Samfundsansvar

Klimabarometer for Q1 – 2020: Salg af elbiler i Q1 trak den bæredygtige forbrugeradfærd frem

Joachim Kattrup

tirsdag 21. april 2020 kl. 22:05

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars Klimabarometer for første kvartal 2020 viser en beskeden fremgang – fra neutral position i sidste kvartal kravler barometeret akkurat i plus i første kvartal 2020.

“KlimaBarometeret” viser på baggrund af ni underliggende indikatorer den bæredygtige udvikling i Danmark i forhold til erhvervstillidsindikatoren fra Danmarks Statistik.

Indikatoren Den Bæredygtige Forbrugeradfærd har tabt momentum, hvor kun salget af elbiler overrasker og holder klimabarometret i plus.

Indikatoren for Den Grønne Energiomstilling viser ligeledes i et pluspoint trods et hårdt kvartal for CO2-kvoteprisen, som dog har indhentet noget af det tabte.

Indikatoren Klimainvesteringer kunne ikke leve op til sidste kvartals maksimumscore og sender et minuspoint til det samlede klimabarometer.

Indikator: Den bæredygtige Forbrugeradfærd

Salget af elbiler i årets første kvartal holdt det bæredygtige forbrug i fremdrift trods et lavere tempo i klimabarometerets to øvrige indikatorer for ”Bæredygtig Forbrugeradfærd.

Faktisk øgede bilforhandlerne salget af elbiler i både januar, februar og marts, hvilket betyder rekord i andelen af solgte elbiler i forhold til bil- og dieselbiler.

Salget af bil- og diesel faldt dramatisk til 44.816 nyregistreringer i hele kvartalet – fra 63.866 i samme kvartal sidste år. Omvendt blev der i førte kvartal af 2020 solgt dobbelt så mange elbiler i forhold til sidste år.

Salget steg fra 987 til 2134 solgte biler og andelen af nyregistrerede elbiler udgjorde dermed 4,7 procent af det samlede salg, hvoraf erhvervene stod for de 35 procent.

COOP´s salg af økologske mad- og drikkevare i forhold til konventionelle fødevare viste for kvartalet en flad udvikling, dog med et lille corona overraskende nyk opad i marts måned.

Danskernes stigende villighed til at købe elbiler blev altså ikke helt fulgt op af bæredygtige indkøb selvom trenden stadig er opadgående.

Det samme gælder antallet af genbrugsannoncer på Den Blå Avis. Tallet er en indikator på danskernes villighed til at tænke i forlængelse af forbrugsgoders livstid. Coronakrisen fik danskerne især i marts til at sætte noget færre genbrugsting til salg.

I sammenligning med sidste år er der dog samlet ser for kvartalet stadig en svag fremgang men ikke nok til, at indikatoren tildeles point.

Samlet får Den Bæredygtige Forbrugeradfærd dermed +1 point for stigning i andelen af elbiler og går i neutral for både køb af økologiske fødevare og genbrugsvilligheden.


Indikator: Den Grønne Energiomstilling

CO2-kvoteprisen faldt betragtelig fra 1. januar til 31. marts. Godt nok så prisen stigninger ultimo marts, som er fortsat i april, men det kompenserer ikke for et samlet fald i kvartalet på næsten 30 procent.

Barometeret antager, at en stigende kvotepris er positit for den grønne energiomstilling, idet det alt andet lige vil allokere midler til investeringer i ny teknologi.

Helt så sort/hvid er verden ikke og det er ikke nogen hemmelighed, at kvotesystemet langt fra er et perfekt marked.

De faldenden priser illustrerer både, at CO2 reelt ikke har en pris, der kan fremtvinge tempoet i den grønne innovation og at investorerne heller ikke tror på, at prisen vil udvikle sig i retning af et attraktivt afkastniveau. Indikatoren går i minus og trækker den grønne energiomstilling i den gale retning.

Til gengæld stiger forbruget af den vedvarende energi og udgjorde 37,7 procent af Danmarks samlede energiforbrug. Det er en ganske pæn stigning og udløser et point på barometeret. Det samme gør olieforbruget, som faldt – fra 71.181 TJ i 1.kvartal sidste år til 69.265 TJ i Q1 i år.

Det giver yderligere et pluspoint på barometeret, der på denne indikator – Den Grønne Energiomstilling – derfor samlet set viser plus én.

