Samfundsansvar

Her har topledelsen ikke selv hænderne på kogepladen

Joachim Kattrup

søndag 02. august 2020 kl. 21:44

Langt de fleste børsnoterede selskaber oplyser i dag, hvor mange private aktier topchefer og de enkelte bestyrelsesmedlemmer har i selskabet.

Det siger umiddelbart noget om, hvorvidt ledelsen selv har hænderne på kogepladen, og om de tror på det projekt, de er sat i spidsen for, og om de tør sætte sig i samme privat-økonomiske båd som aktionærerne.

Praksis i de fleste selskaber er i dag, at de fleste bestyrelsesmedlemmer ejer aktier. Men der er fortsat store huller i det private ejerskab, som skaber usikkerhed i omgivelserne.

Blandt de store danske børsnoterede selskaber er der kun ét selskab, der slet ikke oplyser om de enkelte direktionsmedlemmers og bestyrelsesmedlemmers private aktier. Nemlig A.P. Møller-Mærsk, som ellers over de seneste ti år har bevæget sig fra en absolut bundskraber i Økonomisk Ugebrevs årlige Governance Rating af 100 børsnoterede selskaber.

I dette års rating får den store industrikoncern på Esplanaden ni ud af ti mulige point, og det giver en placering på en delt niende plads. Blandt de større børsnoterede selskaber er det kun Københavns Lufthavne og Rockwool, som heller ikke giver disse oplysninger, som i realiteten findes, hvis man som interessent indsamler alle flagede insidermeddelelser.

I realiteten oplyser langt de fleste top 100 selskaber i årsrapporten om ejerskabet for hvert ledelsesmedlem, men en del af selskaberne giver kun information om status på den private aktiebeholdning, og ikke årets ændringer.

Disse selskaber får kun et halvt point i ratingopgørelsen. Ifølge Fondsbørsens anbefalinger (3.3.2) bør selskaberne oplyse om ledelsesmedlemmernes beholdning af private aktier.

Økonomisk Ugebrev har for C25-selskaberne kortlagt omfanget af privatejede aktier for de enkelte bestyrelsesmedlemmer excl. medarbejdervalgte. Nogle selskaber har regler om, at især direktionsmedlemmer skal eje private aktier i selskabet.

Eksempelvis fremgår det af A.P. Møller-Mærsks vedtægter, at de enkelte bestyrelsesmedlemmer skal eje A-aktier, altså mindst to, da der ikke oplyses et bestemt antal.

Selvom kun få selskaber har skriftlige vedtægtskrav om, at de enkelte bestyrelsesmedlemmer skal eje private aktier i selskabet, de sidder i bestyrelsen for, er der ved at udvikle sig en praksis, hvor menige medlemmer typisk ejer for mellem en halv og én mio. kr. private aktier i selskabet, og bestyrelsesformanden typisk en del mere.

Af de 15 bestyrelsesmedlemmer i Carlsbergs bestyrelse er der kun to personer, som har en betydelig privat aktiepost. Det drejer sig om bestyrelsesformand Flemming Besenbacher med aktier for 1,8 mio. kr. ved årsskiftet, og Richard Burrows med aktier for to mio. kr.

Flere af de eksternt valgte medlemmer har slet ingen private aktier i Carlsberg, blandt andet Majken Schultz, Domitille Doat-Le Bigot, og de fondsvalgte professorer Carl Bache og Lars Stemmerik. Novo-chef Lars Fruergaard Jørgensen har private Carlsberg-aktier for 150.000 kr.

Hos Vestas er de største aktieejere i bestyrelsen også dem, der har siddet længst med ved bordet. Bestyrelsesformand Bert Norberg har 14.600 aktier, svarende til en værdi på ca. otte mio. kr.

Og Carsten Bjerg og to andre medlemmer har ca. 4.000 private aktier hver, svarende til ca. to mio. kr. De tre nyere bestyrelsesmedlemmer har ingen eller stort set ingen private aktier: tidligere statsminister Helle Thorning-Smidt og Bruce Grant havde ved årsskiftet nul aktier, og KMD chef Eva Berneke havde 1000 aktier.

Hos Demant har bestyrelsesformand Niels B. Christiansen 8.060 private aktier, svarende til en værdi på ca. 2,4 mio. kr. Mens næstformand, den tidligere CEO, Niels Jacobsen, har hele 1.001.340 aktier, svarede til værdi på ca. 300 mio. kr. Antal private aktier var for dem begge uændret i 2019.

Sydbanks bestyrelse har medlemmerne ikke særlig mange private aktier: Tidligere Sydbank-formand Torben Nielsen var største aktionær i bestyrelsen med 7.000 aktier, svarende til en værdi på ca. halvanden mio. kr. Han solgte dem ved sin udtræden. Den nye formand, Lars Mikkelgaard-Jensen, øgede i løbet af sidste år sin private beholdning med 2.000 aktier til 4.000 aktier, svarende til aktier for knap én mio. kr.

Fire menige bestyrelsesmedlemmer har købt ekstra aktier for nogle hundrede tusinde sidste år. Kun det eksterne medlem Gitte Poulsen, der indtrådte i Sydbanks bestyrelse ved den store rokade i december 2019, har en større privat aktiepost på 5.300 aktier, svarende til en købsværdi på ca. 0,7 mio. kr.

Hos Bavarian er billedet helt anderledes: For det første får bestyrelsesmedlemerne ca. en tredjedel af årets bestyrelseshonorar udbetalt i aktier. For det andet er ejerskabet af private aktier betydeligt større end i de fleste andre selskaber. Bestyrelsesformand Gerard van Odijk har private aktier for 3,7 mio. kr.

Og tre andre bestyrelsesmedlemmer har for mere end to mio. kr. private Bavarian aktier: Blandt andet tidligere Radiometer-chef Peter Kürstein for 3,2 mio. kr. og Erik Gregers Hansen for 6,2 mio. kr. I øvrigt er aktien steget ca. 50 procent siden årsskiftet, så de oplyste aktieværdier er øget tilsvarende.

Aktier i indtjeningsmæssigt udfordrede selskaber

Særligt interessant er det at undersøge, om bestyrelserne i de selskaber, som anses for at være indtjeningsmæssigt udfordrede, har private aktier, og om de har solgt ud det seneste år.

Flere af de nyere bestyrelsesmedlemmer i Danske Bank har de seneste år indkøbt en pæn portion private aktier. Bestyrelsesformand Karsten Dybvad købte sidste år 11.258 private aktier, svarende til en indkøbspris på ca. 1,1 mio. kr. Relativt nytilkomne Christian Sagild, tidligere CEO for Topdanmark, har købt 50.000 aktier i Danske Bank, svarende til en investering på ca. fem mio. kr.

Jan Thorsgaard Nielsen fra storaktionæren A.P. Møller Holding købte sidste år 10.557 aktier svarende til ca. 10,5 mio. kr. i indkøbspris. Og Lars-Erik Brenøe, ligeledes fra A.P. Møller Holding, købte yderligere op med 8.825 aktier, så hans beholdning nu er på 23.127 private aktier. Nyvalgte Gerrit Zalm ved generalforsamlingen i foråret 2019 havde ved årets udgang ingen private aktier i Danske Bank.

Pandora har den nye bestyrelsesformand fra december sidste år allerede inden årsskiftet til 2020 indkøbt 20.000 private aktier i Pandora til en værdi på ca. seks mio. kr. Han afløste Peder Tuborgh ved en ekstraordinær generalforsamling.

Største aktionær blandt bestyrelsesmedlemmerne er Axcel-chefen, Christian Frigast, der har været med på alle op- og nedturer siden børsnoteringen af det internationale smykkeselskab. Frigast havde ved årets udgang 48.500 private Pandora-aktier til en værdi på 14 mio. kr. Kun det nyere bestyrelsesmedlem John Peace har ikke købt private aktier i Pandora, mens de øvrige medlemmer har for mellem én og to mio. kr. aktier i selskabet.

