Samfundsansvar

Kvalitetsløft i Tax Governance hos bedste top 100-halvdel

Joachim Kattrup

fredag 01. maj 2020 kl. 17:09

De 100 største danske virksomheder har samlet set løftet oplysningskvaliteten i arbejdet med ansvarlig skattepraksis. Den samlede pointscore for Top 100 virksomhederne er i år væsentligt højere, end den var i både 2019 og 2018.

Kvaliteten er især løftet i de virksomheder, som i forvejen havde en politik for ansvarlig skattepraksis. Næsten hver anden virksomhed har stadig ikke formuleret en konkret skattepolitik og kun fem nye virksomheder tilføres listen med pluspoint.

I alt 26 selskaber fra Top 100 har i år forbedret deres score i Økonomisk Ugebrevs årlige rating af Tax Governance. Det er en hel del mere end sidste år, hvor 14 selskaber gik frem i forhold til året før.

Godt halvdelen på Top 100 får point, mens de øvrige 47 tildeles nul point. Det viser, at omkring hver anden virksomhed, som i forvejen har en skattepolitik, fortsat udvikler den og øger kvaliteten.

Ørsted og Salling Group topper som sidste år listen med fuld pointhøst, mens ISS nu er at finde i gruppen lige efter, hvor også Mærsk placerer sig.

Men der er også seks helt nye selskaber på listen, der får tildelt point. Især to entrerer listen med et højt niveau:

DS Norden og COWI tildeles hver fire ud af syv mulige point. De placerer sig dermed i gruppen af fjerdebedste selskaber til tax governance i Danmark. Også Royal Unibrew, Sydbank og Chr. Hansen rykker godt frem på listen.

 

 

Ansvarlig skat kobles til Verdensmål

Hos DS Norden, der i 2019 formulerede sin første egentlige skattepolitik, kæder Head of People, Communications & Sustainability, Anne-Louise Dam-Rasmussen, ansvarlig skatteadfærd sammen med verdensmålene.

”Skat og skattepraksis får mere og mere fokus i medier og blandt finansielle investorer og andre interessenter. Hos NORDEN vil vi med skattepolitikken gerne understrege, at vi følger gældende regler, og betaler vores skat, dér hvor vi skal, samt at vi ikke benytter aggressiv skatteplanlægning for at undgå at betale skat. Skat understøtter desuden infrastrukturen, hvilket er et fokus under vores sustainability strategi, hvor vi har valgt SDG 9 Industry, Innovation and Infrastructure.”

Ifølge Anne-Louise Dam-Rasmussen vil den nye skattepolitik hos DS Norden ikke ændre dagligdagen væsentligt, idet selskabet i praksis længe har fuldt principperne. Men signalværdien er vigtig.

 

Det er vigtigt at vise, at NORDENs direktion og bestyrelse tager emnet alvorligt

 

”Det kommer i realiteten ikke til at betyde så meget i praksis. Men vi mener, det er vigtigt at vise, at NORDENs direktion og bestyrelse tager emnet alvorligt”, siger Anne-Louise Dam-Rasmussen.

Som det er tilfældet med 94 af de 100 på listen, har DS Norden heller ikke valgt at offentliggøre sine land-for-land skattebetalinger.

”Vi er ikke en produktionsvirksomhed, hvorfor vi ud fra et væsentlighedsprincip ikke har inkluderet land-for-land-skat. Som shippingvirksomhed betaler vi tonnageskat, og den er vurderet mere væsentlig i dette tilfælde”, siger Anne-Louise Dam-Rasmussen.

Ekspert: Ansvarlighed tages mere seriøst

Tidligere Koncernskattechef i Novo Nordisk og nu Senior Advisor Ole Bendixen fra BENDIXEN Tax Governance vurderer, at årets resultat viser, at ansvarlighed og skat i stigende grad tænkes under samme hat.

”Udviklingen i forhold til sidste år bekræfter, at ansvarlig skat tages mere og mere seriøst i virksomhederne, og at der handles på intentionerne. Der er fortsat en del børsnoterede selskaber uden offentliggjort skattepolitik. Dette kan udgøre en risiko, da interessenter – herunder ikke mindst aktionærerne – i dag forventer, at virksomhederne har det på plads”, siger Ole Bendixen.

Ole Bendixen, der også er tidligere partner i E&Y, mener, at en skattepolitik har afgørende betydning for en virksomheds troværdighed i forhold til at drøfte skattespørgsmål med myndigheder og andre stakeholdere.

”Virksomheder, der prioriterer ansvarlig skat og engagerer sig, legitimerer virksomhedernes involvering i forhold til at bidrage til at præge design af ny skattelovgivning og andre forhold på skatteområdet. Ansvarlig skat rykker fortsat op på den politiske agenda, da politikerne interesserer sig meget for området”, siger Ole Bendixen.

Fremgang på alle syv målepunkter

På alle syv målepunkter i ratingen er der fremgang, hvor 42 ud af de 50 der tildeles point, nu klart og tydeligt har formuleret, hvad incitamentet for skatteplanlægningen har udgangspunkt i, og hvilke værdier det hviler på.

Flere selskaber har nu også oplysninger om, hvorvidt man har aktiviteter i skattelylande imens offentlig land-forland rapportering stadig ikke er slået igennem. Mærsk har annonceret, at de forbereder land-for-land rapportering næste år og det kan måske få flere andre til at følge med.

Et eller flere af FN’s 17 verdensmål bliver i år inddraget af 15 selskaber i relation til skattebetalinger. Det er mere end en fordobling i forhold til sidste år, hvor syv virksomheder sammenkædede verdensmålene til skat.

Der er også en pæn stigning i virksomheder, som nu rapporterer om ansvarlig skattepraksis i CSR-rapporten, hvilket indikerer, at skattespørgsmål opfattes som relevant for virksomhedens generelle bæredygtige adfærd og omdømme.

Mange bestyrelser har øget opmærksomheden på ansvarlig skattepraksis og efterlyser dokumentation og stærkere opfølgning på skattepolitikken. Og det afspejles også i årets rating, hvor det samlede øgede pointantal primært hentes fra virksomheder, der allerede arbejder med ansvarlig skat, vurderer Partner hos KPMG Acor Tax, Søren Dalby.

”Resultatet af jeres rating viser, hvad jeg også ser i markedet. Nemlig at mange bestyrelser i virksomheder med formulerede skattepolitikker begynder at interessere sig for, hvordan politikken efterleves. Mange er derfor begyndt at kigge på de interne processer og efterspørger dokumentation for, at der handles principperne”, siger Søren Dalby.

Opmærksomheden vil formentlig tage til i styrke efter COVID-19 krisen, hvor mange virksomheder har modtaget støtte af staten eller på anden måde fået tættere bånd til myndighederne. En skattesag ser ikke køn ud lige efter modtagelse af statsstøtte.

”Jeg tror, at vi vil se en forstærket opmærksomhed om skattebetalinger i fremtiden. Ikke mindst i lyset af coronakrisens mange støtteordninger. Ansvarlig skat vil derfor få mere fokus, når virksomhedens bæredygtige profil i øvrigt er på dagsordenen”, siger Søren Dalby.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

IPO rating: NexCom. Store perspektiver, men også advarselssignaler

I Økonomisk Ugebrevs IPO Rating af de danske First North-selskaber får Nexcom 6 Ratingpoint i udfaldsrummet mellem minus 20 og plus 20. Selskabet scorer altså pænt over middel. Selve…
Formue
S&P Future: NU skal markedet finde støtte. Ellers ser det sort ud
Finans
AP Pension lovede selskaber 4 pct. i rente mod af få firmaordningen
Formue
Efter 12 års bull marked: Sådan håndterer vi faldende markeder
Finans
Survey: Danske Bank bedste bank til pensionsopsparing 2021
Finans
Kapitalfonde: De store globale fonde løber med den store gevinst
Kultur
Boganmeldelse: Hvor svært kan det være at drive en fodboldklub?
Samfundsansvar
Investors dilemma: Grønne obligationer kan overhales af ny innovation
Samfundsansvar
Forskere: Investorers eksklusioner ikke med til at løfte etiske standarder
Finans
Leder: F&P’s direktør Kent Damsgaard har skudt sig selv i foden
Samfundsansvar
Pensionsopsparing: Samfundsansvaret forsvinder i takt med, at formuen stiger
Kultur
Medieanmeldelse: Vi har råd til coronapolitikken – men det gør den ikke klog
Ledelse
1H regnskab fra Harboes Bryggeri indikerer start på Turn Around-proces
Life Science
ØU Lifescience: Porteføljeafkast 33,4% i 2020 klart bedre end referenceindeks
Ledelse
Skuffende regnskab: Chr. Hansen mister sin status som elitevirksomhed

Seneste nyt

Finans
Danske institutionelle investorer lever op til ny hullet lov om aktivt ejerskab
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Samfundsansvar

Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar indeholder i denne og kommende udgaver en gennemgang af en række centrale ESG-områder eller spørgsmål, det er værd at holde øje med i 2021. Investorernes, NGOernes,…

Aktuel artikelserie

En ny seire

En ny seire

Andre artikelserier

En ny seire
Ny eseirerads$2312
Ny serie112
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Kultur
Medieanmeldelse: Hvad stiller vi nu op med hvidvask?
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat

Seneste nyt

Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Mazanti-Andersen advises FTSE 250 listed Diploma PLC on its acquisition of Simonsen & Weel A/S
Folketinget har indgået aftale, som skal sikre fuldstændig erstatning og omstillingshjælp til minkavlere og følgeerhverv
5 gode grunde til at oprette testamente i 2021
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X