Samfundsansvar

Klima- og miljøinvesteringer løfter lige akkurat grøn omstilling

Joachim Kattrup

fredag 16. november 2018 kl. 14:40

Bæredygtigt Konjunkturbarometer (november): Økonomisk Ugebrevs Bæredygtige Konjunkturbarometer for Klima og Miljø trækkes hovedsagligt frem i denne månedsopdatering af indikatoren ’Miljø og Klimainvesteringer.’ ’Den Bæredygtige Forbrugeradfærd’ mister momentum, mens den ’Den grønne Energiomstilling’ falder neutralt ud.

 

 

 Sådan er barometeret opbygget

“Det Bæredygtige KonjunkturBarometer” viser den bæredygtige udvikling i Danmark.  Konjunkturbarometeret viser en gang om måneden udviklingen på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø.

Hver af de tre indikatorer tildeles point på baggrund af månedsdata fra tre underliggende dataset, som på hver sin måde afspejler en udvikling for indikatoren.  Samlet set bygges den samlede bæredygtige konjunkturudvikling derfor op af i alt ni dataset fordelt på tre dataset for hver indikator.

For hvert af de ni dataset gives et plus- eller minuspoint, afhængig af udviklingen. Samlet set kan den samlede score for hver  indikator dermed tildeles i udfaldsrummet -3 til + 3.  Alle scorer aggregeres for den bæredygtige konjunkturudvikling for den pågældende måned. Det samlede udfaldsrum for måneden kan derfor ligge i spændet mellem -9 til +9.


Klima- og miljøinvesteringer løfter lige akkurat grøn omstilling

Samlet set løfter Økonomisk Ugebrevs Bæredygtige Konjunkturbarometer sig med fire point, i udfaldsrummet -9 til + 9. Det er tre point mere end sidste måned. Den positive udvikling for ’Miljø- og klimainvesteringer’ holder dog særdeles hårdt på to af de i alt tre delindikatorer. Investorernes nettokøb af CSR fonde viser kun sparsomme tre millioner kroner i tilvækst, hvilket er en tilbagegang på 91 procent i forhold til sidste måned. Tilbagegangen giver dog stadigvæk pluspoint, qua at de samlede nettokøb i alle investeringsfonde går i minus.

I den optik er det alt andet lige positivt, at nettokøbene i faktiske tal øges i Miljø- og klimainvesteringsfondene. ”Markedsudviklingen har sandsynligvis præget investorernes lyst til at investere. Så det er nok snarere bredt funderet, end det er specifikt på klima og miljø,” vurderer Partner Nikolaj Holdt Mikkelsen fra Dannebrog Invest.

Den samlede formue for investeringsfondskategorien ’Klima og Miljø’ stiger med beskedne én million kroner, fra 1.139 mio. kr. i sidste måned til nu 1.140 mio. kr. Det seneste sure aktiemarked har altså tæret på formuen, der dog trods alt samlet set øges af positive nettokøb. Denne delindikator går dermed lige akkurat i plus.

Den sidste delindikator for ”Miljø- og klimainvesteringer” viser til gengæld en solid udvikling. 7 ud 12 udvalgte fossilfrie investeringsfonde formår i seneste tre månedens løbende afkast at slå sit respektive benchmark.

Bæredygtig forbrugeradfærd mister momentum

Den samlede indikator for ’Bæredygtig Forbrugeradfærd’ viser stadigvæk gode takter, trods et stagnerende økologisalg. Danskernes annoncering i Den Blå Avis steg med mere end 100.000 flere annoncer sammenlignet med samme måned sidste år. Stigningen kan læses bl.a. i forhold til, at Danmarks Statistiks forbrugertillidsindikator , som i de seneste måneder er nedadgående. Danskerne fortsætter dermed tendensen med at genbruge mere og holde tilbage i forbrug af nye varer.

”Vi oplever en stigning i annoncer, der oprettes på DBA fra måned til måned. Og det passer godt med billedet af en dansk genbrugskultur i vækst. Ifølge vores årlige Genbrugsindeks svarer 68% af danskerne, at de har handlet brugt indenfor de seneste 12 måneder – det er en stigning på hele 9% i forhold til for to år siden,” siger Head of PR & Communications hos eBay Denmark, Sofie Folden Lund, om den mere langsigtede forbrugerkonjunktur.

Coops økologisalg af mad og drikke stagnerede på 13 procent af omsætningen. Det er samme niveau som i forrige måned, hvilket giver en neutral score i denne opdatering. De kommende opdateringer vil vise om økologisalget er ved at nå et toppunkt eller det er mere permanent.

Overraskende er det, at el-og hybridbilssalget – trods politisk usikkerhed om regeringens klimaplan om at lempe afgifter for el-og hybridbiler – er stigende i forhold til samme måned sidste år. ”Det, der diskuteres nu, er om afgifterne skal stige eller ikke, så bilkunderne kan ikke vinde noget ved at udskyde køb af en elbil. Derfor har vi heldigvis set, at elbilsalget fortsat er på et pænt niveau sammenlignet med sidste år,” vurderer Chefkonsulent i Dansk Elbil Alliance, Søren Jakobsen.

Andelen af vedvarende energiforbrug stiger

Andelen af det vedvarende energiforbrug steg i forhold til sidste måned, der dog bar præg en af meget vindfattig sensommer. Men det kan også læses i lyset af den generelle trend om, at de vedvarende energikilder langsomt og sikkert øger leverancerne i takt med, at teknologierne udnyttes bedre og kapaciteten udbygges. Under alle omstændigheder er denne del-indikator den eneste, der trækker i positiv retning i ’Den Grønne Energiomstilling’ i denne måneds opdatering.

CO2-kvoteprisen har efter et dyk ved månedsskiftet rettet sig igen og er på stort set samme prisniveau som medio oktober, lige omkring 20 euro pr. ton. Det kan tyde på, at de spekulative investorer indtil videre holder deres positioner i ro indtil EU’s reform i det nye år begynder at virke. Det giver for denne måned en neutral score.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Samfundsansvar

EU Ombudskvinde: Kommissionen fejlede ved at hyre BlackRock som ESG-rådgiver

Europa-Kommissionen overvejede ikke korrekt interessekonflikter, da den tildelte en kontrakt til BlackRock for at rådgive om EU’s nye bæredygtige finansdagsorden for banker, ifølge en udtalelse fra EU Ombudskvinde, Emily…
Finans
Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index

Seneste nyt

Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Formue

SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu

Kursgraf: Læs analyse af SAS i lørdagens udgave af Økonomisk Ugebrev Formue:…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri

Seneste nyt

Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv
Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X