Samfundsansvar

Forskere advarer om EU’s Sustainable Corporate Governance

Joachim Kattrup

mandag 19. april 2021 kl. 18:04

EU-kommissionens forslag til nye regler for Sustainable Corporate Governance får nu også hård kritik af både europæiske og amerikanske forskere. Omvendt er der overraskende opbakning fra prominente erhvervsledere som tidligere CEO for Unilever, Paul Polman og PwC’s globale bestyrelsesformand, Bob Moritz, der i en fælles erklæring udtrykker støtte til kommissionens forslag. Striden handler om en omdiskuteret rapport fra E&Y i Italien. Denne konkluderer, at investorer er kortsigtede, og derfor står i vejen for reelle bæredygtige ledelsesbeslutninger. 

Som Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar tidligere har beskrevet i artiklerne Sønderlemmende kritik af EU ’Sustainable Corporate Governance og EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel, har juraprofessor, Jesper Lau Hansen, fra Københavns Universitet og Professor, Steen Thomsen, fra CBS’ Center for Corporate Governance rejst en hård kritik af EU-Kommissionens forslag til et nyt fælles europæisk regelsæt for Sustainable Corporate Governance.

Kommissionens forslag indeholder blandt andet et forslag om at udvande aktionærernes beslutningsrettigheder og give mere magt til såkaldte ”Stakeholder Komiteer”, der skal sammensættes af mange forskellige interessenter uden om kapitalejerne. Desuden rummer forslaget mulighed for at sagsøge topledelser, der ikke følger stakeholder komitéens bæredygtige anbefalinger.

Kritikken af forslagene er taget til i styrke, efter 40 forskere og professorer fra Europa og USA i et “Call for Reflection on Sustainable Corporate Governance” opfordrer EU til at stoppe op og tænke sig om, inden de går videre med forhandlinger med parlamentet om de efterfølgende lovformuleringer og parlamentariske arbejde.

Kritikken fra forskerne, hvor bl.a. professor i Corporate Governance, Steen Thomsen, er initiativtager, appellerer til refleksion, da ”vi mener ikke, at de udfordringer, samfundet står over for, ikke er presserende,” skriver forskerne. ”Derimod skyldes det deres hastende karakter, at vi skal sikre, at alle løsninger styres af de allerbedste beviser,” hedder det.

Forskerne henviser til en kritiseret rapport fra Ernst & Young, som EU-kommissionen har benyttet som grundlag for forslagene om at integrere bæredygtighed i governance regler. Ifølge forskerne bygger kommissionens arbejde på udokumenterede konklusioner fra rapporten om, at investorer kun er grådige kortsigtede aktionærer.

”Stik imod hensigten fremmer forslaget ikke langsigtede investorinteresser, og forarbejdet bygger på en stærkt kritiseret italiensk Ernst & Young (EY) rapport, hvis konklusioner ingen kan genkende,” skrev Økonomisk Ugebrev i december efter kritik fra Jesper Lau Hansen og Steen Thomsen.

Jesper Lau Hansen udtalte her, at ”det er noget af det værste arbejde, jeg har set. Kommissionen tager en italiensk EY-rapport for givet. Men den er fyldt med forudfattede holdninger. Den er blevet massivt kritiseret af alle eksperter på området, og den er endda blevet tilbagevist af EY i Sverige.”

Det er samme kritik, der nu får støtte af forskere fra både Europa og USA. Det er yderst sjældent, at amerikanske forskere blander sig i indre europæiske governance regler, hvilket gør kritikken usædvanligt bemærkelsesværdig.

 

EU får støtte fra globale topledere

I sidste måned modtog EU en støtteerklæring til sine forslag fra en række fremtrædende globale erhvervsledere. De ser gerne, at bæredygtighed bliver mere integreret i reformer af governance regler. Blandt underskriverne er bl.a. Paul Polman, Co-Founder & Chair for IMAGINE (tidligere CEO for Unilever), Kerrie Waring, CEO for International Corporate Governance Network, og Bob Moritz, Global Chairman for PwC.

I erklæringen skriver erhvervlederne bl.a., at “We express our support for the current European Commission examination and consultation on proposals for sustainable corporate governance, focusing on Board oversight, mandatory due diligence and aligning Board and executive remuneration to sustainability objectives. We agree that this initiative is essential to implement the EU’s Green Deal and its Sustainable Finance action plan.”

Modsat forskerne er der imidlertid stor opbakning fra væsentlige globale topledere til reformer af gældende governance regler. En af støtterne for EU er også Richard Howitt, tidligere administrerende direktør for International Integrated Reporting Council.  Han adresserer i en artikel på Board Agenda meget direkte kritikken af EY rapportens konklusioner om kortsigtede investorer, som han mener er berettiget.

”It strikes me as odd that critics seem more concerned with the methodology through which “short-termism” is defined in the study, rather than its devastating consequences for our world and the action needed to change this,” skriver Richard Howitt.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]