Samfundsansvar

Her har topledelsen ikke selv hænderne på kogepladen

Joachim Kattrup

søndag 02. august 2020 kl. 21:44

Langt de fleste børsnoterede selskaber oplyser i dag, hvor mange private aktier topchefer og de enkelte bestyrelsesmedlemmer har i selskabet.

Det siger umiddelbart noget om, hvorvidt ledelsen selv har hænderne på kogepladen, og om de tror på det projekt, de er sat i spidsen for, og om de tør sætte sig i samme privat-økonomiske båd som aktionærerne.

Praksis i de fleste selskaber er i dag, at de fleste bestyrelsesmedlemmer ejer aktier. Men der er fortsat store huller i det private ejerskab, som skaber usikkerhed i omgivelserne.

Blandt de store danske børsnoterede selskaber er der kun ét selskab, der slet ikke oplyser om de enkelte direktionsmedlemmers og bestyrelsesmedlemmers private aktier. Nemlig A.P. Møller-Mærsk, som ellers over de seneste ti år har bevæget sig fra en absolut bundskraber i Økonomisk Ugebrevs årlige Governance Rating af 100 børsnoterede selskaber.

I dette års rating får den store industrikoncern på Esplanaden ni ud af ti mulige point, og det giver en placering på en delt niende plads. Blandt de større børsnoterede selskaber er det kun Københavns Lufthavne og Rockwool, som heller ikke giver disse oplysninger, som i realiteten findes, hvis man som interessent indsamler alle flagede insidermeddelelser.

I realiteten oplyser langt de fleste top 100 selskaber i årsrapporten om ejerskabet for hvert ledelsesmedlem, men en del af selskaberne giver kun information om status på den private aktiebeholdning, og ikke årets ændringer.

Disse selskaber får kun et halvt point i ratingopgørelsen. Ifølge Fondsbørsens anbefalinger (3.3.2) bør selskaberne oplyse om ledelsesmedlemmernes beholdning af private aktier.

Økonomisk Ugebrev har for C25-selskaberne kortlagt omfanget af privatejede aktier for de enkelte bestyrelsesmedlemmer excl. medarbejdervalgte. Nogle selskaber har regler om, at især direktionsmedlemmer skal eje private aktier i selskabet.

Eksempelvis fremgår det af A.P. Møller-Mærsks vedtægter, at de enkelte bestyrelsesmedlemmer skal eje A-aktier, altså mindst to, da der ikke oplyses et bestemt antal.

Selvom kun få selskaber har skriftlige vedtægtskrav om, at de enkelte bestyrelsesmedlemmer skal eje private aktier i selskabet, de sidder i bestyrelsen for, er der ved at udvikle sig en praksis, hvor menige medlemmer typisk ejer for mellem en halv og én mio. kr. private aktier i selskabet, og bestyrelsesformanden typisk en del mere.

Af de 15 bestyrelsesmedlemmer i Carlsbergs bestyrelse er der kun to personer, som har en betydelig privat aktiepost. Det drejer sig om bestyrelsesformand Flemming Besenbacher med aktier for 1,8 mio. kr. ved årsskiftet, og Richard Burrows med aktier for to mio. kr.

Flere af de eksternt valgte medlemmer har slet ingen private aktier i Carlsberg, blandt andet Majken Schultz, Domitille Doat-Le Bigot, og de fondsvalgte professorer Carl Bache og Lars Stemmerik. Novo-chef Lars Fruergaard Jørgensen har private Carlsberg-aktier for 150.000 kr.

Hos Vestas er de største aktieejere i bestyrelsen også dem, der har siddet længst med ved bordet. Bestyrelsesformand Bert Norberg har 14.600 aktier, svarende til en værdi på ca. otte mio. kr.

Og Carsten Bjerg og to andre medlemmer har ca. 4.000 private aktier hver, svarende til ca. to mio. kr. De tre nyere bestyrelsesmedlemmer har ingen eller stort set ingen private aktier: tidligere statsminister Helle Thorning-Smidt og Bruce Grant havde ved årsskiftet nul aktier, og KMD chef Eva Berneke havde 1000 aktier.

Hos Demant har bestyrelsesformand Niels B. Christiansen 8.060 private aktier, svarende til en værdi på ca. 2,4 mio. kr. Mens næstformand, den tidligere CEO, Niels Jacobsen, har hele 1.001.340 aktier, svarede til værdi på ca. 300 mio. kr. Antal private aktier var for dem begge uændret i 2019.

Sydbanks bestyrelse har medlemmerne ikke særlig mange private aktier: Tidligere Sydbank-formand Torben Nielsen var største aktionær i bestyrelsen med 7.000 aktier, svarende til en værdi på ca. halvanden mio. kr. Han solgte dem ved sin udtræden. Den nye formand, Lars Mikkelgaard-Jensen, øgede i løbet af sidste år sin private beholdning med 2.000 aktier til 4.000 aktier, svarende til aktier for knap én mio. kr.

Fire menige bestyrelsesmedlemmer har købt ekstra aktier for nogle hundrede tusinde sidste år. Kun det eksterne medlem Gitte Poulsen, der indtrådte i Sydbanks bestyrelse ved den store rokade i december 2019, har en større privat aktiepost på 5.300 aktier, svarende til en købsværdi på ca. 0,7 mio. kr.

Hos Bavarian er billedet helt anderledes: For det første får bestyrelsesmedlemerne ca. en tredjedel af årets bestyrelseshonorar udbetalt i aktier. For det andet er ejerskabet af private aktier betydeligt større end i de fleste andre selskaber. Bestyrelsesformand Gerard van Odijk har private aktier for 3,7 mio. kr.

Og tre andre bestyrelsesmedlemmer har for mere end to mio. kr. private Bavarian aktier: Blandt andet tidligere Radiometer-chef Peter Kürstein for 3,2 mio. kr. og Erik Gregers Hansen for 6,2 mio. kr. I øvrigt er aktien steget ca. 50 procent siden årsskiftet, så de oplyste aktieværdier er øget tilsvarende.

Aktier i indtjeningsmæssigt udfordrede selskaber

Særligt interessant er det at undersøge, om bestyrelserne i de selskaber, som anses for at være indtjeningsmæssigt udfordrede, har private aktier, og om de har solgt ud det seneste år.

Flere af de nyere bestyrelsesmedlemmer i Danske Bank har de seneste år indkøbt en pæn portion private aktier. Bestyrelsesformand Karsten Dybvad købte sidste år 11.258 private aktier, svarende til en indkøbspris på ca. 1,1 mio. kr. Relativt nytilkomne Christian Sagild, tidligere CEO for Topdanmark, har købt 50.000 aktier i Danske Bank, svarende til en investering på ca. fem mio. kr.

Jan Thorsgaard Nielsen fra storaktionæren A.P. Møller Holding købte sidste år 10.557 aktier svarende til ca. 10,5 mio. kr. i indkøbspris. Og Lars-Erik Brenøe, ligeledes fra A.P. Møller Holding, købte yderligere op med 8.825 aktier, så hans beholdning nu er på 23.127 private aktier. Nyvalgte Gerrit Zalm ved generalforsamlingen i foråret 2019 havde ved årets udgang ingen private aktier i Danske Bank.

Pandora har den nye bestyrelsesformand fra december sidste år allerede inden årsskiftet til 2020 indkøbt 20.000 private aktier i Pandora til en værdi på ca. seks mio. kr. Han afløste Peder Tuborgh ved en ekstraordinær generalforsamling.

Største aktionær blandt bestyrelsesmedlemmerne er Axcel-chefen, Christian Frigast, der har været med på alle op- og nedturer siden børsnoteringen af det internationale smykkeselskab. Frigast havde ved årets udgang 48.500 private Pandora-aktier til en værdi på 14 mio. kr. Kun det nyere bestyrelsesmedlem John Peace har ikke købt private aktier i Pandora, mens de øvrige medlemmer har for mellem én og to mio. kr. aktier i selskabet.

Bang & Olufsen har været stærkt udfordret de seneste år, men alligevel har det meste af bestyrelsen haft en pæn portion aktier, antageligt for at signalere tiltro til selskabets muligheder for genopretning.

De menige bestyrelsesmedlemmer har typisk 6.000 til 9.000 aktier antageligt indkøbt til mindst 60-70 kroner per aktie, svarende til en indkøbspris på ca. en halv mio. kr. En privat beholdning i denne størrelsesorden har Mads Nipper, Jesper Jarlbæk, Anders Colding-Friis og Majken Schultz. Nu afdøde bestyrelsesformand Ole Andersen havde en privat beholdning på knap 85.000 aktier, svarende til en investering på mindst fem mio. kr.

Hos Matas er det kun formanden og næstformanden, som har en pæn portion private aktier i selskabet. Bestyrelsesformand Lars Vinge Frederiksen, som også er formanden for Komiteen for God Selskabsledelse, samt bestyrelsesmedlem i blandt andet Falck og engelske Tate & Lyle, har for 0,8 mio. kr.

Matas aktier, mens næstformanden har for 0,4 mio. kr. De menige medlemmer har for 100.000 kr. Matas-aktier, mens Signe Trock Hilstrøm ikke har aktier i Matas.

Hos MT Højgaard har kun et enkelt bestyrelsesmedlem private aktier, nemlig Christine Thorsen, der udspringer fra det tidligere ejerskab via Monberg & Thorsen, der er en del af det nyfusionerede selskab.

Aktiens kurs er ellers mere end fordoblet siden januar sidste år, hvor den rundede kurs 50. Hverken Carsten Dilling som formand eller Anders Lindberg som næstformand ejer private aktier i selskabet, selvom der burde være udsigt til en særdeles spændende turnaround.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

ØU Trader: Porteføljen fortsætter opad, slutter ugen i + 36% i 2020

Økonomisk Ugebrevs Portefølje ligger for 2020 aktuelt med et afkast på 36,0% – mod Copenhagen Benchmark på 30,6%. Altså 5,4 procentpoint bedre end benchmark. Den sidste del af porteføljens…
Samfundsansvar
Nordisk pensionssektor en af de mest transparente i EU
Samfundsansvar
Usikkerhed om EU Green Deal gift for Rockwools potentiale
Samfundsansvar
Intelligent skideballe til erhvervslivets CSR-indsatser
Samfundsansvar
Klimaplan skaber tvivl om aftale med Aalborg Portland
Samfundsansvar
EU Ombudskvinde: Kommissionen fejlede ved at hyre BlackRock som ESG-rådgiver
Finans
Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask

Seneste nyt

Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Samfundsansvar

ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri

ATP er én af seks danske investorer på den tyske NGO Urgewalds nyopdaterede Coal Exit List, som kortlægger store investorers exitpolitik fra kulinvesteringer. ATP strammede i foråret sin eksklusionspolitik…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse

Seneste nyt

Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X