De 100 største danske virksomheder har samlet set løftet oplysningskvaliteten i arbejdet med ansvarlig skattepraksis. Den samlede pointscore for Top 100 virksomhederne er i år væsentligt højere, end den var i både 2019 og 2018.
Kvaliteten er især løftet i de virksomheder, som i forvejen havde en politik for ansvarlig skattepraksis. Næsten hver anden virksomhed har stadig ikke formuleret en konkret skattepolitik og kun fem nye virksomheder tilføres listen med pluspoint.
I alt 26 selskaber fra Top 100 har i år forbedret deres score i Økonomisk Ugebrevs årlige rating af Tax Governance. Det er en hel del mere end sidste år, hvor 14 selskaber gik frem i forhold til året før.
Godt halvdelen på Top 100 får point, mens de øvrige 47 tildeles nul point. Det viser, at omkring hver anden virksomhed, som i forvejen har en skattepolitik, fortsat udvikler den og øger kvaliteten.
Ørsted og Salling Group topper som sidste år listen med fuld pointhøst, mens ISS nu er at finde i gruppen lige efter, hvor også Mærsk placerer sig.
Men der er også seks helt nye selskaber på listen, der får tildelt point. Især to entrerer listen med et højt niveau:
DS Norden og COWI tildeles hver fire ud af syv mulige point. De placerer sig dermed i gruppen af fjerdebedste selskaber til tax governance i Danmark. Også Royal Unibrew, Sydbank og Chr. Hansen rykker godt frem på listen.
Ansvarlig skat kobles til Verdensmål
Hos DS Norden, der i 2019 formulerede sin første egentlige skattepolitik, kæder Head of People, Communications & Sustainability, Anne-Louise Dam-Rasmussen, ansvarlig skatteadfærd sammen med verdensmålene.
”Skat og skattepraksis får mere og mere fokus i medier og blandt finansielle investorer og andre interessenter. Hos NORDEN vil vi med skattepolitikken gerne understrege, at vi følger gældende regler, og betaler vores skat, dér hvor vi skal, samt at vi ikke benytter aggressiv skatteplanlægning for at undgå at betale skat. Skat understøtter desuden infrastrukturen, hvilket er et fokus under vores sustainability strategi, hvor vi har valgt SDG 9 Industry, Innovation and Infrastructure.”
Ifølge Anne-Louise Dam-Rasmussen vil den nye skattepolitik hos DS Norden ikke ændre dagligdagen væsentligt, idet selskabet i praksis længe har fuldt principperne. Men signalværdien er vigtig.
Det er vigtigt at vise, at NORDENs direktion og bestyrelse tager emnet alvorligt
”Det kommer i realiteten ikke til at betyde så meget i praksis. Men vi mener, det er vigtigt at vise, at NORDENs direktion og bestyrelse tager emnet alvorligt”, siger Anne-Louise Dam-Rasmussen.
Som det er tilfældet med 94 af de 100 på listen, har DS Norden heller ikke valgt at offentliggøre sine land-for-land skattebetalinger.
”Vi er ikke en produktionsvirksomhed, hvorfor vi ud fra et væsentlighedsprincip ikke har inkluderet land-for-land-skat. Som shippingvirksomhed betaler vi tonnageskat, og den er vurderet mere væsentlig i dette tilfælde”, siger Anne-Louise Dam-Rasmussen.
Ekspert: Ansvarlighed tages mere seriøst
Tidligere Koncernskattechef i Novo Nordisk og nu Senior Advisor Ole Bendixen fra BENDIXEN Tax Governance vurderer, at årets resultat viser, at ansvarlighed og skat i stigende grad tænkes under samme hat.
”Udviklingen i forhold til sidste år bekræfter, at ansvarlig skat tages mere og mere seriøst i virksomhederne, og at der handles på intentionerne. Der er fortsat en del børsnoterede selskaber uden offentliggjort skattepolitik. Dette kan udgøre en risiko, da interessenter – herunder ikke mindst aktionærerne – i dag forventer, at virksomhederne har det på plads”, siger Ole Bendixen.
Ole Bendixen, der også er tidligere partner i E&Y, mener, at en skattepolitik har afgørende betydning for en virksomheds troværdighed i forhold til at drøfte skattespørgsmål med myndigheder og andre stakeholdere.
”Virksomheder, der prioriterer ansvarlig skat og engagerer sig, legitimerer virksomhedernes involvering i forhold til at bidrage til at præge design af ny skattelovgivning og andre forhold på skatteområdet. Ansvarlig skat rykker fortsat op på den politiske agenda, da politikerne interesserer sig meget for området”, siger Ole Bendixen.
Fremgang på alle syv målepunkter
På alle syv målepunkter i ratingen er der fremgang, hvor 42 ud af de 50 der tildeles point, nu klart og tydeligt har formuleret, hvad incitamentet for skatteplanlægningen har udgangspunkt i, og hvilke værdier det hviler på.
Flere selskaber har nu også oplysninger om, hvorvidt man har aktiviteter i skattelylande imens offentlig land-forland rapportering stadig ikke er slået igennem. Mærsk har annonceret, at de forbereder land-for-land rapportering næste år og det kan måske få flere andre til at følge med.
Et eller flere af FN’s 17 verdensmål bliver i år inddraget af 15 selskaber i relation til skattebetalinger. Det er mere end en fordobling i forhold til sidste år, hvor syv virksomheder sammenkædede verdensmålene til skat.
Der er også en pæn stigning i virksomheder, som nu rapporterer om ansvarlig skattepraksis i CSR-rapporten, hvilket indikerer, at skattespørgsmål opfattes som relevant for virksomhedens generelle bæredygtige adfærd og omdømme.
Mange bestyrelser har øget opmærksomheden på ansvarlig skattepraksis og efterlyser dokumentation og stærkere opfølgning på skattepolitikken. Og det afspejles også i årets rating, hvor det samlede øgede pointantal primært hentes fra virksomheder, der allerede arbejder med ansvarlig skat, vurderer Partner hos KPMG Acor Tax, Søren Dalby.
”Resultatet af jeres rating viser, hvad jeg også ser i markedet. Nemlig at mange bestyrelser i virksomheder med formulerede skattepolitikker begynder at interessere sig for, hvordan politikken efterleves. Mange er derfor begyndt at kigge på de interne processer og efterspørger dokumentation for, at der handles principperne”, siger Søren Dalby.
Opmærksomheden vil formentlig tage til i styrke efter COVID-19 krisen, hvor mange virksomheder har modtaget støtte af staten eller på anden måde fået tættere bånd til myndighederne. En skattesag ser ikke køn ud lige efter modtagelse af statsstøtte.
”Jeg tror, at vi vil se en forstærket opmærksomhed om skattebetalinger i fremtiden. Ikke mindst i lyset af coronakrisens mange støtteordninger. Ansvarlig skat vil derfor få mere fokus, når virksomhedens bæredygtige profil i øvrigt er på dagsordenen”, siger Søren Dalby.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.