Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Investorer kritiserer EU’s sortliste over skattelylande

Joachim Kattrup

fredag 22. marts 2019 kl. 14:07

ATP’s fokuspunkter på årets generalforsamlinger

Flere danske institutionelle investorer kritiserer EU’s netop opdaterede sortliste over skattelylande for at være alt for svag, og for at beslutningsprocessen er ugennemsigtig og politisk præget. Det medfører usikkerhed og øgede omkostninger, og listen er slet ikke tilstrækkelig. Blandt andet de store investorer PBU, ATP, PFA og IFU benytter listen i deres politikker for ansvarlige investeringer. Men de efterlyser tydeligere retningslinjer fra det internationale samfund.

EU’s sortliste over såkaldte ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner er netop blevet opdateret med ti nye lande. I alt har EU nu defineret 15 lande som ikke-samarbejdsvillige, og desuden opdateret listen over lande, der arbejder hen imod at efterleve de krav som EU stiller dem – herunder bl.a. Schweitz, der stadigvæk ikke retter ind.

Sortlisten er for flere danske investorer et vigtigt redskab til politikker for ansvarlige investeringer vedrørende skatteforhold. Men investorerne kritiserer nu sortlisten for at være for svag, ugennemsigtig og tilfældig, samt helt at fritage kritisable lande af politiske årsager. Mere åbenhed i beslutningsprocessen og enighed i det internationale samfund efterlyses altså ikke bare af NGO’er og af politikere, men også af investorerne.

 

Det internationale samfund må beslutte sig for ens kriterier, ellers skaber det unødig usikkerhed og mistænkeliggørelse

Pensionskassen For Børne- Og Ungdomspædagoger (PBU) finder listen alt for tilfældig og slet ikke tilstrækkelig. ”PBU anvender ikke jurisdiktioner, som indgår på EU’s liste, så listen har ikke haft nogen konsekvens for vores investeringer. Det er dog positivt, at EU løbende opdaterer sin liste. Men det er uholdbart, at der er forskellige officielle lister over skattely fra EU, OECD og endda i EU-medlemslandet Holland. Det internationale samfund må beslutte sig for ens kriterier, ellers skaber det unødig usikkerhed og mistænkeliggørelse,” siger Head of ESG hos PBU, Rasmus Juhl Pedersen.

PBU er ligesom andre investorer i de senere år begyndt at screene sine aktieporteføljer for aggressiv skatteadfærd. EU’s sortliste indgår i screeningerne, men rummer også andre kriterier, som f.eks. niveauet for den effektive skatterate, BEPS compliance (Regler for Base Erosion and Profit Shifting) og overholdelse af OECD-retningslinjerne for multinationale selskaber.

Hos ATP, der også konkret har indskrevet EU’s sortliste i sin politik for ansvarlige politikker, mener man heller ikke, at listen er dækkende. ”Vores holdning til selve sortlisten er, at den ikke kan stå alene, og i vores optik kan man ikke sætte lighedstegn mellem et skattely og en geografi. Det handler først og fremmest om adfærd,” oplyser ATP til Økonomisk Ugebrev Ledelse.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger satte IFU i 2017 sin underskrift på en investering i Bahrain på samme dag, som EU offentliggjorde, at landet var sortlistet. Bahrain er siden taget af listen igen. Men det viser, at selvom listen af mange opfattes som et skridt i den rigtige retning, kan den være kompleks at forstå.

IFU har også investeringer via Mauritius, og havner landet på sortlisten næste gang, som det har været diskuteret, kan det få betydning for nogle af IFU’s investeringer. IFU, der ikke ønsker at kommentere konkret på listen, har tidligere være kritiseret for at kanalisere udviklingsmidler gennem en række skattely-lande.

Det betød, som Økonomisk Ugebrev Ledelse tidligere har beskrevet , at PBU har afslået at investere i IFU’s SDG Fond, fordi IFU ikke kunne levere dokumentation som honorerede PBU’s skattedoktrin, der er en af de fremmeste blandt danske investorer. IFU har efterfølgende opdateret sin skattepolitik og følger nu både EU’s sortliste og OECD’s retningslinjer for samme.

Hos NGO’en Oxfam roser man delvist finansminister Kristian Jensens indsats på området. ”Jeg synes, at ministeren er gået konstruktivt til værks med sine udmeldinger om at stramme kriterierne. Men vi ved jo reelt ikke, hvordan Finansministeren har ageret på ECOFIN mødet i sidste uge og heller ikke hvilke overvejelser, der har været i code-of-conduct udvalget, hvor beslutningsgrundlaget reelt produceres. Udvalget anses for at være et at de mest hemmelighedsfulde i EU,” siger Christian B. Hallum.

Enhedslisten har netop fremsat et lovforslag til behandling i Folketinget om en særlig dansk skattelyliste, der stiller strengere krav end EU. Forslaget vil bl.a. inddrage EU-lande, men Finansministeren er ikke klar til at stemme for forslaget. ”Jeg stemmer nej, for jeg er ikke klar til beslutningen nu. Men jeg er i gang med at undersøge, hvorvidt der er en værdi i at få en national liste, og hvilken værdi man har fået i andre lande af en national liste,” oplyser finansministeren ifølge Radio24syv.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank