Samfundsansvar

World Energy Outlook 2020: Solenergi bliver den nye konge af verdens elektricitetsmarkeder

Joachim Kattrup

søndag 18. oktober 2020 kl. 12:41

Det Internatonale Energiagentur (IEA) har udgivet World Energy Outlook 2020. Den viser, hvordan reaktionen på Covid-krisen kan omforme fremtidens energi og fastslår bl.a. at solenergi i de næste ti år kan overtage 80 procent af elmarkedet.

Desuden ser IEA en nedgang på 18 procent i energiinvesteringer og kulefterspørgsel vender ikke tilbage til niveauet før Coronakrisen.

IEA skriver:

Det har været et tumultår for det globale energisystem. Covid-19-krisen har forårsaget mere forstyrrelse end nogen anden begivenhed i nyere historie, hvilket efterlader ar, der vil vare i mange år fremover. Men om denne omvæltning i sidste ende hjælper eller hindrer bestræbelserne på at fremskynde overgange af ren energi og nå internationale energi- og klimamål, afhænger af, hvordan regeringer reagerer på nutidens udfordringer.

World Energy Outlook 2020 , Det Internationale Energiagenturs flagskib publikation, fokuserer på den afgørende periode af de næste 10 år, udforske forskellige veje ud af krisen. Den nye rapport indeholder den seneste IEA-analyse af pandemiens indvirkning: den globale energibehov forventes at falde med 5% i 2020, energirelateret CO2-emission med 7% og energiinvestering med 18%. Den WEO ’s etableret tilgang – at sammenligne forskellige scenarier, der viser, hvordan energisektoren kunne udvikle – er mere værdifuld end nogensinde i disse usikre tider. De fire veje, der præsenteres i denne WEO, er beskrevet mere detaljeret i slutningen af ​​denne pressemeddelelse.

I det angivne scenarie , som afspejler nutidens bebudede politiske intentioner og mål, vender den globale energibehov tilbage til niveauet før krisen i begyndelsen af ​​2023. Dette sker dog først i 2025 i tilfælde af en langvarig pandemi og dybere nedgang, som vist i det forsinkede gendannelsesscenario . En langsommere vækst i efterspørgslen sænker udsigterne for olie- og gaspriser sammenlignet med tendenser før krisen. Men store fald i investeringer øger risikoen for fremtidig markedsvolatilitet.

Vedvarende energi tager hovedrolle i alle vores scenarier med solcentret. Understøttende politikker og modningsteknologier muliggør meget billig adgang til kapital på førende markeder. Solceller er nu konsekvent billigere end nye kul- eller gasfyrede kraftværker i de fleste lande, og solprojekter tilbyder nu nogle af de laveste omkostninger, der nogensinde er set. I det angivne scenarie for vedvarende energi opfylder vedvarende energi 80% af den globale vækst i elefterspørgsel i løbet af det næste årti. Vandkraft er fortsat den største vedvarende kilde, men solenergi er den vigtigste kilde til vækst efterfulgt af land- og havvind.

HENT RAPPORTEN HER

 

 

Jeg ser solenergi blive den nye konge af verdens elektricitetsmarkeder

 

 

”Jeg ser solenergi blive den nye konge af verdens elektricitetsmarkeder. Baseret på nutidens politiske indstillinger er det på rette spor at sætte nye poster for implementering hvert år efter 2022, ”sagde dr. Fatih Birol, IEAs administrerende direktør.

“Hvis regeringer og investorer intensiverer deres indsats for ren energi i tråd med vores scenarie for bæredygtig udvikling , ville væksten af ​​både sol og vind være endnu mere spektakulær – og meget opmuntrende til at overvinde verdens klimaudfordring.”

De WEO-2020 viser, at en stærk vækst af vedvarende energi skal parres med robust investering i elnet. Uden tilstrækkelige investeringer vil nettene vise sig at være et svagt led i transformationen af ​​elsektoren med konsekvenser for pålideligheden og sikkerheden af ​​elforsyningen.

Fossile brændstoffer står over for forskellige udfordringer. Kulefterspørgsel vender ikke tilbage til niveauet før krisen i det angivne scenarie for politik, hvor dets andel i energimixet fra 2040 for første gang siden den industrielle revolution faldt til under 20%. Men efterspørgslen efter naturgas vokser markant, hovedsageligt i Asien, mens olie fortsat er sårbar over for de store økonomiske usikkerheder som følge af pandemien.

”Æraen med global vækst i efterspørgsel efter olie vil komme til en ende i det næste årti,” sagde Dr. Birol. ”Men uden et stort skift i regeringens politikker er der intet tegn på et hurtigt fald. Baseret på nutidens politiske indstillinger vil et globalt økonomisk rebound hurtigt skubbe olieefterspørgslen tilbage til niveauet før krisen. ”

De værste følger af krisen opleves blandt de mest sårbare. Pandemien har vendt flere års fald i antallet af mennesker i Afrika syd for Sahara uden adgang til elektricitet. Og en stigning i fattigdomsniveauer kan have gjort grundlæggende elektricitetstjenester uoverkommelige for mere end 100 millioner mennesker over hele verden, der havde elforbindelser.

Globale emissioner forventes at springe langsommere tilbage end efter finanskrisen 2008-2009, men verden er stadig langt fra et bæredygtigt opsving. En trinændring i ren energiinvestering giver en måde at øge økonomisk vækst, skabe job og reducere emissioner. Denne tilgang har endnu ikke været fremtrædende i planer, der hidtil er foreslået, undtagen i EU, Det Forenede Kongerige, Canada, Korea, New Zealand og en håndfuld andre lande.

