Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Usikkerhed om EU Green Deal gift for Rockwools potentiale

Joachim Kattrup

fredag 27. november 2020 kl. 14:38

EU Green Deal kan få stor betydning for grønne danske virksomheder i byggesektoren, hvor bl.a. Rockwools forretning øjner et stort potentiale, fordi genrejsningsplanen indeholder store investeringer og markante initiativer for renovering af bygninger. Men Polen og Ungarn har nedlagt veto mod Green Deal. Falder aftalen, kan det dæmpe forventningerne til den grønne omstilling og Rockwool, trods opjusterede forventninger ved regnskabsaflæggelsen for tredje kvartal.

EU’s store plan for grøn genrejsning – EU Green Deal – er i risiko for at smuldre væk efter, at Polen og Ungarn gjorde brug af deres vetoret overfor genopretningspakken og EU’s budget for de næste syv år. I december afgøres det om Polen og Ungarn holder fast i deres position.

Green Deal er dermed i fare for slet ikke at blive til noget eller blive væsentligt udvandet af EU’s eventuelle indrømmelser til Polen og Ungarn, hvor især Polen med EU’s største kraftværk, PGE Polska Grupa, er storudleder af CO2, og generelt ikke særlig interesseret i, at den grønne omstilling skal gå alt for stærkt og blive for besværlig.

”Rockwoolaktien har haft momentum og er gået op. Det tyder på, at mange investorer ser meget positivt på mulighederne, hvis EU Green Deal går igennem. Vi vurderer dog, at der nok mere er tale om en reduktion i risiko end et egentlig stort vækstboom for Rockwool. Flere analytikere anbefaler også et salg af aktien, der altså kan blive svækket, hvis Green Deal vetos af Polen og Ungarn”, vurderer Laurits Louis Kjærgaard, analytiker hos ABG Sundal Collier.

EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen har i Green Deal lagt op til en betydelig renovationsbølge, når – eller hvis – planen bliver realiseret som foreslået. Den 14. oktober offentliggjorde Kommissionen sin strategi – ”A Renovation Wave for Europe – Greening our buildings, creating jobs, improving lives”.

Planen sigter mod at skabe 160.000 grønne arbejdspladser i byggesektoren og EU har formuleret, at ville stille en ”hidtil uset mængde ressourcer til rådighed” for både at nå egne mål for CO2-reduktioner og energieffektivitet. Det er i de formuleringer mange investorer forventer store grønne muligheder for Rockwool og andre danske virksomheder i byggebranchen.

”Polen og Ungarn var tidligere ude med afvisning af Green Deal ud fra økonomiske argumenter. Men denne gang er det mere principielt om retten til selvbestemmelse, og det er ikke sikkert, at Polen og Ungarn vil give indrømmelser”, siger Laurits Louis Kjærgaard.

Polens og Ungarns veto handler om regler i Green Deal, der skal sikre, at penge fra EU-budgettet kun bruges på projekter, hvor retsstatsprincipper og EU-værdier respekteres.

Men investorerne overvurderer også Rockwool af andre årsager, vurderer Laurits Louis Kjærgaard. ”Rockwool producerer allerede tæt på fuld kapacitet. Og hvis efterspørgslen stiger, skal Rockwool investere i kapacitetsudvidelser. Det vil betyde, at der går nogle år, før Rockwool konkret vil lukrere på en eventuel Green Deal”, siger han. Også forventningerne hos andre danske selskaber i byggesektoren kan blive ramt, hvis Polen og Ungarns veto i sidste ende blokerer for EU Green Deal. Det gælder selskaber som Velux, de større ingeniørfirmaer samt en underskov af SMV’er, der forsyner bygge- og renovationssektoren.

”Vi bakker op om Green Deal. Det vil være ærgerligt, hvis planerne ikke bliver til noget. Det sagt, så er dansk byggeri godt stillet og har ikke været ramt så hårdt af coronakrisen. Derfor vil sektoren klare sig uden Green Deal. Men en svagere aftale vil begrænse udviklingen af grønne materialer og forsinke den grønne omstilling”, siger Torben Liborius, underdirektør i DI Dansk Byggeri.

EU i Green Deal har også givet højprioritering til udvikling af brintenergi (hydrogen) via investeringer i Power-to-X anlæg som bl.a. Ørsted er involverede i. Ørsteds projekt har modtaget 34,6 mio. kr. i støtte fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). Kendetegnende for sådanne initiativer er for nuværende, at de ikke er særligt attraktive for investorer, fordi der stadig er et stykke vej til, at de bliver rentable på markedsvilkår. De kræver subsidier for at udvikles i en fart, der sikrer EU’s klimamål om CO2-reduktioner.

Udvandes eller falder EU Green Deal til jorden vil investorerne miste den risikosikring fra staterne, som for eksempel de danske klimapartnerskaber kræver, hvis de skal investere i grøn omstilling svarende til Danmarks 70 procents reduktionsmål.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank