virksomheder (ikke) tager ansvar, der udkommer den 20. november, retter filosofferne Claus Strue Frederiksen og Martin Marchman Andersen et hårdt angreb mod forskellige CSR-aktører. I denne kommentar præsenteres dele af den kritik, der i bogen rettes mod FN’s Global Compact. “Spørgsmålet er, om Global Compact er en del af problemet frem for en del af løsningen, ” skriver Claus Strue Frederiksen & Martin Marchman Andersen. 

Hvis CSR skal nytte noget, er det nødvendigt, at organisationer som Global Compact begynder at fokusere på, hvad der rent faktisk kendetegner ansvarlige og bæredygtige virksomheder. I lyset af de alvorlige udfordringer, vi står overfor, er årlig CSR-rapportering og formel opbakning til en samling elastiske principper langt fra nok.

Som Global Compact selv gør opmærksom på i Impact-rapporten fra 2015, er bæredygtig virksomhedsdrift på ingen måde den nye normal – der er brug for radikale ændringer af vores måde at drive forretning på.

Spørgsmålet er, om Global Compact er en del af problemet frem for en del af løsningen. For nuværende er det vanskeligt at få øje på, hvad organisationen – der har tyve år på bagen – har opnået, udover at beskæftige en hær af CSR-folk, der ”arbejder” med verdensmål og menneskerettigheder.

Global Compact byder næsten alle virksomheder velkommen, tobak og klyngebomber undtaget. Har du mere end ti fuldtidsansatte, skal du blot udfylde et ansøgningsskema med virksomhedens data, herunder navn og adresse, samt vedlægge et brev, hvori direktøren fra virksomheden slutter op om Global Compacts ti principper.

Så er du med, forudsat at du betaler det årlige gebyr på mellem 1.250 og 20.000 dollar, alt efter din virksomheds omsætningsniveau.

Udover det årlige gebyr er eneste krav for at forblive medlem, at du hvert år udgiver en CSR-rapport. I forhold til det konkrete indhold er rapporteringsformatet så fleksibelt, at de indleverede rapporter ikke gør interessenter i stand til at vurdere og sammenligne virksomheders bæredygtighedsstatus.

I bedste fald kan rapporterne tjene en intern funktion for virksomheden selv. Resten af os kan dog ikke rigtig bruge dem til noget. Mange virksomheder gider da heller ikke rapporteringsræset. Siden opstarten i år 2000 er knap 13.000 medlemmer blevet ’delisted’ af Global Compact, fordi de ikke har opfyldt rapporteringskravet. For nuværende er omkring 10.000 virksomheder medlem af Global Compact.

Siden 2008 har Global Compact publiceret årlige rapporter om organisations fremskridt. Fremskridtsrapporternes hovedsigte er at præsentere resultaterne af Global Compacts årlige undersøgelse af medlemsvirksomhedernes indsats på CSR- og bæredygtighedsområdet. I resuméet til 10-års jubilæumsudgaven i 2018 hævdes blandt andet:

”Resultaterne er både opmuntrende og informative – engagementniveauet for administrerende direktører og topledere sender et stærkt signal til medarbejdere, kunder og interessenter om, at bæredygtighed er vigtig for virksomheden. Og det er opmuntrende at se, at 80 procent af virksomhederne rapporterer, at de arbejder aktivt med at fremme verdensmålene.”

Flere ting er imidlertid værd at bemærke. For det første er der tale om en spørgeundersøgelse, hvor virksomhederne selv oplyser, hvordan det står til. Men da selvrapportering som bekendt ikke altid afspejler virkeligheden, kan undersøgelsen ikke bruges til at fastslå virksomhedernes bæredygtighedsengagement. Undersøgelsen fortæller kun noget om, hvad de adspurgte virksomheder hævder at gøre.

For det andet siger undersøgelsen ikke noget om, hvad erhvervslivet generelt mener om bæredygtighed. Selvom Global Compact er verdens største erhvervsbårne bæredygtighedsinitiativ, repræsenterer de blot en lille procentdel af verdens virksomheder – der er ingen grund til at tro, at resten af verdens virksomheder er lige så optaget af FN’s 17 verdensmål og bæredygtig udvikling, som Global Compacts medlemmer hævder at være.

For det tredje er de opmuntrende undersøgelsesresultater, som Global Compact henviser til, ved nærmere eftersyn knap så imponerende. Eksempelvis fremhæver Global Compact følgende fire præstationer, som organisationen finder særligt opmuntrende:

  • 65 procent af virksomhederne angiver, at de udgiver årlige CSR-rapporter.
  • 68 procent af virksomhederne angiver, at bæredygtighed håndteres strategisk og på allerhøjeste niveau i virksomheden.
  • 37 procent af virksomhederne angiver, at de foretager risikovurderinger af virksomhedens samfundsansvarlige aktiviteter.
  • Antallet af virksomheder, der integrerer bæredygtighed i deres kerneforretning, har været stabilt over en årrække. I 2012, da spørgsmålet først blev stillet, var det 48 procent af virksomhederne, der angav at integrere bæredygtighed i deres kerneforretning. I dag er tallet 44 procent.

Er det fire opmuntrende og imponerende resultater, der er en 10-års jubilæumsrapport værdig? Det er vanskeligt ikke at være skuffet. Når det nævnes, at 65 procent af virksomhederne angiver, at de rapporterer årligt om CSR, er der ikke tale om noget, Global Compact bør fejre.

Det betyder jo, at over en tredjedel af virksomhederne ikke lever op til rapporteringskravet, der i praksis er det eneste krav, Global Compact stiller til sine medlemmer.

De resterende tre præstationer er ligeledes vanskelige at finde lyspunkter i. 68 procent arbejder strategisk med CSR – og hvad så? Virksomheder, der arbejder strategisk med CSR, løfter ikke nødvendigvis deres ansvar. At arbejde med noget er jo ikke det samme som at levere varen.

Desuden kan man passende spørge: Hvad gør de resterende 32 procent af virksomhederne, der ikke arbejder strategisk med CSR? Spiller rundbold og leger tagfat? Eller ingenting?

Og siger det overhovedet noget som helst, at 37 procent foretager risikovurderinger af deres samfundsansvarlige aktiviteter, og at antallet af virksomheder, der integrerer bæredygtighed i deres kerneforretning, har ligget stabilt på omkring 45 procent i en årrække? Ikke rigtig.

Andetsteds i rapporten begår Global Compact den fejl, at de forveksler fremskridt med noget, der er en skåltale værdig. Fremskridt er i sagens natur bedre end tilbageskridt. Det betyder imidlertid ikke, at alle fremskridt er værd at fejre.

Det er et fremskridt, hvis en plantageejer holder op med at piske sine slaver hver eneste dag for i stedet at nøjes med at piske dem i weekenden. Men der er næppe grund til at sende ham en stor buket blomster.

Under overskriften »10 områder med fremskridt over en 10-årig periode« fremhæver Global Compact blandt andet, at hvor det i 2008 var 57 procent af virksomhederne, der havde en politik, der tilsagde, at de hverken må gøre brug af eller profitere af tvangsarbejde, er det i dag 68 procent af virksomhederne, der har en sådan politik. Fremskridt, ja. Imponerende, nej.

Det samme gælder i forhold til korruption. Her glædes man over, at hvor det i 2008 var 44 procent af virksomhederne, der havde en nul-tolerancepolitik over for korruption, er det i dag 69 procent. Men det betyder jo, at 31 procent af Global Compacts medlemmer ikke har en nul-tolerancepolitik over for korruption. Og det på trods af at et af Global Compacts ti principper netop er, at virksomheder bør bekæmpe korruption i alle dens former.

Hvordan kan man som organisation leve med, at 31 procent af medlemmerne svarer, at de ikke overholder et af ti grundlæggende principper, som organisationen bygger på? Tænk, hvis 31 procent af alle advokater i en undersøgelse oplyste, at de skam ikke overholder tavshedspligten. Mon ikke advokatrådet øjeblikkeligt ville tage affære?

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

IPO rating: NexCom. Store perspektiver, men også advarselssignaler

I Økonomisk Ugebrevs IPO Rating af de danske First North-selskaber får Nexcom 6 Ratingpoint i udfaldsrummet mellem minus 20 og plus 20. Selskabet scorer altså pænt over middel. Selve…
Formue
S&P Future: NU skal markedet finde støtte. Ellers ser det sort ud
Finans
AP Pension lovede selskaber 4 pct. i rente mod af få firmaordningen
Formue
Efter 12 års bull marked: Sådan håndterer vi faldende markeder
Finans
Survey: Danske Bank bedste bank til pensionsopsparing 2021
Finans
Kapitalfonde: De store globale fonde løber med den store gevinst
Kultur
Boganmeldelse: Hvor svært kan det være at drive en fodboldklub?
Samfundsansvar
Investors dilemma: Grønne obligationer kan overhales af ny innovation
Samfundsansvar
Forskere: Investorers eksklusioner ikke med til at løfte etiske standarder
Finans
Leder: F&P’s direktør Kent Damsgaard har skudt sig selv i foden
Samfundsansvar
Pensionsopsparing: Samfundsansvaret forsvinder i takt med, at formuen stiger
Kultur
Medieanmeldelse: Vi har råd til coronapolitikken – men det gør den ikke klog
Ledelse
1H regnskab fra Harboes Bryggeri indikerer start på Turn Around-proces
Life Science
ØU Lifescience: Porteføljeafkast 33,4% i 2020 klart bedre end referenceindeks
Ledelse
Skuffende regnskab: Chr. Hansen mister sin status som elitevirksomhed

Seneste nyt

Finans
Danske institutionelle investorer lever op til ny hullet lov om aktivt ejerskab
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Samfundsansvar

Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar indeholder i denne og kommende udgaver en gennemgang af en række centrale ESG-områder eller spørgsmål, det er værd at holde øje med i 2021. Investorernes, NGOernes,…

Aktuel artikelserie

En ny seire

En ny seire

Andre artikelserier

En ny seire
Ny eseirerads$2312
Ny serie112
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Kultur
Medieanmeldelse: Hvad stiller vi nu op med hvidvask?
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat

Seneste nyt

Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Mazanti-Andersen advises FTSE 250 listed Diploma PLC on its acquisition of Simonsen & Weel A/S
Folketinget har indgået aftale, som skal sikre fuldstændig erstatning og omstillingshjælp til minkavlere og følgeerhverv
5 gode grunde til at oprette testamente i 2021
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X