Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Boganmeldelse: Middelklassen svinder ind

Joachim Kattrup

torsdag 21. september 2017 kl. 8:29

Boganmeldelse: Den amerikanske middelklasse forsvinder i et dramatisk tempo og fører til et to-delt USA – mellem de rige og fattige. Det kan få negative konsekvenser. USA må indføre en europæisk-skandinavisk social model, lyder vurderingen fra MIT professor.

USA har gennem flere årtier udviklet en dualistisk økonomi, der bliver skarpere og skarpere opdelt mellem rige og fattige, mens middelklassen svinder mere og mere ind. Det har ført til et dualistisk juridisk system, hvor de rige betaler bøder, mens de fattige smides i fængsel, skriver økonomiprofessor Peter Temin, MIT universitetet i USA i sin seneste bog.

Med en så fyrig beskrivelse af en økonomisk udvikling vil mange straks betragte Temin som en venstresnoet borgerrettighedsforkæmper, især når bogen The Vanishing Middle Class argumenterer for, at den voksende ulighed i USA bunder i slaveriet og senere borgerkrigen mod slaveriet. Men selv om hans udgangspunkt måske skurrer i ørerne, så er hans analyse af udviklingen for middelklassen alligevel tankevækkende.

Al økonomisk fremgang er sket hos de 20 procent rigeste, mens de resterende 80 procent – middelstanden og de fattige – må nøjes med stagnation eller nedgang

Middelklassen var nemlig afgørende for USA’s succes og velstandsudvikling i forrige århundrede. Den skabte den arbejdskraft, der gjorde USA i stand til at sejre i to verdenskrige, og den var grundlaget for USA’s økonomiske dominans i mere end et halvt århundrede efter Den anden Verdenskrig. Men mange i middelklassen har i dag besvær med at finde jobs, og den gennemsnitlige middelklasseborgers indtjening er ikke steget i 40 år.

Han udtrykker det ved median-indkomsten, som i 2014 var på 60.000 dollar for en familie på tre. Middelklassens andel af samfundets indtjening er faldet med 30 procent. i de seneste 40 år. Al økonomisk fremgang er sket hos de 20 procent rigeste, mens de resterende 80 procent – middelstanden og de fattige – må nøjes med stagnation eller nedgang.

Han mener, at slaveriet og kampen mod slaveriet har skabt en racistisk holdning, der præger USA den dag i dag, og at det har været med til at skabe en underklasse, som toppen i det amerikanske samfund er revnende ligeglad med, ja, som nærmest er udviklet for derigennem at få en billig arbejdskraft til gavn til overklassen.

Det kan lyde som marxisme. Men Temin bygger sin analyse på Lewis-modellen, som blev udviklet af den britiske økonom A. Arthur Lewis i 1954, og som han senere fik en Nobel-pris for. Lewis mente, at udvikling altid sker i afgrænsede områder, og at de mere tilbagestående områder leverer billig arbejdskraft. Han talte om den kapitalistiske sektor og eksistenssektoren (primært landbruget). Værdierne skabes i den første, mens den anden sektor kun er optaget af overlevelse.

Temins pointe er, at hvis eksistenssektoren bliver for stor i et udviklet samfund, går det ud over hele samfundets udvikling. Problemet i de seneste årtier har været, at de øverste 20 procent med veluddannede personer i finans-, teknologi- og elektroniksektoren har kørt løbet, og de sidder på politik og meningsdannelsen – og i USA er denne sektor hovedsagelig hvid.

Det ironiske er, at mange hvide er sunket ned i den lave ende af samfundet, hvor de fleste sorte og spansktalende befinder sig. Først i 2016 gav de hvide i denne gruppe sig til kende – som støtter af Donald Trump.

Også i Tyskland ses en tilsvarende udvikling, dog mere ”civiliseret.” Udviklingen for de nederste 40 procent af befolkningen er gået i stå over de seneste 20 år. De har fået flere jobs, men til meget lave lønninger. Lurer oprøret under overfladen? spørger mange i Tyskland.

Det er hér, Temins analyse bliver meget politisk ukorrekt, for han hævder, at den amerikanske top direkte arbejder for at have en stor underklasse, der står i stampe og sikrer, at der altid er et stort udbud af arbejdskraft. Mange vil utvivlsomt affeje hans analyse, og han overser en væsentlig kendsgerning fra Kina: Hér er uligheden nok stor, men alle grupper i samfundet har haft fremgang. Han har dog en væsentlig iagttagelse: Den teknologiske udvikling kan skubbe en stor befolkningsgruppe ud på en fløj, og i dag ser vi en tendens i den retning med robotter og digitaliseringen.

Hvad vil vi gøre ved dét?
Hans løsning er, at USA skal indføre en europæ-isk-skandinavisk social model med bedre skoler for alle og med en bedre infrastruktur, og så skal demokratiet tages mere alvorligt, ligesom USA skal se værdien i diversiteten. Middel- og underklassen skal have et løft.

Hugo Gaarden

The Vanishing Middle Class, Peter Temin, 234 sider, MIT Press, Politikens Boghandel, 279 kr.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank