Ørsted cementerer sin position som førende inden for Tax Governance. Som et af de første selskaber i verden rapporterer Ørsted sine skatteoplysninger efter Global Reporting Initiatives (GRI) nye standard på området. Det betyder offentlige oplysninger om bl.a. skattebetalinger i alle lande, Ørsted opererer i. ”Det er efter vores opfattelse ikke forretningskritiske informationer, og det bør heller ikke være det,” fastslår skattechef hos Ørsted, Karl Berlin.
Ørsted er det første selskab i verden til at fremvise en skatterapportering, som følger Global Reporting Initiatives (GRI) globale standard for skattegennemsigtighed. Beslutningen konsoliderer Ørsteds position som førende inden for Tax Governance, hvilket Økonomisk Ugebrevs Tax Goverance Rating de seneste år har belønnet med topplaceringer.
Nu løfter Ørsted niveauet til nye højder, og det udfordrer dermed også andre virksomheder ved at benytte en målestok for skatterapportering, som er udviklet af en anerkendt ekstern organisation.
Selvom Ørsted allerede er langt fremme på ansvarlig skattepraksis, har øvelsen med at følge kravene i GRI’s anbefalinger krævet en del arbejde, oplyser Ørsteds skattechef, Karl Berlin.
”Vi valgte fra starten, at vi ville følge GRI anbefalingerne meget præcist og på trods af, at vi i forvejen for eksempel rapporterer land-for-land, har vi skullet finde mange nye data frem. Det har krævet et stort arbejde at blive mere specifik og få konsolideret tallene i hvert land,” siger Karl Berlin.
Ørsted har fået PwC til at kontrollere skatterapporteringen med en erklæring, og den sætter nu en ny standard på området. Erklæringen er ikke en del af den generelle revision og er altså et nyt tiltag for at sikre troværdighed.
Nu har vi fået en model, der kan sammenlignes med andre, og som ikke er hjemmelavet. Det, mener vi, er vejen.
”For os er ansvarlig skat en naturlig del af vores tilgang til samfundsansvar. Nu har vi fået en model, der kan sammenlignes med andre, og som ikke er hjemmelavet. Det, mener vi, er vejen frem i vores arbejde med at fremme ansvarlig skat,” siger Karl Berlin.
Fra NGO’en Oxfam IBIS, der via deres Tax Dialogue projekt har været et stort trækdyr for mere skattegennemsigtighed, er der stor begejstring for Ørsteds nye skatterapportering.
”Der har været en god udvikling i mange selskaber i de senere år, hvor der er kommet mere fokus på ansvarlig skat. Men hidtil har det handlet meget om forståelse og dialog. Nu løfter Ørsted diskursen til at handle om kvalitet i rapporteringen ved at følge GRI-standarden,” siger skatteekspert hos Oxfam IBIS, Christian Hallum.
Han mener, at GRI-standardens krav til informationsniveau vil gøre det meget svært for selskaber at praktisere en aggressiv skattepolitik.
”En forudsætning for aggressiv skatteplanlægning er muligheden for ikke at oplyse konkret om sin skat. Den grad af åbenhed, vi nu ser hos Ørsted, er et eksempel på at udvise tillid og spille med åbne kort. Dette giver også investorerne gode muligheder for at vurdere en virksomheds ansvarlighed på skatteområdet. Vi vil presse på for, at flere følger Ørsteds eksempel”, siger IBIS, Christian Hallum.
Ørsteds land-for-land skatterapportering indeholder nu oplysninger om hvert lands omsætning, antal medarbejdere, lønninger, værdien af aktiver og gæld – samt naturligvis detaljerede skattebetalinger.
”Oplysningerne i rapporteringen efter GRI-standarden er efter vores opfattelse ikke forretningskritiske informationer, og bør heller ikke være det,” fastslår Karl Berlin.
Vil Mærsk Følge med?
Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar erfarer, at en række andre internationale virksomheder følger Ørsted og ligeledes vil rapportere efter GRI’s skattestandard. Det er tvivlsomt, om der er flere danske selskaber iblandt. Mærsk lovede sidste år, at årsregnskabet for 2020, der offentliggøres d. 10. februar, vil indeholde land-for-land skatterapportering. Men om det i første omgang bliver på baggrund af standarden fra GRI, vil tiden vise.
Mærsk har underskrevet The B Teams skatteprincipper, der ikke direkte formulerer land-for-land skatterapportering, men i stedet opfordrer til generel åbenhed. Mærsk forventede land-for-land skatterapportering vil formentlig være mindre oplysende, end hvad GRI-standarden tilsiger.
”Vi er i dialog med andre selskaber, der har tilsluttet sig The B Team principles, for at dele erfaringer omkring, hvordan dette gøres bedst, således at vi sikrer relevant information til vores interessenter, men samtidig også uden at offentliggøre konkurrencefølsomme informationer,” har Mærsk tidligere udtalt til Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar.
Hele formålet med GRI’s nye standard for skattegennemsigthed er at fremme FN’s 17 verdensmål, hvor skat ikke direkte er nævnt, men alligevel er en meget central komponent. Desuden giver standarden bedre muligheder for at kommunikere om skattepraksis til offentligheden.
Derfor møder standarden også stor opbakning blandt globale investorer og civilsamfundsgrupper, der ser stigende krav om skattegennemsigtighed.
I Danmark er det kun en lille håndfuld selskaber, der rapporterer skatteoplysninger land-for-land, nemlig, Salling Group, Ørsted, Sydbank, Equinor, Nordea Bank Danmark, Danske Bank, Saxo Bank og Alfa Laval (via moderselskab).
Ørsteds land-for-land skatterapportering efter GRI-standard 207
(Foto af Karl Berlin: K-news – Rasmus Hylleberg)
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.