Samfundsansvar

Kvalitetsløft i Tax Governance hos bedste top 100-halvdel

Joachim Kattrup

fredag 01. maj 2020 kl. 17:09

De 100 største danske virksomheder har samlet set løftet oplysningskvaliteten i arbejdet med ansvarlig skattepraksis. Den samlede pointscore for Top 100 virksomhederne er i år væsentligt højere, end den var i både 2019 og 2018.

Kvaliteten er især løftet i de virksomheder, som i forvejen havde en politik for ansvarlig skattepraksis. Næsten hver anden virksomhed har stadig ikke formuleret en konkret skattepolitik og kun fem nye virksomheder tilføres listen med pluspoint.

I alt 26 selskaber fra Top 100 har i år forbedret deres score i Økonomisk Ugebrevs årlige rating af Tax Governance. Det er en hel del mere end sidste år, hvor 14 selskaber gik frem i forhold til året før.

Godt halvdelen på Top 100 får point, mens de øvrige 47 tildeles nul point. Det viser, at omkring hver anden virksomhed, som i forvejen har en skattepolitik, fortsat udvikler den og øger kvaliteten.

Ørsted og Salling Group topper som sidste år listen med fuld pointhøst, mens ISS nu er at finde i gruppen lige efter, hvor også Mærsk placerer sig.

Men der er også seks helt nye selskaber på listen, der får tildelt point. Især to entrerer listen med et højt niveau:

DS Norden og COWI tildeles hver fire ud af syv mulige point. De placerer sig dermed i gruppen af fjerdebedste selskaber til tax governance i Danmark. Også Royal Unibrew, Sydbank og Chr. Hansen rykker godt frem på listen.

 

 

Ansvarlig skat kobles til Verdensmål

Hos DS Norden, der i 2019 formulerede sin første egentlige skattepolitik, kæder Head of People, Communications & Sustainability, Anne-Louise Dam-Rasmussen, ansvarlig skatteadfærd sammen med verdensmålene.

”Skat og skattepraksis får mere og mere fokus i medier og blandt finansielle investorer og andre interessenter. Hos NORDEN vil vi med skattepolitikken gerne understrege, at vi følger gældende regler, og betaler vores skat, dér hvor vi skal, samt at vi ikke benytter aggressiv skatteplanlægning for at undgå at betale skat. Skat understøtter desuden infrastrukturen, hvilket er et fokus under vores sustainability strategi, hvor vi har valgt SDG 9 Industry, Innovation and Infrastructure.”

Ifølge Anne-Louise Dam-Rasmussen vil den nye skattepolitik hos DS Norden ikke ændre dagligdagen væsentligt, idet selskabet i praksis længe har fuldt principperne. Men signalværdien er vigtig.

 

Det er vigtigt at vise, at NORDENs direktion og bestyrelse tager emnet alvorligt

 

”Det kommer i realiteten ikke til at betyde så meget i praksis. Men vi mener, det er vigtigt at vise, at NORDENs direktion og bestyrelse tager emnet alvorligt”, siger Anne-Louise Dam-Rasmussen.

Som det er tilfældet med 94 af de 100 på listen, har DS Norden heller ikke valgt at offentliggøre sine land-for-land skattebetalinger.

”Vi er ikke en produktionsvirksomhed, hvorfor vi ud fra et væsentlighedsprincip ikke har inkluderet land-for-land-skat. Som shippingvirksomhed betaler vi tonnageskat, og den er vurderet mere væsentlig i dette tilfælde”, siger Anne-Louise Dam-Rasmussen.

Ekspert: Ansvarlighed tages mere seriøst

Tidligere Koncernskattechef i Novo Nordisk og nu Senior Advisor Ole Bendixen fra BENDIXEN Tax Governance vurderer, at årets resultat viser, at ansvarlighed og skat i stigende grad tænkes under samme hat.

