Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Rating: Hver 2. i top-100 har nu en politik for ansvarlig skat

Joachim Kattrup

mandag 26. april 2021 kl. 22:09

Tax Governance Rating 2021: For første gang i fire år viser Økonomisk Ugebrevs årlige Tax Governance Rating, at mere end halvdelen af Danmarks 100 selskaber nu har en formuleret politik for ansvarlig skatteadfærd. Siden 2018, hvor ØU’s Tax Governance Rating blev lanceret, har der været fremgang i selskabernes gennemsigtighed i skatterapporteringer. Selskaber, der rapporterer land-for-land, er fordoblet.

I 2018 havde knap en tredjedel af Danmarks 100 største selskaber formuleret en offentlig skattepolitik. I dag, fire år senere, er det mere end hvert andet selskab, og det afspejler en fortsat positiv udvikling i takt med øget fokus på ansvarlig skattepraksis fra både myndigheder, investorer og omverdenen. Skatteadfærd har i dag langt større betydning for den generelle bæredygtige bevidsthed.

En udvikling, der vil fortsætte de kommende år, vurderer Senior Advisor Ole Bendixen fra BENDIXEN Tax Governance.

 

Jeg tror, at vi vil se den positive udvikling fortsætte de kommende år. Debatten om skattetransparens og kommunikation fra virksomhedernes side har et betydeligt momentum.

 

”Jeg tror, at vi vil se den positive udvikling fortsætte de kommende år. Debatten om skattetransparens og kommunikation fra virksomhedernes side har et betydeligt momentum. Jeg tror, at vi vil komme til at se flere ikke-lovpligtige disclosures – hovedsagelig omkring hvordan virksomhederne håndterer deres skatteforhold, samt hvad deres fiskale økonomiske bidrag er,” siger Ole Bendixen.

Han vurderer også, at danske institutionelle investorer har været med til at drive udviklingen, som betyder, at flere selskaber nu anerkender, at ansvarlighed og skattepolitik har betydning i den bæredygtige debat.

”Der er fortsat meget positiv udvikling i tallene i forhold til tidligere år, blandt andet faciliteret af ATP og en række andre pensionskassers interesse og engagement i virksomhedernes måde at arbejde med skattegovernance. Dertil kommer, at virksomhederne anerkender, at skattepolitikken har offentlighedens interesse på niveau med virksomhedens miljøpolitik og andre værdiladede politikker,” siger Ole Bendixen.

 Samlet antal point tildelt på top 100

NGO: Åbenhed er forudsætningen

Fra NGO’en Oxfam Ibis, der i mange år har sat gennemsigtighed i skatteoplysninger i fokus, finder Generalsekretær Kristian Weise det positivt, at flere selskaber åbner op. Det gælder ikke mindst på land-for-land rapportering, hvor mere end dobbelt så mange af selskaberne i forhold til sidste år nu får point.

”Det er positivt, at danske selskaber ikke kun skriver flotte ord om ansvarlig skat i deres årsrapporter, men også i stigende grad lægger regnskabsoplysninger frem for hvert eneste land, de har aktiviteter i. Denne form for åbenhed land for land er for os i Oxfam IBIS en forudsætning for ansvarlig skat, fordi det giver basis for en meningsfuld dialog og hjælper med at bygge tillid,” siger Kristian Weise.

Kristian Weise efterlyser dog også, at mange flere åbner op for land-for-land skatteoplysninger.

”Alt for mange selskaber mangler stadig at offentliggøre land-for-land regnskaber, men når jeres undersøgelse viser, at der er sket en fordobling i antallet af selskaber på bare et år, så giver det håb om, at åbenhed om skat er ved at blive anerkendt som naturligt. Det er en tendens, som vi byder velkommen, og vi vil gerne rose dem, der har turdet gå forrest,” siger Kristian Weise.

 

Rating: Godt 40 pct. helt uden skattepolitik   

På trods af stor fremgang i antallet af virksomheder, der får tildelt point i årets Tax Governance Rating, er det værd at bemærke, at lige godt 40 pct. af Danmarks største virksomheder slet ikke har formuleret en skattepolitik, og dermed slet ikke får tildelt point. Selvom udviklingen på Tax Governance området går stærkt, er der stadig fodslæbende tilgange mange steder.

Eksperter undrer sig, men vurderer samtidig, at udviklingen fortætter, og mange flere virksomheder vil gå i gang med at formulere skattepolitiker i det kommende år – ikke mindst efter at skat er indskrevet i anbefalingerne til god selskabsledelse.

Udviklingen inden for ansvarlig skattepraksis går stærkt i disse år, hvor fremgangen i både rapporteringskvalitet og omfang har udviklet sig positivt, viser Økonomisk Ugebrevs årlige Tax Governance Rating, hvor flere virksomheder end nogensinde før får point.

Partner hos KPMG Acor Tax, Søren Dalby, vurderer, at udviklingen vil fortsætte, og at mange flere selskaber vil komme med. Ikke mindst nu hvor etablering af en skattepolitik er indskrevet i de nye anbefalinger til god selskabsledelse.

 

Der er stadig mange større virksomheder, der endnu ikke har offentliggjort deres skattepolitik, men jeg forventer, at en del af disse vil komme på banen

 

”Der er stadig mange større virksomheder, der endnu ikke har offentliggjort deres skattepolitik, men jeg forventer, at en del af disse vil komme på banen i løbet af 2021 og under det første kvartal af 2022, blandt andet grundet de nye og opdaterede anbefalinger for god selskabsledelse,” vurderer Søren Dalby.

Fremgangen i årets rating dækker dog også over, at mere end 40 pct. af virksomhederne i top 100 stadig slet ikke har en politik for ansvarlig skatteadfærd. Og det undrer Ole Bendixen, Senior Adviser fra BENDIXEN Tax Governance.

”Selvom mange er kommet med, så kan det kun undre én, at der fortsat er en række større danske virksomheder, som ikke ser skattepolitikken som en del af deres ”license to operate”. Det er naturligvis et valg, virksomhedens ledelse tager. Men kigger man tilbage på de senere års skatteshitstorme, så er det forbundet med en ikke uvæsentlig risiko ikke at have udarbejdet en skattepolitik i dag,” siger Ole Bendixen.

Han peger samtidig på det seneste års mediestorm, hvor flere danske selskaber, bl.a. Lagkagehuset og Babysam, kom i modvind som følge af skatteforhold og -konstruktioner, der kunne stilles spørgsmål ved.

”Et omdømmetab kan være svært at gøre op i penge, men skaden er sket, når noget af det første, folk husker, er, at ”det var dem med skattesagen.” For er der noget, folk husker, så er det, hvis en virksomhed har været i vridemaskinen med påstande om, at de har snydt i skat,” siger Ole Bendixen.

Sagerne kom frem, da TV2 viste, at flere af de store modtagere af hjælpepakker fra COVID-19 krisen ikke har betalt skat igennem en årrække. Og selvom sagerne ikke viste konkret skattesnyd, afslørede det, at virksomheder, der ikke er forberedt på skattespørgsmål, kan få store ridser i omdømmet. Samtidig har hjælpepakkerne øget interessenternes opmærksomhed på, at virksomhederne er klar med tydelige positioner og politikker for ansvarlighed på skatteområdet.

”I betragtning af de hidtil usete beløb, som regeringerne bruger på COVID-19-redningspakker, er der mere pres end nogensinde før på, at virksomhederne overvejer gennemsigtighed i den offentlige skat strategisk og træffer passende foranstaltninger. Interessenterne ønsker at være overbevist om, at nødhjælp, herunder de relevante skatteforanstaltninger, er blevet krævet lovligt, og at virksomhederne bidrager forholdsmæssigt til genopretningen af de massive budgetunderskud, der udløses af covid-19-redningsforanstaltningerne,” siger Ole Bendixen.

Ifølge Søren Dalby står de virksomheder, der allerede er i gang, også overfor nye opgaver med at udvikle skatterapporteringen yderligere.

”De virksomheder, der allerede er transparente omkring deres skatteforhold, er ved at forholde sig til, hvad deres næste skridt i denne kontekst skal være. Umiddelbart oplever jeg, at fokus er på gennemsigtighed omkring skattebetalinger, og hvordan skattebetalingerne kan fremlægges på en meningsfuld måde. Det er klart, at når flere virksomheder bliver åbne omkring deres skattebetalinger, opstår de næste spørgsmål helt naturligt. Skattebetalinger er jo bare tal, der skal sættes i relation til noget andet for at give mening,” siger Søren Dalby.

Se oversigten og resultater her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank