Samfundsansvar

Bæredygtige forbrugere trækker nu grøn omstilling

Joachim Kattrup

fredag 19. oktober 2018 kl. 15:00

Bæredygtigt KonjunkturBarometer (klima og miljø) for oktober 2018

OPDATERET OKTOBER 2018

Det er i øjeblikket  primært forbrugerne, der trækker den danske grønne omstilling, mens den vedvarende energi peger i negativ bæredygtig retning i seneste månedsopdatering. Investorenes nettokøb i Klima og Miljø investeringer viser positive takter i et generelt nedgående marked.  Det viser den første og seneste månedlige opdatering af Økonomisk Ugebrevs Bæredygtige Konjunkturbarometer gældende for miljø og klima. Fem af i alt ni indikatorer trækker i positiv retning, hvilke medfører at den samlede score for måneden oktober går i +1 i forhold til måneden før (baseline).


Sådan er barometeret opbygget
“Det Bæredygtige KonjunkturBarometer” viser den bæredygtige udvikling i Danmark.  Konjunkturbarometeret viser en gang om måneden udviklingen på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø.

Hver af de tre indikatorer tildeles point på baggrund af månedsdata fra tre underliggende dataset, som på hver sin måde afspejler en udvikling for indikatoren.  Samlet set bygges den samlede bæredygtige konjunkturudvikling derfor op af i alt ni dataset fordelt på tre dataset for hver indikator.

For hvert af de ni dataset gives et plus- eller minuspoint, afhængig af udviklingen. Samlet set kan den samlede score for hver  indikator dermed tildeles i udfaldsrummet -3 til + 3.  Alle scorer aggregeres for den bæredygtige konjunkturudvikling for den pågældende måned. Det samlede udfaldsrum for måneden kan derfor ligge i spændet mellem -9 til +9.


Indikator for Bæredygtig Forbrugeradfærd (+3)

På alle tre bæredygtige forbrugerindikatorer – hhv. salg af el/hybridbiler, Coops økologisalg og antal oprettede annoncer på Den Blå Avis – er der fremgang. Antallet af genbrugsannoncer på DBA viser fremgang i forhold til samme måned sidste år og detailhandlens salg af økologiske varer har over flere år været stigende, hvilket bekræftes i seneste månedstal (september) fra Coops økologisalg. Det er her værd at bemærke, at seneste sæsonkorrigerede månedstal fra Danmarks Statistik (jul-aug) for alle “Fødevarer og andre dagligvarer” viser tilbagegang.

CSR-chef i Coop Thomas Roland oplyser til Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar om den aktuelle fremgang i økologisalget, at “En stor del af væksten i øjeblikket er således udbudsdrevet, fordi såvel discountbutikker som små forretninger i landdistrikterne også bliver nødt til at have et bredt økologisortiment, for at fastholde attraktive kundegrupper. Den procentuelle vækst er størst i de små butikker i landdistrikterne, mens den numeriske vækst (procentpoint) stadig er højest i byerne.”

Også seneste måneds salg af el- og hybridbiler udvikler sig positivt efter generelt at være bombet tilbage i 2016, hvor regeringen stoppede afgiftsfritagelsen. Uden politiske bestemte afgiftsfordele er det faktisk en pæn månedlig udvikling i lyset af, at der i samme måned samlet set for alle biltyper blev solgt 33 pct. færre biler end måneden før (august), hvor bilsalget dog var usædvanligt højt. Og med regeringens seneste udmeldinger i klimaplanen om udfasning af benzin- og dieseldrevne biler frem mod 2030, samt potentielle afgiftsrabatter på elbiler, må det forventes at andelen af el-og hybridbiler vil stige, når og hvis forslagene gennemføres. Vi forventer dog en tilbagegang på den korte bane –  indtil det er kendt hvorvidt forslagene gennemføres.

Indikator for Klima -og Miljøinvesteringer +1

Investorernes nettokøb i investeringsfonde i kategorien ”Klima & Miljø” faldt fra 121 millioner i juli til kun 33 millioner i august. Men denne isolerede negative tendens opvejes til en positiv indikator, fordi investorenes samlet set trak 425 mio. kr ud af investeringsfondsmarkedet (aktier).  Det samlede marked faldt derved med 115 procent, mens Klima & Miljø investeringerne kun faldt 77 procent og i et defensivt marked stadigvæk formåede at opretholde et plus i nettokøb.

Selvom investorerne også på indikatoren “øget værditilvækst” øgede formuen er der samlet set ikke fuld pointgivning (3) på investeringsindikatoren, fordi kun tre af i alt 12 tolv udvalgte fossilfrie investeringsfonde formåede at outperforme det tre-måneders løbende afkast i forhold til fondens bensmark. Denne indikator trækker ned i det samlede billede. Dermed trækker 2 af 3 indikatorer for klima- og miljøinvesteringer altså i den rigtige retning, hvilket betyder en samlet score på plus 1 for Klima -og Miljøinvesteringer.

Indikator for Den Grønne Energiomstilling (-3)

Hvor både forbrugere og investorer trækker den bæredygtige konjunktur for oktober i positiv retning viser den grønne energiomstilling på alle tre månedsindikatorer – hhv. vedvarende energi (VE) andel i % af samlet energiforbrug, C02-kvoteprisen (EU ETS) og antal af flypassagerer i forhold til antal flyoperationer – negativ udvikling.

Indikatorerne for den grønne energiomstilling viser, at danskerne og industrien generelt forbrugte mere energi, men også andelen af VE var mindre end måneden før pga. af forskellige årsager –  herunder en især vindtør juli sommermåned.

Flytransporten udnyttede kapaciteten dårligere, idet passagererantallet pr. flyoperation var lavere end måneden før, og CO2-kvoteprisen faldt i forhold til måneden før. Trods kraftigt stigende CO2-kvotepriser i år viser den seneste måned altså nu en lavere pris. Det betyder alt andet lige over tid færre ressourcer til investeringer i den grønne omstillingsteknologi og dermed tæller det ned i den månedlige opdatering af denne indikator.

På længere sigt viser Energistyrelsens fremskrivninger, at brugen af fossile brændstoffer vil stige efter 2021. Regeringen vil bl.a. i sin klimaplan annullere CO2-kvoter svarende til 8 millioner ton CO2 frem mod 2030 samt øge investeringerne i VE. Det betyder andet lige, at udviklingen i vores indikatorer for grøn omstilling forventes at rette sig og udvikle sig mere positivt med tiden, selvom det aktuelle månedsniveau går i den forkerte retning.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Aktieugebrevet Invest Logo
Formue

Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020

AktieUgebrevet Invest er en anderledes investeringsfond, der grundlæggende følger porteføljen i Økonomisk Ugebrev Formue. Fonden gav i 2020 et afkast på 32 procent. Udgangspunktet er en meget forsigtig investeringsstrategi:…
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Ledelse
Norsk Legemiddelverket: 23 døde efter COVID-19 vacciner, advarer mod brug til ældre
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima

Seneste nyt

Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Life Science

GENMAB – mod nye højder i det nye år!

Forventningerne til dette års ASH-konference var skyhøje, men der blev leveret som ventet, og der er nu linet op til et kapløb mellem Genmab og Roche indenfor de bi-specifikke…

Aktuel artikelserie

Ny artikelserie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce quis lectus quis sem lacinia nonummy. Proin mollis lorem non dolor. In hac habitasse platea dictumst. Nulla ultrices odio. Donec augue. Phasellus dui. Maecenas facilisis nisl

Andre artikelserier

Ny artikelserie
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse
Finans
Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans
Samfundsansvar
2020 blev rekordår for bæredygtige fonde
Finans
Provinsbanker i fusionsspillet fik aktieplusser i 2020, stort set resten dykkede
Finans
Tema: Store skadesforsikrings selskaber smadrer de fleste mindre selskaber
Finans
Bagmænd bag store forsikringskonkurser i gang med nyt forsikringseventyr
Finans
Månedsstatus: Kapitalfonde køber op i højt tempo trods corona
Formue
ØU Trader: Økonomisk Ugebrevs Portefølje slutter 2020 med +44%, 7%-point bedre end markedet
Samfundsansvar
Ny rapport: Aktuel oversigt over kontroversielle investeringer fra Xklude

Seneste nyt

Formue
Matas’ muligheder som vækstaktie undervurderes
Formue
cBrain: Børsens dyreste aktie og et godt køb

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Ny lov og nye bekendtgørelser om klimatilpasning
Hårde straffe for misbrug af COVID-19-hjælpepakker
COVID-19: Mulighed for afholdelse af elektronisk generalforsamling i 2021
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X