Den globale COVID-19-pandemi startede i Kina, steg i styrke da den kom til Europa, og nu er epicentret nået til USA, med dramatiske politiske og økonomiske konsekvenser.
Det amerikanske arbejdsmarked er på sammenbruddets rand, og statsunderskuddet på vej mod 2. verdenskrig-niveau. Til gengæld står dollaren paradoksalt nok stærkere end nogensinde som den globale ankervaluta.
En historisk dyb recession vil givet gøre det endog meget vanskeligt for Donald Trump at blive genvalgt til november, skriver Jacob Kirkegaard fra The Peterson Institute for International Economics i denne kommentar.
Pandemien har allerede gjort kål på det demokratiske primærvalg, da selv ikke den notorisk stædige Bernie Sanders kunne forsvare fortsat at sende demokratiske vælgere til valgurnerne med stor personlig helbredsrisiko for mange.
Joe Biden er derfor langt tidligere, end nogen havde forventet, nu demokraternes præsidentkandidat, offentligt støttet af samtlige sine modstandere samt af præsident Obama, og derfor med et derfor så godt som samlet parti bag sig.
SPÆNDER BEN FOR TRUMP
Samtidig står det stadigt mere klart, at Donald Trump slet ikke har været krisen voksen, hvorfor han – som en af de få vestlige ledere – nu ikke længere nyder godt af et krise-dikteret løft i meningsmålingerne.
Ihukommende dernæst, at de fleste økonomisk baserede prognosemodeller for genvalget af en præsident tilsiger, at den økonomiske situation i andet kvartal i valgåret er det vigtigste parameter for svingvælgernes endelige beslutning, er det klart, at Trump i dag er markant mere politisk presset end for blot nogle få uger siden.
I hvert fald er det helt givet, at han ikke under valgkampen vil kunne stille det for alle præsidenter på valg så afgørende spørgsmål: Are you better off today than you were four years ago?
Pandemien, og ikke mindst nedlukningen af store dele af den amerikanske økonomi, har medført en uhørt arbejdsmarkedskatastrofe i USA. flere end 22 millioner amerikanere har i de sidste fire uger søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse, hvilket formentligt betyder, at den amerikanske arbejdsløshed i dag er omkring 20 pct.
Den amerikanske COVID-19-kurve er imidlertid endnu ikke knækket
Samtidig er andre 20 pct. af dem, der stadig har et job, ramt af færre arbejdstimer og derfor lavere lønindtægt. Og det er alt sammen uden overhovedet at medregne den negative effekt for selvstændige erhvervsdrivende og de såkaldte gig-arbejdere.
Nogle mener, at en stor del af USA’s mange nye arbejdsløse vil kunne se frem til at blive hyret tilbage til deres tidligere job, så snart økonomien genåbner, hvorfor deres ”furlough” (midlertidige hjemsendelse, red.) kun medfører en kortvarig ledighedsperiode, hvor de ofte vil have adgang til understøttelse.
Den amerikanske COVID-19-kurve er imidlertid endnu ikke knækket, og da der er akut mangel på virustests, hersker der stor usikkerhed om, hvornår og i hvor høj grad den amerikanske økonomi kan genåbnes. Risikoen for, at kun relativt færre amerikanere kan gå direkte tilbage til deres gamle job, er derfor overhængende.
FASTHOLDER DOLLARENS STATUS
Det er en udløber af den politiske uvillighed i USA til at etablere en generel velfærdsstat, at man, hver gang en recession rammer, er nødt til at lave en stor finanspolitisk lempelse for at kompensere for manglen på automatiske stabilisatorer.
Sådan har det også været denne gang, hvor Kongressen allerede har vedtaget en pakke på 2000 mia. dollars. Kombineret med, at underskuddet allerede inden COVID-19 ramte, var på 1000 mia. dollars, samt at skatteindtægterne givet vil falde markant, og at flere hjælpepakker vil blive nødvendige, skal man derfor regne med, at statsunderskuddet i 2020 bliver på mindst 4000 mia. dollars, eller omkring 20 pct. af BNP.
Til alt held for USA og hele verden er Federal Reserve dog hurtigt trådt i karakter under krisen. Man har genimplementeret alle de krise-programmer, man lavede i 2008-09, samt iværksat flere nye, og indgået en lang række dollar-likviditetsswap med andre centralbanker.
Koordinationen mellem Federal Reserve og US Treasury har under krisen været uhyre tæt, og Federal Reserve har allerede fået en stor sum penge af Kongressen som finanspolitisk bagstopper for sine opkøb på ca. 1000 mia. dollars om måneden.
Ironisk nok for et USA med Trumps America First-politik har man under krisen således gjort alt for at sikre, at Federal Reserve forbliver ”lender of last resort” til hele verden. Med de nuværende budgetunderskud har det sjældent været vigtigere for USA at fastholde dollarens ankervaluta status, end der er nu.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.