Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Boganmeldelse: De ”fælles” værdier skal fordeles bredere

Joachim Kattrup

torsdag 30. januar 2020 kl. 11:13

Boganmeldelse: En lille finansiel elite må ikke fortsat sætte sig på hovedparten af de værdier, der skabes i samfundet. Værdierne skal fordeles langt bredere – med større beskatning af formuer, arv, digitale selskaber, ja af alt det ”fælles”, som forfatteren kalder det.

Vil man læse om en revolutionær omfordeling af værdierne, så giver bogen ”Plunder of the Commons”, skrevet af professor Guy Standing, masser af stof til eftertanke, skriver journalist Hugo Gaarden i denne anmeldelse.

Guy Standing, tidligere professor på London Business School og rådgiver for Verdensbanken, FN og en række regeringer, giver en historisk gennemgang af beskatninger og uligheder, og han ender med at udstikke et manifest eller en forfatning på 44 artikler, der beskriver grundlaget for et fundamentalt andet system for beskatning og fordeling af samfundets værdier.

 

Er det så den rene socialisme? Overhovedet ikke. Staten skal ikke drive erhvervslivet

 

Er det så den rene socialisme? Overhovedet ikke. Staten skal ikke drive erhvervslivet. De ansatte skal ikke afløse kapitalejerne eller direktørerne. Men forfatteren understreger, at der er nogle fælles goder, som ikke uden videre skal overdrages til nogle få personer eller virksomheder, f.eks. via privatiseringer. De skal ikke suge alle værdier til sig på bekostning af den brede befolkning – eller de fælles interesser.

Bogen er tankevækkende, for der er megen sund fornuft i analysen og forslagene. Han mener, at nutidens samfund er blevet hijacked af nogle ganske få teoretikere som Friedrich August von Hayek, som Margaret Thatcher og Ronald Reagan betragtede som guruer.

De skabte en krig mod det fælles – the commons. Men de var samtidig med til at udhule samfundsværdierne via deres massive privatiseringer. Vi skal have det fælles tilbage, skriver han.

Thatcher og Reagan har i virkeligheden forstærket rentier-økonomien, som den angelsaksiske verden kalder det fænomen, at nogle lever af afkastet på deres opsparede værdier og ikke af produktion eller arbejde.

Sådan var det med jordejerne i ”det gamle England”, og sådan er det nu med kapitalejere, herunder ejerne af Big Tech-selskaber, der er steget dramatisk i værdi på få år.

Han citerer tidligere tiders økonomer, herunder Adam Smith, for at sige, at opsamling af ubeskattede værdier, f.eks. i form af arv, skader den økonomiske aktivitet. At familier skal kunne eje formuer og ejendomme ”i evighed er absurd”, sagde Adam Smith.

Al indtægt fra ejerskab af fysiske, finansielle og intellektuelle værdier skal deles med hele samfundet, mener han. De finansfolk, der har skabt enorme formuer de seneste årtier, er ikke dygtigere end andre, men de har nydt gavn af politiske dereguleringer og centralbankernes oppumpning af finansielle aktier. Det har øget uligheden.

Guy Standing vil ikke nationalisere de private værdier, men han går ind for f.eks. progressiv beskatning af den arvede værdi, begyndende med 10 procent for at slutte med 50 procent på de største værdier.

Han går også ind for en generel værdiskat på to procent – som den demokratiske præsidentkandidat Elizabeth Warren foreslår – og pengene skal gå ind i en Commons Fund, som skal sikre en fair fordeling til samfundets borgere.

Eksempelvis ved også at give alle borgere en startkapital på 5.000 pund, så de kan etablere virksomheder eller tage en ekstra uddannelse. En værdiskat i England på 1 procent vil give 128 milliarder pund, svarende til 15 procent af statens budget.

Forfatteren mener, at Norges oliefond er et eksempel til efterfølgelse. Den omfatter 60 procent af Norges økonomi, og nordmændene har en langt bedre økonomi end briterne. Hvis Thatcher havde lavet en tilsvarende fond, ville den i dag have en værdi på 450 milliarder pund.

Han henviser til, at Norges oliefond er stramt styret af eksperter, så fondens funktion ikke afhænger af skiftende politiske vinde. En fælles fond må netop ikke være politisk, mener han. Den skal sikre en langsigtet politik, der dels sørger for en fair beskatning, dels sørger for en fair brug af pengene.

Det gælder også den digitale sektor. Det helt afgørende er at betragte data som en vare, hvor de, der afgiver data – altså alle forbrugerne – skal have betaling for selskabers brug af data. Guy Standing leger også med tanken om en basisindkomst for alle. Selvom der mangler gennemarbejdede økonomiske beregninger, så virker hans analyser og forslag afbalancerede.

Plunder of the Commons, Guy Standing, Pelican. 402 sider. 10 pund.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank