Samfundsansvar

Ingen kvinder: Pensionssektor i kæmpeunderskud på mangfoldighed

Joachim Kattrup

lørdag 13. juni 2020 kl. 15:11

Institutionelle investorer presser de børsnoterede selskaber for at sikre mangfoldighed i topledelsen. På trods heraf sidder ingen kvinder på posten som investeringsdirektør i Danmarks største pensionskasser.

Samtidig viser flere undersøgelser, at kvinder er mere tilbøjelige til at investere efter bæredygtige principper end mænd er. Blandt seksten store pensionsselskaber har kun Industriens Pension en kvinde som topchef. Blot to af selskaberne har bestyrelsesforkvinder, viser Økonomisk Ugebrevs kortlægning.

(Rettet efter deadline: Vivian Weis Byrholt er CEO i Topdanmark Livsforsikring under TopDanmark)

CEO i Industriens Pension, Laila Mortensen, mener, at der skal gøres noget, hvis det skal ændre sig. ”Jeg tror desværre ikke, at det ændrer sig af sig selv, så det er noget, der bør arbejdes konkret med, hvis det skal blive anderledes”, siger hun til Økonomisk Ugebrev.

Diversitet virker som et fremmedord i den danske pensionssektor, når det handler om den interne organisation. Det er udelukkende mænd, der investerer danskernes pensionsmidler, og dermed beslutter hvordan danskernes pensionsopsparing skal placeres.

I landets 16 største pensionskasser finder man på posten som investeringsdirektør ikke en eneste kvinde, viser en gennemgang Økonomisk Ugebrev har foretaget.

Halvdelen har slet ingen kvinder repræsenteret i kvartetten mellem formand, CEO, investeringsdirektør og ESG-ansvarlig. (Sandra Metoyer, AP Pension/Skandia, er tilføjet efter artikel er færdigskrevet, hvorfor de har en diversitetsprocent på 25%, Red.).

Den manglende diversitet i pensionssektoren afspejler et generelt problem i hele den finansielle sektor, viser ny analyse fra Finansforbundet.

Analysen fra Finansforbundet konkluderer, at ”mandlige ledere anno 2020 ikke i samme omfang som deres kvindelige pendanter kan spotte talenter blandt kvinderne i virksomhederne.”

 

Investeringsområdet er mere mandsdomineret end øvrige områder i den finansielle sektor, men vi har trods alt set en bevægelse, hvor der også er kommet lidt flere kvinder her

 

”Meget taler for, at mangfoldigt sammensatte ledelsesgrupper ofte kan være en fordel. Det kan så være mangfoldighed i forhold til mange områder, personprofiler, baggrund, alder, men også køn. Det giver ekstra dynamik, og forbedrer beslutningerne at have folk med en forskellig erfaringsbase, der kan udfordre hinanden og bidrage forskelligt. Investeringsområdet er mere mandsdomineret end øvrige områder i den finansielle sektor, men vi har trods alt set en bevægelse, hvor der også er kommet lidt flere kvinder her”, siger CEO i Industriens Pension, Laila Mortensen.

De 16 pensionskasser, som Økonomisk Ugebrev har undersøgt for kvindelige ledere, repræsenterer mere end 90 procent af pensionsmarkedet og forvalter omkring 3.000 milliarder kroner ud af den samlede pensionsformue i Danmark på små 4.000 milliarder kroner.

15 af 16 mænd refererer til en mand

De 16 mandlige investeringsdirektører refererer alle til en mandlig topchef – med undtagelse af investeringsdirektør Peter Lindegaard, der i Industriens Pension har Laila Mortensen som øverste chef.

Blandt de øvrige har kun to af de femten mandlige topchefer en kvinde siddende for bordenden i bestyrelseslokalet, nemlig Stephanie Lose og Anne Broeng i henholdsvis PKA og Velliv. Begge tituleres i øvrigt som formand, og ikke forkvinde, på selskabernes hjemmesider. Al begyndelse er som bekendt ikke nem.

