Kommende købere af nye biler er rundforvirrede over skiftende politiske udmeldinger om blandt andet flere nedsættelser af registreringsafgifterne. Selv når afgifterne bliver lempet, som det skete med en politisk aftale i december sidste år, kan det være et argument for at vente med at købe en elbil. Spørgsmålet er nemlig, om registreringsafgiften nedsættes yderligere. I januar styrtdykkede elbilernes andel af det samlede salg
Alle store politiske partier på Christiansborg vil gerne have danskerne til at udskifte deres benzin- og dieselbiler med elbiler. Men spørgsmålet er, om politikerne gør tilstrækkeligt for at fremme elbilerne på de danske landeveje. Danmarks Statistiks tal for personbilsalget i januar viste, at salget af elbiler kun var en tredjedel af, hvad den var i måneden forinden, altså i december sidste år.
Til gengæld var elbilsalget i december i forhold til det samlede bilsalg det største nogensinde. Forløbet viser i høj grad, hvordan potentielle købere af elbiler prøver at navigere i de skiftende politiske udmeldinger om, hvordan man fra statens side konkret skal eller ikke skal understøtte salget af elbiler. På langt sigt er denne usikkerhed skadelig for væksten i salget.
Det forrige store dyk i elbil-salget kom i oktober, efter at Transportkommissionen havde udsendt sine anbefalinger til den fremtidig struktur for registreringsafgifter. En frustreret Gitte Seeberg, adm. direktør i Autobranchen Danmark, udtalte ved den lejlighed:
”Det er desværre en historie, der gentager sig. Inden for fem år har der været tre store omlægningerne af bilafgifterne, og hver gang er salget bremset op på grund af den offentlige afgiftsdebat. Det er virkelig frustrerende at være erhvervsdrivende under de vilkår, og det skaber med god grund utryghed blandt forbrugerne. Jeg appellerer til, at man hurtigt lægger en langsigtet plan for afgifterne, som gælder minimum i de næste 10 år og bliver bredt politisk funderet.”
Gitte Seeberg fik ikke sit ønske opfyldt. I begyndelsen af december kom ganske vist en politisk aftale, som ifølge skatteminister Morten Bødskov ”sikrer tryghed for bilejerne de næste mange år.” Men kun regeringens parlamentariske grundlag er med i aftalen, så systemet kan laves om igen, hvis regeringsmagten skifter efter næste valg.
Isoleret set indeholdt aftalen også godt nyt for købere af elbiler. Den rabat, de får på registreringsafgiften, bliver udfaset langsommere end foreslået af Transportkommissionen. Det er formentligt også årsagen til, at salget boomede i december, vurderer specialkonsulent Søren Dalbro fra Danmarks Statistik.
Han har også et bud på, hvorfor boomet ikke fortsatte ind i januar. Og det er bud, der indeholder et halvt løfte om et stor stigning i salget af elbiler senere på året.
”Hvis du køber elbil i år, får du en ganske voldsom afgiftslempelse. Det aftager så over de kommende år. Men der har også været en masse ballade om, at den tekniske gennemførelse af loven ikke er på plads endnu. Det betyder, at når du registrerer en bil, foregår det stadig efter de gamle regler, og når systemerne så kommer op og køre, skal der tilbagebetales nogle penge. Spørgsmålet er så, hvem der har udlægget. De fleste forhandlere har nok taget den på sig, men det er ikke givet, at de har gjort det, og det vil også presse forhandlernes likviditet,” siger Søren Dalbro.
Det er dog ikke alle udsving i elbilsalget, som Christiansborg kan lægges til last. En del skyldes også skiftende forventninger til udbredelse af lader-infrastruktur. Og mere simpelt – når der kommer en ny model fra en af fabrikanterne, vil det typisk trække salget op i den pågældende måned.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.