Samfundsansvar

Bæredygtige forbrugere trækker nu grøn omstilling

Joachim Kattrup

fredag 19. oktober 2018 kl. 15:00

Bæredygtigt KonjunkturBarometer (klima og miljø) for oktober 2018

OPDATERET OKTOBER 2018

Det er i øjeblikket  primært forbrugerne, der trækker den danske grønne omstilling, mens den vedvarende energi peger i negativ bæredygtig retning i seneste månedsopdatering. Investorenes nettokøb i Klima og Miljø investeringer viser positive takter i et generelt nedgående marked.  Det viser den første og seneste månedlige opdatering af Økonomisk Ugebrevs Bæredygtige Konjunkturbarometer gældende for miljø og klima. Fem af i alt ni indikatorer trækker i positiv retning, hvilke medfører at den samlede score for måneden oktober går i +1 i forhold til måneden før (baseline).


Sådan er barometeret opbygget
“Det Bæredygtige KonjunkturBarometer” viser den bæredygtige udvikling i Danmark.  Konjunkturbarometeret viser en gang om måneden udviklingen på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø.

Hver af de tre indikatorer tildeles point på baggrund af månedsdata fra tre underliggende dataset, som på hver sin måde afspejler en udvikling for indikatoren.  Samlet set bygges den samlede bæredygtige konjunkturudvikling derfor op af i alt ni dataset fordelt på tre dataset for hver indikator.

For hvert af de ni dataset gives et plus- eller minuspoint, afhængig af udviklingen. Samlet set kan den samlede score for hver  indikator dermed tildeles i udfaldsrummet -3 til + 3.  Alle scorer aggregeres for den bæredygtige konjunkturudvikling for den pågældende måned. Det samlede udfaldsrum for måneden kan derfor ligge i spændet mellem -9 til +9.


Indikator for Bæredygtig Forbrugeradfærd (+3)

På alle tre bæredygtige forbrugerindikatorer – hhv. salg af el/hybridbiler, Coops økologisalg og antal oprettede annoncer på Den Blå Avis – er der fremgang. Antallet af genbrugsannoncer på DBA viser fremgang i forhold til samme måned sidste år og detailhandlens salg af økologiske varer har over flere år været stigende, hvilket bekræftes i seneste månedstal (september) fra Coops økologisalg. Det er her værd at bemærke, at seneste sæsonkorrigerede månedstal fra Danmarks Statistik (jul-aug) for alle “Fødevarer og andre dagligvarer” viser tilbagegang.

CSR-chef i Coop Thomas Roland oplyser til Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar om den aktuelle fremgang i økologisalget, at “En stor del af væksten i øjeblikket er således udbudsdrevet, fordi såvel discountbutikker som små forretninger i landdistrikterne også bliver nødt til at have et bredt økologisortiment, for at fastholde attraktive kundegrupper. Den procentuelle vækst er størst i de små butikker i landdistrikterne, mens den numeriske vækst (procentpoint) stadig er højest i byerne.”

Også seneste måneds salg af el- og hybridbiler udvikler sig positivt efter generelt at være bombet tilbage i 2016, hvor regeringen stoppede afgiftsfritagelsen. Uden politiske bestemte afgiftsfordele er det faktisk en pæn månedlig udvikling i lyset af, at der i samme måned samlet set for alle biltyper blev solgt 33 pct. færre biler end måneden før (august), hvor bilsalget dog var usædvanligt højt. Og med regeringens seneste udmeldinger i klimaplanen om udfasning af benzin- og dieseldrevne biler frem mod 2030, samt potentielle afgiftsrabatter på elbiler, må det forventes at andelen af el-og hybridbiler vil stige, når og hvis forslagene gennemføres. Vi forventer dog en tilbagegang på den korte bane –  indtil det er kendt hvorvidt forslagene gennemføres.

Indikator for Klima -og Miljøinvesteringer +1

Investorernes nettokøb i investeringsfonde i kategorien ”Klima & Miljø” faldt fra 121 millioner i juli til kun 33 millioner i august. Men denne isolerede negative tendens opvejes til en positiv indikator, fordi investorenes samlet set trak 425 mio. kr ud af investeringsfondsmarkedet (aktier).  Det samlede marked faldt derved med 115 procent, mens Klima & Miljø investeringerne kun faldt 77 procent og i et defensivt marked stadigvæk formåede at opretholde et plus i nettokøb.

Selvom investorerne også på indikatoren “øget værditilvækst” øgede formuen er der samlet set ikke fuld pointgivning (3) på investeringsindikatoren, fordi kun tre af i alt 12 tolv udvalgte fossilfrie investeringsfonde formåede at outperforme det tre-måneders løbende afkast i forhold til fondens bensmark. Denne indikator trækker ned i det samlede billede. Dermed trækker 2 af 3 indikatorer for klima- og miljøinvesteringer altså i den rigtige retning, hvilket betyder en samlet score på plus 1 for Klima -og Miljøinvesteringer.

Indikator for Den Grønne Energiomstilling (-3)

Hvor både forbrugere og investorer trækker den bæredygtige konjunktur for oktober i positiv retning viser den grønne energiomstilling på alle tre månedsindikatorer – hhv. vedvarende energi (VE) andel i % af samlet energiforbrug, C02-kvoteprisen (EU ETS) og antal af flypassagerer i forhold til antal flyoperationer – negativ udvikling.

Indikatorerne for den grønne energiomstilling viser, at danskerne og industrien generelt forbrugte mere energi, men også andelen af VE var mindre end måneden før pga. af forskellige årsager –  herunder en især vindtør juli sommermåned.

Flytransporten udnyttede kapaciteten dårligere, idet passagererantallet pr. flyoperation var lavere end måneden før, og CO2-kvoteprisen faldt i forhold til måneden før. Trods kraftigt stigende CO2-kvotepriser i år viser den seneste måned altså nu en lavere pris. Det betyder alt andet lige over tid færre ressourcer til investeringer i den grønne omstillingsteknologi og dermed tæller det ned i den månedlige opdatering af denne indikator.

På længere sigt viser Energistyrelsens fremskrivninger, at brugen af fossile brændstoffer vil stige efter 2021. Regeringen vil bl.a. i sin klimaplan annullere CO2-kvoter svarende til 8 millioner ton CO2 frem mod 2030 samt øge investeringerne i VE. Det betyder andet lige, at udviklingen i vores indikatorer for grøn omstilling forventes at rette sig og udvikle sig mere positivt med tiden, selvom det aktuelle månedsniveau går i den forkerte retning.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Ledelse

Rating af Etik & Moral i C25: Novo Nordisk ligger i en klasse for sig

I dette års survey af Etik & Moral i erhvervslivet har vi også spurgt til de private investorers opfattelse af de enkelte C25-selskaber og deres ledelser. Generelt scorer de…
Finans
Kapitalfonde rydder op i selskaber baseret på ”den gamle økonomi”
Finans
Pres på Lars Rohde: Kræver redegørelse om den “hemmelige” guldbeholdning
Samfundsansvar
Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger
Samfundsansvar
Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien
Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude
Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget

Seneste nyt

Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Aktieugebrevet Invest Logo
Formue

Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020

AktieUgebrevet Invest er en anderledes investeringsfond, der grundlæggende følger porteføljen i Økonomisk Ugebrev Formue. Fonden gav i 2020 et afkast på 32 procent. Udgangspunktet er en meget forsigtig investeringsstrategi:…

Aktuel artikelserie

ESG analyser

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer løbende ESG-analyser af C25 selsakber. Analyserne er datadrevet og perspektiverer selskabernes bæredygtige strategier til markeder, konkurrenter og finansielle eller forretningsmæssige forhold.

Andre artikelserier

ESG analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen

Seneste nyt

Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer
Er du og din virksomhed klar til besøg fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – både på kontoret og i private hjem?
Få overblik: Ændring af konkurrenceloven
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]