”Udviklingen i forhold til sidste år bekræfter, at ansvarlig skat tages mere og mere seriøst i virksomhederne, og at der handles på intentionerne. Der er fortsat en del børsnoterede selskaber uden offentliggjort skattepolitik. Dette kan udgøre en risiko, da interessenter – herunder ikke mindst aktionærerne – i dag forventer, at virksomhederne har det på plads”, siger Ole Bendixen.

Ole Bendixen, der også er tidligere partner i E&Y, mener, at en skattepolitik har afgørende betydning for en virksomheds troværdighed i forhold til at drøfte skattespørgsmål med myndigheder og andre stakeholdere.

”Virksomheder, der prioriterer ansvarlig skat og engagerer sig, legitimerer virksomhedernes involvering i forhold til at bidrage til at præge design af ny skattelovgivning og andre forhold på skatteområdet. Ansvarlig skat rykker fortsat op på den politiske agenda, da politikerne interesserer sig meget for området”, siger Ole Bendixen.

Fremgang på alle syv målepunkter

På alle syv målepunkter i ratingen er der fremgang, hvor 42 ud af de 50 der tildeles point, nu klart og tydeligt har formuleret, hvad incitamentet for skatteplanlægningen har udgangspunkt i, og hvilke værdier det hviler på.

Flere selskaber har nu også oplysninger om, hvorvidt man har aktiviteter i skattelylande imens offentlig land-forland rapportering stadig ikke er slået igennem. Mærsk har annonceret, at de forbereder land-for-land rapportering næste år og det kan måske få flere andre til at følge med.

Et eller flere af FN’s 17 verdensmål bliver i år inddraget af 15 selskaber i relation til skattebetalinger. Det er mere end en fordobling i forhold til sidste år, hvor syv virksomheder sammenkædede verdensmålene til skat.

Der er også en pæn stigning i virksomheder, som nu rapporterer om ansvarlig skattepraksis i CSR-rapporten, hvilket indikerer, at skattespørgsmål opfattes som relevant for virksomhedens generelle bæredygtige adfærd og omdømme.

Mange bestyrelser har øget opmærksomheden på ansvarlig skattepraksis og efterlyser dokumentation og stærkere opfølgning på skattepolitikken. Og det afspejles også i årets rating, hvor det samlede øgede pointantal primært hentes fra virksomheder, der allerede arbejder med ansvarlig skat, vurderer Partner hos KPMG Acor Tax, Søren Dalby.

”Resultatet af jeres rating viser, hvad jeg også ser i markedet. Nemlig at mange bestyrelser i virksomheder med formulerede skattepolitikker begynder at interessere sig for, hvordan politikken efterleves. Mange er derfor begyndt at kigge på de interne processer og efterspørger dokumentation for, at der handles principperne”, siger Søren Dalby.

Opmærksomheden vil formentlig tage til i styrke efter COVID-19 krisen, hvor mange virksomheder har modtaget støtte af staten eller på anden måde fået tættere bånd til myndighederne. En skattesag ser ikke køn ud lige efter modtagelse af statsstøtte.

”Jeg tror, at vi vil se en forstærket opmærksomhed om skattebetalinger i fremtiden. Ikke mindst i lyset af coronakrisens mange støtteordninger. Ansvarlig skat vil derfor få mere fokus, når virksomhedens bæredygtige profil i øvrigt er på dagsordenen”, siger Søren Dalby.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision

Tema om revisionsfirmaer del 2: Selvom antallet af danske selskaber, der fravælger revision, er markant stigende, stiger antallet af kunder hos de fleste store revisionsfirmaer alligevel, viser data fra…
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien

Seneste nyt

Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Formue

SAS aktien stiger 16 % torsdag, vi ser fortsat en højere ny balancepris

Torsdag 11:00. Efter en positiv analyse fra HSBC torsdag morgen med nyt kursmål på 1,28 DDK for SAS-akier, kom der ny luft. ØU opdatererer analse i weekenden, hvor vi…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv
Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde

Seneste nyt

Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X