Samfundsansvar

Klimabarometer for Q1 – 2020: Salg af elbiler i Q1 trak den bæredygtige forbrugeradfærd frem

Joachim Kattrup

tirsdag 21. april 2020 kl. 22:05

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars Klimabarometer for første kvartal 2020 viser en beskeden fremgang – fra neutral position i sidste kvartal kravler barometeret akkurat i plus i første kvartal 2020.

“KlimaBarometeret” viser på baggrund af ni underliggende indikatorer den bæredygtige udvikling i Danmark i forhold til erhvervstillidsindikatoren fra Danmarks Statistik.

Indikatoren Den Bæredygtige Forbrugeradfærd har tabt momentum, hvor kun salget af elbiler overrasker og holder klimabarometret i plus.

Indikatoren for Den Grønne Energiomstilling viser ligeledes i et pluspoint trods et hårdt kvartal for CO2-kvoteprisen, som dog har indhentet noget af det tabte.

Indikatoren Klimainvesteringer kunne ikke leve op til sidste kvartals maksimumscore og sender et minuspoint til det samlede klimabarometer.

Indikator: Den bæredygtige Forbrugeradfærd

Salget af elbiler i årets første kvartal holdt det bæredygtige forbrug i fremdrift trods et lavere tempo i klimabarometerets to øvrige indikatorer for ”Bæredygtig Forbrugeradfærd.

Faktisk øgede bilforhandlerne salget af elbiler i både januar, februar og marts, hvilket betyder rekord i andelen af solgte elbiler i forhold til bil- og dieselbiler.

Salget af bil- og diesel faldt dramatisk til 44.816 nyregistreringer i hele kvartalet – fra 63.866 i samme kvartal sidste år. Omvendt blev der i førte kvartal af 2020 solgt dobbelt så mange elbiler i forhold til sidste år.

Salget steg fra 987 til 2134 solgte biler og andelen af nyregistrerede elbiler udgjorde dermed 4,7 procent af det samlede salg, hvoraf erhvervene stod for de 35 procent.

COOP´s salg af økologske mad- og drikkevare i forhold til konventionelle fødevare viste for kvartalet en flad udvikling, dog med et lille corona overraskende nyk opad i marts måned.

Danskernes stigende villighed til at købe elbiler blev altså ikke helt fulgt op af bæredygtige indkøb selvom trenden stadig er opadgående.

Det samme gælder antallet af genbrugsannoncer på Den Blå Avis. Tallet er en indikator på danskernes villighed til at tænke i forlængelse af forbrugsgoders livstid. Coronakrisen fik danskerne især i marts til at sætte noget færre genbrugsting til salg.

I sammenligning med sidste år er der dog samlet ser for kvartalet stadig en svag fremgang men ikke nok til, at indikatoren tildeles point.

Samlet får Den Bæredygtige Forbrugeradfærd dermed +1 point for stigning i andelen af elbiler og går i neutral for både køb af økologiske fødevare og genbrugsvilligheden.


Indikator: Den Grønne Energiomstilling

CO2-kvoteprisen faldt betragtelig fra 1. januar til 31. marts. Godt nok så prisen stigninger ultimo marts, som er fortsat i april, men det kompenserer ikke for et samlet fald i kvartalet på næsten 30 procent.

Barometeret antager, at en stigende kvotepris er positit for den grønne energiomstilling, idet det alt andet lige vil allokere midler til investeringer i ny teknologi.

Helt så sort/hvid er verden ikke og det er ikke nogen hemmelighed, at kvotesystemet langt fra er et perfekt marked.

De faldenden priser illustrerer både, at CO2 reelt ikke har en pris, der kan fremtvinge tempoet i den grønne innovation og at investorerne heller ikke tror på, at prisen vil udvikle sig i retning af et attraktivt afkastniveau. Indikatoren går i minus og trækker den grønne energiomstilling i den gale retning.

Til gengæld stiger forbruget af den vedvarende energi og udgjorde 37,7 procent af Danmarks samlede energiforbrug. Det er en ganske pæn stigning og udløser et point på barometeret. Det samme gør olieforbruget, som faldt – fra 71.181 TJ i 1.kvartal sidste år til 69.265 TJ i Q1 i år.

Det giver yderligere et pluspoint på barometeret, der på denne indikator – Den Grønne Energiomstilling – derfor samlet set viser plus én.

Indikator: Klimainvesteringer

Nordeas nettoflow i udbudte klimafonde faldt i første kvartal til 534.896.110 euro – fra et meget højt niveau i kvartalet før på 682.299.060 euro.

Det er stadig et relativt højt niveau, der viser at investorerne stadig søger mod klimainvesteringer i væsentlig højere grad en i samme kvartal sidste år. Det udløser dog et minuspoint da udviklingen sammenlignes med kvartalet før.

Heller ikke afkastindikatoren under klimainvesteringer formår at bidrage til point. Her bliver det til et stort minuspoint for det samlede afkast for 20 udvalgte fossilfrie fonde, der alle viste tab.

Forklaringen skal læses mere i lyset af aktiemarkedernes rutsjetur fra COVID-19 krisen end egentlige dårlige resultater i de bagvedliggende selskaber. Den sidste delindikator underklimainvesteringer vedrører formuen i Finans Danmarks opgørelse over klima & miljø fonde.

Lidt overraskende steg formuen i klima & miljø investeringsfonde en anelse og udløser et point til barometeret. Opgørelsen tæller fire fonde og er derfor kun i meget begrænset grad et udtryk for udbuddet i markedet.

Samlet set trækker klimainvesteringer samlet set ned på barometeret med to indikatorer i minus og en enkelt i plus.

 

Sådan er barometeret opbygget

“KlimaBarometeret” viser den bæredygtige udvikling i Danmark i forhold til erhvervstillidsindikatoren fra Danmarks Statistik.

Klimabarometeret viser den kvartalsvise udvikling på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø.

Hver af de tre indikatorer tildeles point på baggrund af månedsdata fra tre underliggende dataset, som på hver sin måde afspejler en udvikling.  Samlet set bygges den samlede (klima)konjunktur udvikling derfor op af i alt ni dataset fordelt på tre dataset for hver indikator.

For hvert af de ni dataset gives et plus-, neutral- eller minuspoint, afhængig af udviklingen. Samlet set kan den samlede score for hver  indikator dermed tildeles i udfaldsrummet -3 til + 3.  Alle scorer aggregeres for den bæredygtige konjunkturudvikling for det pågældende kvartal. Det samlede udfaldsrum et kvartal kan derfor ligge i spændet mellem -9 til +9, hvor nul er neutral.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Danske institutionelle investorer leve op til ny hullet lov om aktivt ejerskab

Inden for de næste måneder skal danske professionelle investorer leve op til nye lovregler om aktivt ejerskab. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer i en artikelserie de kommende måneder en gennemgang…
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år

Seneste nyt

Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Samfundsansvar

2020 blev rekordår for bæredygtige fonde

2020 blev et nyt rekordår for penge sat i bæredygtige fonde. Allerede efter 3. kvartal var der på verdensplan skudt 25 pct. flere penge ind globalt end i hele…

Aktuel artikelserie

Formue

Stoxx: Europæisk healthcare rammer foreløbigt toppunkt

Kursgraf: Europæiske health care aktier har de seneste dage været udsat for gevinsthjemtagning.

Andre artikelserier

Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde

Seneste nyt

Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X