”Det kan bl.a. være væsentligt at udvide fokus i organisationerne, så det handler om mere end det rent performancerettede. Det er vigtigt også at få øjnene op for, hvor meningsfuldt det er at investere samfundsansvarligt. Det udvidede fokus gør, at det bliver mere tiltrækkende for forskellige personprofiler at beskæftige sig med investeringer, og gennem det får vi også diversitet ind – både i forhold til baggrunde og andre områder”, siger Laila Mortensen.

Flere analyser har vist, at kvinder generelt er mere optaget af ansvarlighed og etik i investeringer. Måske derfor finder man blandt de 16 pensionskasser lidt flere kvinder repræsenteret på posten som ESG-ansvarlig.

I alt fem kvinder, altså lige knap en tredjedel af de undersøgte pensionsselskaber. Det gælder Maja Engholm Pedersen i Danica Pension, Christina Gordon Christiansen i Industriens Pension, Katrine Graabæk Mogensen i Lærernes Pension, Dewi Dylander i PKA og Kirstine Lund Christiansen i P+.

Betragter man samlet set posterne bestyrelsesformand/kvinde, administrerende direktør, investeringsdirektør og ESG ansvarlig, finder man kun i PKA og i Industriens Pension en lige fordeling mellem kønnene. I otte af de 16 selskaber bestrides de fire poster udelukkende af mænd.

I halvdelen af de største pensionsselskaber varetages investeringsbeslutninger og ansvarlighedspolitikker altså udelukkende af mænd.

Det kan næppe kaldes for prangende diversitet og afspejler slet ikke sammensætningen blandt de omkring fem millioner danskere, som er omfattet af pensioner i de største pensionsselskaber. Men der er også mere på spil, mener Laila Mortensen.

 

Den ene halvdel af talentmassen skulle jo nødig udelukkes, når toplederjobbene skal besættes

 

”Derudover handler det ret beset også om at udnytte talentmassen, inkl. de mange kvindelige talenter med lederevner. Den ene halvdel af talentmassen skulle jo nødig udelukkes, når toplederjobbene skal besættes”, siger hun.

Den manglende kønsdiversitet blandt pensionsselskaberne, og den finansielle sektor i det hele taget, er et erkendt problem ifølge analysen fra Finansforbundet. Heri konkluderes der, at 50 procent af de kvindelige ledere i sektoren mener, at der er nok kvindelige talenter. Men kun 32 procent af de mandlige ledere kan få øje på de interne kvindelige talenter.

Blandt ”leder af ledere” er tallet mere bekymrende, og her har de mandlige ledere særdeles stort besvær med at få øje på de kvindelige ledertalenter.

60 procent af kvinderne kan se de kvindelige talenter, mens det kun gælder for 21 procent af de mandlige ledere og ledere i de øverste ledelseslag, konkluderer rapporten, som bygger på svar fra 239 medarbejdere i Nordea, Sydbank, Jyske Bank, DLR Kredit, Nykredit/Totalkredit, Danske Bank og Den Jyske Sparekasse.

”Jeg tror egentlig, at der er et reelt ønske om flere kvindelige ledere i den finansielle sektor, og der kan virkelig være mange faktorer, der spiller ind på, hvorfor det går så langsomt med at få mere kønsdiversitet på de centrale poster. Jeg tror, at det er vigtigt at være opmærksom på, om det er kultur og traditioner, der ansporer til manglende diversitet, uanset om vi taler køn, alder eller andet. Jeg tror desværre ikke, at det ændrer sig af sig selv, så det er noget, der bør arbejdes konkret med, hvis det skal blive anderledes”, siger Laila Mortensen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Danske institutionelle investorer leve op til ny hullet lov om aktivt ejerskab

Inden for de næste måneder skal danske professionelle investorer leve op til nye lovregler om aktivt ejerskab. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer i en artikelserie de kommende måneder en gennemgang…
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år

Seneste nyt

Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Samfundsansvar

2020 blev rekordår for bæredygtige fonde

2020 blev et nyt rekordår for penge sat i bæredygtige fonde. Allerede efter 3. kvartal var der på verdensplan skudt 25 pct. flere penge ind globalt end i hele…

Aktuel artikelserie

Formue

Stoxx: Europæisk healthcare rammer foreløbigt toppunkt

Kursgraf: Europæiske health care aktier har de seneste dage været udsat for gevinsthjemtagning.

Andre artikelserier

Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde

Seneste nyt

Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X