Samfundsansvar

Global Fashion Agenda vildleder om bæredygtighed

Joachim Kattrup

fredag 28. juni 2019 kl. 13:45

Global Fashion Agenda, der er ejet af den erhvervsdrivende find Design Society kritiseres nu for bevidst at vildlede virksomheder og kunder om bæredygtighed. Global Fashion Agenda udgiver i samarbejde med Boston Consulting Group hvert år en rapport, der beskriver modebranchens bæredygtige tilstand. Men næsten 400 forskere fra hele verden har samlet sig i en kritik af Global Fashion Agenda for at anbefale business-as-usual, som kaldes et sygt system, baseret på overforbrug og desperat jagt på profit.

Knap 400 internationale forskere fra ”The Union of Concerned Researchers in Fashion” (UCRF) kritiserer nu det dansk baserede selskab Global Fashion Agenda, med CEO Eva Kruse i spidsen, for bevidst at se bort fra kerneproblemstillingen i mode- og tekstilbranchen.

Kritikken lyder, at Global Fashion Agenda bevidst ignorerer, at bæredygtighed i modeindustrien kun kan etableres gennem et systemisk opgør med det stigende overforbrug og industriens evige desperate jagt på økonomisk vækst gennem overproduktion til laveste mulige pris.

 

Vi mener, at GFA’s rapporter er misvisende og på flere punkter vildleder virksomhederne til at fejlinvestere

 

Global Fashion Agenda, der tidligere har organiseret Copenhagen Fashion Week og finansielt støttes af bl.a. Bestseller, H&M, Ganni, NIKE og G-STAR RAW, udgiver i samarbejde med konsulentvirksomhed Boston Consulting Group en årlig rapport om modeindustriens bæredygtige tilstand. Rapporten ” The Pulse of the Fashion Industry ” indledes ganske vidst med erkendelsen om, at “despite this improvement, the fashion industry is still far from sustainable.”

Ifølge et statement fra den 24. juni fra UCRF anbefaler Global Fashion Agenda de helt forkerte veje til en mere bæredygtig kultur. De skaber i bedste fald kun lokale bæredygtige forbedringer i værdikæden, men løser ingen reelle klimafordringer for eksempel beskrevet i IPPC’ seneste rapport om klimaforandringer eller Verdensmål nummer 12 om bæredygtigt forbrug.

UCRF skriver, at ”while the language used in the Pulse 2019 Update invokes ‘systemic change’, the discrete recommendations appear to be located comfortably within a current and unquestioned growth logic and therefore serve business-as-usual over planet. UCRF suggests that a genuine systems thinking approach be adopted for future reports.”

Danskere forskere enig i kritikken

Blandt forskerne, der har sat deres signatur på kritikken, er danske associerede professor Else Skjold fra Design School Kolding. ”Vi mener, at GFA’s rapporter er misvisende og på flere punkter vildleder virksomhederne til at fejlinvestere. Det gjorde de i 2017 ved at anbefale øget brug af syntetiske fibre i tøjproduktion, som er stærkt problematisk i forhold til udledning af mikroplast og dårlig kvalitet i brugsfasen. Det gør de igen i den nuværende rapport ved at fokusere på såkaldt bæredygtig mode og ikke på bæredygtigt (for)brug af tøj – et område der ifølge de sidste 10 års forskning for alvor ville kunne transformere sektoren,” siger Else Skjold.

De anbefalede løsninger fra Global Fashion Agenda kritiseres altså også fra dansk side hårdt for kun at være symptombehandling og kun søge mod bæredygtige løsninger, der samtidig opretter branchens forretningsmodel bygget på ideen om mange og store tøjkollektioner produceret til den laveste mulig pris. ”Vi forskere kan ikke længere være tavse vidner til, at Global Fashion Agenda ’cherry picker’ i vores viden og kun benytter det som understøtter en traditionel modetankegang, og dermed en lineær forretningsmodel, ” siger Else Skjold.

Også Postdoc researcher, BioTextile fra Aarhus Universitet, Birgit E. Bonefeld bakker op om kritikken. ”Brands skal i gang med at agere og orientere sig mod bæredygtige løsninger og ikke kun bæredygtige materialer, hvor fremstillingsfasen er i fokus. Bæredygtigheden skal altså være i et livscyklusperspektiv,” siger Birgit E. Bonefeld. Hun opfordrer også branchen til at engagerede sig i tilbage-tagnings-ordninger og immaterielle løsninger, der kunne ændre erhvervskulturen i modeindustrien. ”Immaterielle løsninger skal indtænkes som en del af forretningsmodellen for at nedtone promovering af, at ’nyt er godt’,” siger hun.

Vigga Svensson – et velkendt ansigt i modebranchen – og CEO i virksomheden Continued.Fashion, hvis forretningsmodel netop bygger på en tilbagetagningsordning og et gensælgningsprincip støtter ligeledes kritikken.

“Kritikken fra UCRF bekræfter vores oplevelse, når vi hjælper modebrands i gang med at arbejde med cirkulære forretningsmodeller. Der findes simpelthen ikke en terminologi eller nogen målestok, der kan håndtere an

det end lineært (over)forbrug. Det gælder lige fra marketingsafdelingen, der er usikker på hvordan man taler med sine kunder, hvis ikke det bare er køb-så-meget-som-muligt, til CFO’en der ikke forstår, hvordan man rapporterer og lagerfører i et cirkulært set-up. Vi ser, med andre ord, en stor lyst til, men også en enorm forvirring over, nye og mere bæredygtige forretningsmodeller – så meget at det kan blive årsagen til, at man bare fortsætter med sin uhensigtsmæssige forretningsmodel mod bedrevidende,” siger Vigga Svensson.

Global Fashion Agendas svar på kritikken

Økonomisk Ugebrev Ledelse har i forlængelse af kritikken fremsendt en række spørgsmål til Global Fashion Agenda direktør Eva Kruse. Spørgsmålene adresserer kritikken fra UCRF og omhandler:
1. Accepten af overforbrug som forretningsmodel.
2. Bevidst begrebsforvirring.
3. Et forenklet syn på forbrugere.
4. Om rapporten udelukkende bygger på hensyn til de velstående i ”the Global North” og ikke inkluderer de mindre velstående i ”the Global South?”

Vi har modtaget følgende korte svar fra Morten Lehmann, Chief Sustainability Officer, Global Fashion Agenda:

”Resultaterne i Pulse of Fashion Industry 2019 Update er baseret på en projicering af konsekvenserne som følge af stigende efterspørgsel fra voksende mellemklasser og overforbrug i modebranchen. De satser, der vises i rapporten, er hentet fra Euromonitor data. For forbrugernes følelsesanalyse blev over 2900 forbrugere interviewet fra en lang række markeder i både det globale nord og det globale syd, herunder Brasilien, Kina, Frankrig, Storbritannien og USA.”

OPDATERET:
Nedenstående svar er modtager 1. juli

Global Fashion Agenda står ikke bag Copenhagen Fashion Week. Copenhagen Fashion Week er ejet af den erhvervsdrivende fond Design Society, der også ejer Global Fashion Agenda, INDEX og Dansk Design Center.  (DETTE ER RETTET AF ØKONOMISK UGEBREV).

I artiklen refereres cirkulær økonomi, hvilket er et emne, Global Fashion Agenda arbejder med igennem flere projekter: 

Målet med Global Fashion Agendas initiativ 2020 Circular Fashion System Commitment er at få flere modevirksomheder til at skifte fra en lineær til en cirkulær forretningsmodel. Totalt set har 12,5% af den globale modebranche skrevet under på 2020 Commitment og sat mål indenfor de fire fokusområder: cirkulær design, tilbagetagning af tøj og sko, gensælgning af tøj og sko samt genbrug af ”post-forbruger” tekstilfibre. Global Fashion Agenda er klar over, at der er flere områder indenfor cirkulær økonomi, men har valgt at fokusere på de førnævnte fire områder. Ellen MacArthur Foundation er “supporter” af 2020 Commitment, og for at undgå dobbeltarbejde er Global Fashion Agenda et ”affiliate” medlem af Ellen MacArthur Foundations ”Make Fashion Circular” initiativ.

Derudover er Global Fashion Agenda politisk engageret og interagerer med politiske beslutningstagere primært i EU for at etablere den nødvendige struktur for et cirkulært modesystem. Som led i dette arbejde har Global Fashion Agenda lanceret et A Manifesto to Deliver a Circular Economy in Textiles og har netop været med til at etablere en ”Policy Hub for Circular Economy in the Apparel and Footwear Industry”.

 Sidst men ikke mindst adresserer Global Fashion Agendas årlige udgivelse CEO Agenda cirkulær økonomi som en af de fire tranformative prioriteter, modebranchens ledere bør prioritere.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Danske institutionelle investorer leve op til ny hullet lov om aktivt ejerskab

Inden for de næste måneder skal danske professionelle investorer leve op til nye lovregler om aktivt ejerskab. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer i en artikelserie de kommende måneder en gennemgang…
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år

Seneste nyt

Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Samfundsansvar

2020 blev rekordår for bæredygtige fonde

2020 blev et nyt rekordår for penge sat i bæredygtige fonde. Allerede efter 3. kvartal var der på verdensplan skudt 25 pct. flere penge ind globalt end i hele…

Aktuel artikelserie

Formue

Stoxx: Europæisk healthcare rammer foreløbigt toppunkt

Kursgraf: Europæiske health care aktier har de seneste dage været udsat for gevinsthjemtagning.

Andre artikelserier

Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde

Seneste nyt

Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X