Bang & Olufsen har været stærkt udfordret de seneste år, men alligevel har det meste af bestyrelsen haft en pæn portion aktier, antageligt for at signalere tiltro til selskabets muligheder for genopretning.

De menige bestyrelsesmedlemmer har typisk 6.000 til 9.000 aktier antageligt indkøbt til mindst 60-70 kroner per aktie, svarende til en indkøbspris på ca. en halv mio. kr. En privat beholdning i denne størrelsesorden har Mads Nipper, Jesper Jarlbæk, Anders Colding-Friis og Majken Schultz. Nu afdøde bestyrelsesformand Ole Andersen havde en privat beholdning på knap 85.000 aktier, svarende til en investering på mindst fem mio. kr.

Hos Matas er det kun formanden og næstformanden, som har en pæn portion private aktier i selskabet. Bestyrelsesformand Lars Vinge Frederiksen, som også er formanden for Komiteen for God Selskabsledelse, samt bestyrelsesmedlem i blandt andet Falck og engelske Tate & Lyle, har for 0,8 mio. kr.

Matas aktier, mens næstformanden har for 0,4 mio. kr. De menige medlemmer har for 100.000 kr. Matas-aktier, mens Signe Trock Hilstrøm ikke har aktier i Matas.

Hos MT Højgaard har kun et enkelt bestyrelsesmedlem private aktier, nemlig Christine Thorsen, der udspringer fra det tidligere ejerskab via Monberg & Thorsen, der er en del af det nyfusionerede selskab.

Aktiens kurs er ellers mere end fordoblet siden januar sidste år, hvor den rundede kurs 50. Hverken Carsten Dilling som formand eller Anders Lindberg som næstformand ejer private aktier i selskabet, selvom der burde være udsigt til en særdeles spændende turnaround.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål

Økonomisk Ugebrev har i tidligere analyser på baggrund af de summariske oplysninger, som ledelsen tidligere har fremlagt, givet  skøn for en fremtidig fair værdi på aktier i Norwegian. Nu…
Ledelse
Norsk Legemiddelverket: 23 døde efter COVID-19 vacciner, advarer mod brug til ældre
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Formue
Hvad er investeringsfonden AktieUgebrevet Invest?
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima

Seneste nyt

Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Life Science

GENMAB – mod nye højder i det nye år!

Forventningerne til dette års ASH-konference var skyhøje, men der blev leveret som ventet, og der er nu linet op til et kapløb mellem Genmab og Roche indenfor de bi-specifikke…

Aktuel artikelserie

Ny artikelserie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce quis lectus quis sem lacinia nonummy. Proin mollis lorem non dolor. In hac habitasse platea dictumst. Nulla ultrices odio. Donec augue. Phasellus dui. Maecenas facilisis nisl

Andre artikelserier

Ny artikelserie
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse
Finans
Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans
Samfundsansvar
2020 blev rekordår for bæredygtige fonde
Finans
Provinsbanker i fusionsspillet fik aktieplusser i 2020, stort set resten dykkede
Finans
Tema: Store skadesforsikrings selskaber smadrer de fleste mindre selskaber
Finans
Bagmænd bag store forsikringskonkurser i gang med nyt forsikringseventyr
Finans
Månedsstatus: Kapitalfonde køber op i højt tempo trods corona
Formue
ØU Trader: Økonomisk Ugebrevs Portefølje slutter 2020 med +44%, 7%-point bedre end markedet
Samfundsansvar
Ny rapport: Aktuel oversigt over kontroversielle investeringer fra Xklude

Seneste nyt

Formue
Matas’ muligheder som vækstaktie undervurderes
Formue
cBrain: Børsens dyreste aktie og et godt køb

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Ny lov og nye bekendtgørelser om klimatilpasning
Hårde straffe for misbrug af COVID-19-hjælpepakker
COVID-19: Mulighed for afholdelse af elektronisk generalforsamling i 2021
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X