I scenariet for bæredygtig udvikling, der viser, hvordan man kan sætte verden på sporet for at nå bæredygtige energimål fuldt ud, flytter den komplette implementering af IEAs bæredygtige genopretningsplan den globale energiøkonomi på en anden vej efter krisen. Ud over hurtig vækst af sol-, vind- og energieffektivitetsteknologier ville de næste 10 år se en større opskalering af opsamling af brint og kulstof, udnyttelse og opbevaring og nyt momentum bag kernekraft.

”På trods af et rekordfald i de globale emissioner i år er verden langt fra at gøre nok for at sætte dem i afgørende tilbagegang. Den økonomiske afmatning har midlertidigt undertrykt emissioner, men lav økonomisk vækst er ikke en strategi for lavemission – det er en strategi, der kun vil tjene til yderligere at udarme verdens mest sårbare befolkninger, ”sagde Dr. Birol. ”Kun hurtigere strukturændringer i den måde, vi producerer og forbruger energi på, kan bryde emissionstendensen for godt. Regeringerne har kapacitet og ansvar til at tage afgørende handlinger for at fremskynde overgange af ren energi og sætte verden på en vej til at nå vores klimamål, herunder netto-nul-emissioner. ”

En væsentlig del af denne indsats vil skulle fokusere på at reducere emissioner fra eksisterende energiinfrastruktur – såsom kulanlæg, stålværker og cementfabrikker. Ellers vil internationale klimamål blive skubbet uden for rækkevidde, uanset handlinger på andre områder. Detaljeret ny analyse i WEO-2020 viser, at hvis nutidens energiinfrastruktur fortsat fungerer på samme måde som den hidtil har gjort, ville den allerede låse en temperaturstigning på 1,65 ° C.

På trods af så store udfordringer kommer visionen om en verden med netto-emissioner i stigende grad i fokus. Den ambitiøse vej, der er kortlagt i scenariet for bæredygtig udvikling, er afhængig af, at lande og virksomheder når deres annoncerede mål for netto-nul-emissioner til tiden og fuldt ud og bringer hele verden til netto-nul inden 2070.

At nå dette punkt to årtier tidligere, som i den nye Net Zero Emissions inden 2050 , ville kræve et sæt dramatiske yderligere handlinger i løbet af de næste 10 år. At opnå en reduktion på 40% i emissioner inden 2030 kræver for eksempel, at lavemissionskilder leverer næsten 75% af den globale elproduktion i 2030, op fra mindre end 40% i 2019 – og at mere end 50% af de solgte personbiler verdensomspændende i 2030 er elektriske, op fra 2,5% i 2019. Elektrificering, innovation, adfærdsændringer og massive effektivitetsgevinster vil alle spille roller. Ingen del af energiøkonomien kunne komme bagud, da det er usandsynligt, at en anden ville være i stand til at bevæge sig hurtigt nok til at udligne forskellen.

Midt i dyb forstyrrelse og usikkerhed forårsaget af pandemien er der behov for en stigning i veldesignede energipolitikker for at sætte verden på sporet for et elastisk energisystem, der kan opfylde klimamålene

HENT RAPPORTEN HER

Fire Scenarioer

The Stated Policies Scenario (STEPS), hvor Covid-19 gradvist bringes under kontrol i 2021, og den globale økonomi vender tilbage til niveauet før krisen samme år. Dette scenarie afspejler alle dagens annoncerede politiske intentioner og mål, for så vidt de bakkes op af detaljerede foranstaltninger til realisering.

Den Forsinket Recovery Scenario (DRS) er designet med de samme antagelser som i de skridt, men en langvarig pandemiske årsager varige skader på de økonomiske udsigter. Den globale økonomi vender kun tilbage til sin størrelse før krisen i 2023, og pandemien indleder et årti med den laveste vækst i energibehov siden 1930’erne.

I scenariet for bæredygtig udvikling (SDS) sætter en stigning i politikker og investeringer i ren energi energisystemet på sporet for at nå målene for bæredygtig energi fuldt ud, herunder Parisaftalen, energitilgang og luftkvalitetsmål. Antagelserne om folkesundhed og økonomi er de samme som i TRIN.

Den nye Net Zero Emissions senest i 2050 (NZE2050) udvider SDS-analysen. Et stigende antal lande og virksomheder er målrettet mod netto-nul-emissioner, typisk i midten af ​​århundredet. Alle disse opnås i sikkerhedsdatabladet og sætter globale emissioner på sporet for netto nul i 2070. NZE2050 inkluderer den første detaljerede IEA-modellering af, hvad der ville være behov for i de næste ti år for at sætte global CO2-emissioner på sporet for netto nul inden 2050 .
De forskellige veje i WEO-2020

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer

Arbejdet med at skabe fælles rammer for værdiansættelse af pensionsbranchens milliardstore alternative investeringer er gået helt i stå. Derfor står flere investeringseksperter nu frem med en løsningsmodel, der én…
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed

Seneste nyt

Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans

Dansk venture i historisk investeringsræs

De seneste opgørelser over danske ventureinvesteringer viser, at vækstvirksomhederne  i overraskende grad er i stand til at tiltrække venture-penge på trods af coronakrisen. Antal selskaber, der senest har fået…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv
Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu

Seneste nyt

Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million
Finans
Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Defensive foranstaltninger på vej mod landene på EU’s sortliste
Lægemiddelstyrelsen åbner nyt dataanalysecenter
Konsekvenser efter aflivning af minkbesætninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X