Magtbalancen blandt de bedste børsnoterede danske virksomheder til CSR-rapportering har forrykket sig. Ny CSR-frontløber er Nordea, der fortrænger Danske Bank i en direkte ”bankduel.”
Topplaceringen udløses primært af nye initiativer på to målepunkter om henholdsvis en solid factbook for ESG-nøgletal og oplysninger om kortsigtede og langsigtede målsætninger, viser Økonomisk Ugebrevs årlige top 100 rating af CSR rapportering.
Nordea har i den forgangne uge for første gang præsenteret et finansielt regnskab med røde tal. Til gengæld kan banken nu glæde sig over, at mange års arbejde som en af de førende storbanker i verden på bæredygtige initiativer udløser et grønt plaster på det finansielle sår.
Bankens interne CSR-strategi såvel som udviklingen af nye bæredygtige produkter, hvor bl.a. bankens STAR-fonde har opnået en stærk markedsprofil, giver point på Økonomisk Ugebrev Ledelses årlige rating af de 100 største børsnoterede selskabers CSR-rapportering. Nordea placerer sig for første gang i gruppen af de allerbedste, hvor også Carlsberg, ISS, Lundbeck og Novozymes er at finde.
Se alle resultater for ratingen her
Nordea skubber dermed Danske Bank længere ned af listen i en direkte ”bankduel” om at være bedst til CSR-rapporten. Det samme gør Novozymes i forhold til Novo Nordisk, der nu er at finde i gruppen blandt de næstbedste.
Blandt andet med input fra analytikere har vi skabt et skarpere fokus på konkrete data med forklaringer og oversigter. Vi har i 2018 også tilføjet flere ESG-nøgletal
Factbook for ESG-nøgletal
Blandt de allerbedste store selskaber til CSR-rapportering er det selvsagt marginaler, som adskiller de bedste fra de næstbedste. I Nordeas tilfælde løftes scoren på to målepunkter – henholdsvis (målepunkt 8) om en solid udviklet factbook for ESG-nøgletal samt (målepunkt 9) om tydelige oplysninger om både kortsigtede og langsigtede målsætninger. De to ekstrapoint i årets rating sikrer Nordea en placering helt i top.
”Allerede i 2017 adskilte vi den fortællende del af rapporten fra rapporteringen på konkrete ESG-data. Vi har videreudviklet på det koncept i 2018-rapporten. Blandt andet med input fra analytikere har vi skabt et skarpere fokus på konkrete data med forklaringer og oversigter. Vi har i 2018 også tilføjet flere ESG-nøgletal,” siger Jenny Fransson, ansvarlig for rapportering om bæredygtighed i Nordea.
Kort- og langsigtede målsætninger
Årets sustainability rapport fra Nordea giver desuden et meget tydeligt billede af bankens kort- og langsigtede bæredygtige målsætninger. Det udløser også et ekstra point i ratingen i forhold til sidste år.
”Vi har i 2018 arbejdet med at udvikle vores væsentlighedsanalyse, og det har medført nogle mere præcise målsætninger. Dem har vi desuden forsøgt at beskrive grundigt og overskueligt, så læserne af rapporten meget nemt kan få et indtryk af vores målsætninger indenfor bæredygtighed på både kort og lang sigt,” siger Jenny Fransson.
Hun fremhæver også, at Nordea fremadrettet vil arbejde intenst med bedre identifikation af den slags målsætninger – herunder også rapporteringen af dem.
Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev, var Nordea eneste skandinaviske bank blandt 30 andre til at udvikle de nye principper for ansvarlig bankdrift, der blev underskrevet af 130 globale banker på FN’s klimatopmøde. Nordea har allerede i årets rapport, som en af de første banker, rapporteret på principperne.
”De nye FN-baserede principper for ansvarlig bankdrift betyder, at vi forpligter os til at foretage en analyse af både negative og positive konsekvenser af vores virksomhed på samfundet. I forlængelse af den analyse forpligter principperne også til, at vi formulerer nye målsætninger. Vi forventer derfor i de kommende rapporteringer at fortsætte udviklingen af målsætninger indenfor bæredygtighed og rapportering på dem,” siger Jenny Fransson.
Generelt oplever Nordea en strammere opdeling af de krav, forskellige stakeholdere stiller til bankens CSR-rapportering. Det helt overordnede tema er således også at tilgodeseflere forskellige behov for information.
”Vi oplever stigende efterspørgsel på konkrete ESG-data fra investorer og analytikere samtidig med, at vi også forsøger at efterleve kunders og medarbejderes ønsker om information om vores arbejde med bæredygtighed. Det sidste kan vi også benytte i vores generelle kommunikation, men opdelingen i rapporteringen er med årene blevet langt tydeligere adskilt mellem data og fortælling,” siger Jenny Fransson.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.