Indikator: Klimainvesteringer

Nordeas nettoflow i udbudte klimafonde faldt i første kvartal til 534.896.110 euro – fra et meget højt niveau i kvartalet før på 682.299.060 euro.

Det er stadig et relativt højt niveau, der viser at investorerne stadig søger mod klimainvesteringer i væsentlig højere grad en i samme kvartal sidste år. Det udløser dog et minuspoint da udviklingen sammenlignes med kvartalet før.

Heller ikke afkastindikatoren under klimainvesteringer formår at bidrage til point. Her bliver det til et stort minuspoint for det samlede afkast for 20 udvalgte fossilfrie fonde, der alle viste tab.

Forklaringen skal læses mere i lyset af aktiemarkedernes rutsjetur fra COVID-19 krisen end egentlige dårlige resultater i de bagvedliggende selskaber. Den sidste delindikator underklimainvesteringer vedrører formuen i Finans Danmarks opgørelse over klima & miljø fonde.

Lidt overraskende steg formuen i klima & miljø investeringsfonde en anelse og udløser et point til barometeret. Opgørelsen tæller fire fonde og er derfor kun i meget begrænset grad et udtryk for udbuddet i markedet.

Samlet set trækker klimainvesteringer samlet set ned på barometeret med to indikatorer i minus og en enkelt i plus.

 

Sådan er barometeret opbygget

“KlimaBarometeret” viser den bæredygtige udvikling i Danmark i forhold til erhvervstillidsindikatoren fra Danmarks Statistik.

Klimabarometeret viser den kvartalsvise udvikling på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø.

Hver af de tre indikatorer tildeles point på baggrund af månedsdata fra tre underliggende dataset, som på hver sin måde afspejler en udvikling.  Samlet set bygges den samlede (klima)konjunktur udvikling derfor op af i alt ni dataset fordelt på tre dataset for hver indikator.

For hvert af de ni dataset gives et plus-, neutral- eller minuspoint, afhængig af udviklingen. Samlet set kan den samlede score for hver  indikator dermed tildeles i udfaldsrummet -3 til + 3.  Alle scorer aggregeres for den bæredygtige konjunkturudvikling for det pågældende kvartal. Det samlede udfaldsrum et kvartal kan derfor ligge i spændet mellem -9 til +9, hvor nul er neutral.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finans

Nationalbanken overforsigtig i investeringspolitik: På vej med historisk milliardtab

De negative renter medfører nu, at Nationalbanken om godt to uger må fremlægge et af de største tab nogensinde på valutareserven. Direktør Lars Rohde er nemlig havnet i samme…
Finans
Statsministerens Israel-besøg: Her er Mettes geniale plan for et stort dansk vaccineprojekt?
Formue
Langers Skarpe: Her er forklaringen på ugens blodbad i danske aktier
Life Science
Genmab ramte kursmål og faldt pladask tilbage
Formue
Ugeslut: Danske aktier dykkede historisk meget i forhold til europæiske aktier, hvorfor?
Formue
Nasdaq; Nu falder de amerikanske teknologiaktier helt sammen
Finans
Ex-formænd kritiske over for regelstramning: Risiko for svag bestyrelse for Finanstilsynet
Samfundsansvar
Sampension udvider ledelsesberetningen med flere ESG nøgletal
Ledelse
Rating af Etik & Moral i C25: Novo Nordisk ligger i en klasse for sig
Finans
Kapitalfonde rydder op i selskaber baseret på ”den gamle økonomi”
Finans
Pres på Lars Rohde: Kræver redegørelse om den “hemmelige” guldbeholdning
Samfundsansvar
Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand
Samfundsansvar
Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien

Seneste nyt

Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Finans

Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership

Within the next few months, Danish professional investors must live up to new legal rules on active ownership. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar (Economic Weekly Corporate Social Responsibility) will in a…

Aktuel artikelserie

ESG analyser

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer løbende ESG-analyser af C25 selsakber. Analyserne er datadrevet og perspektiverer selskabernes bæredygtige strategier til markeder, konkurrenter

Andre artikelserier

ESG analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder

Seneste nyt

Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer
Er du og din virksomhed klar til besøg fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – både på kontoret og i private hjem?
Få overblik: Ændring af konkurrenceloven
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]