Samfundsansvar

World Energy Outlook 2020: Solenergi bliver den nye konge af verdens elektricitetsmarkeder

Joachim Kattrup

søndag 18. oktober 2020 kl. 12:41

Det Internatonale Energiagentur (IEA) har udgivet World Energy Outlook 2020. Den viser, hvordan reaktionen på Covid-krisen kan omforme fremtidens energi og fastslår bl.a. at solenergi i de næste ti år kan overtage 80 procent af elmarkedet.

Desuden ser IEA en nedgang på 18 procent i energiinvesteringer og kulefterspørgsel vender ikke tilbage til niveauet før Coronakrisen.

IEA skriver:

Det har været et tumultår for det globale energisystem. Covid-19-krisen har forårsaget mere forstyrrelse end nogen anden begivenhed i nyere historie, hvilket efterlader ar, der vil vare i mange år fremover. Men om denne omvæltning i sidste ende hjælper eller hindrer bestræbelserne på at fremskynde overgange af ren energi og nå internationale energi- og klimamål, afhænger af, hvordan regeringer reagerer på nutidens udfordringer.

World Energy Outlook 2020 , Det Internationale Energiagenturs flagskib publikation, fokuserer på den afgørende periode af de næste 10 år, udforske forskellige veje ud af krisen. Den nye rapport indeholder den seneste IEA-analyse af pandemiens indvirkning: den globale energibehov forventes at falde med 5% i 2020, energirelateret CO2-emission med 7% og energiinvestering med 18%. Den WEO ’s etableret tilgang – at sammenligne forskellige scenarier, der viser, hvordan energisektoren kunne udvikle – er mere værdifuld end nogensinde i disse usikre tider. De fire veje, der præsenteres i denne WEO, er beskrevet mere detaljeret i slutningen af ​​denne pressemeddelelse.

I det angivne scenarie , som afspejler nutidens bebudede politiske intentioner og mål, vender den globale energibehov tilbage til niveauet før krisen i begyndelsen af ​​2023. Dette sker dog først i 2025 i tilfælde af en langvarig pandemi og dybere nedgang, som vist i det forsinkede gendannelsesscenario . En langsommere vækst i efterspørgslen sænker udsigterne for olie- og gaspriser sammenlignet med tendenser før krisen. Men store fald i investeringer øger risikoen for fremtidig markedsvolatilitet.

Vedvarende energi tager hovedrolle i alle vores scenarier med solcentret. Understøttende politikker og modningsteknologier muliggør meget billig adgang til kapital på førende markeder. Solceller er nu konsekvent billigere end nye kul- eller gasfyrede kraftværker i de fleste lande, og solprojekter tilbyder nu nogle af de laveste omkostninger, der nogensinde er set. I det angivne scenarie for vedvarende energi opfylder vedvarende energi 80% af den globale vækst i elefterspørgsel i løbet af det næste årti. Vandkraft er fortsat den største vedvarende kilde, men solenergi er den vigtigste kilde til vækst efterfulgt af land- og havvind.

HENT RAPPORTEN HER

 

 

Jeg ser solenergi blive den nye konge af verdens elektricitetsmarkeder

 

 

”Jeg ser solenergi blive den nye konge af verdens elektricitetsmarkeder. Baseret på nutidens politiske indstillinger er det på rette spor at sætte nye poster for implementering hvert år efter 2022, ”sagde dr. Fatih Birol, IEAs administrerende direktør.

“Hvis regeringer og investorer intensiverer deres indsats for ren energi i tråd med vores scenarie for bæredygtig udvikling , ville væksten af ​​både sol og vind være endnu mere spektakulær – og meget opmuntrende til at overvinde verdens klimaudfordring.”

De WEO-2020 viser, at en stærk vækst af vedvarende energi skal parres med robust investering i elnet. Uden tilstrækkelige investeringer vil nettene vise sig at være et svagt led i transformationen af ​​elsektoren med konsekvenser for pålideligheden og sikkerheden af ​​elforsyningen.

Fossile brændstoffer står over for forskellige udfordringer. Kulefterspørgsel vender ikke tilbage til niveauet før krisen i det angivne scenarie for politik, hvor dets andel i energimixet fra 2040 for første gang siden den industrielle revolution faldt til under 20%. Men efterspørgslen efter naturgas vokser markant, hovedsageligt i Asien, mens olie fortsat er sårbar over for de store økonomiske usikkerheder som følge af pandemien.

”Æraen med global vækst i efterspørgsel efter olie vil komme til en ende i det næste årti,” sagde Dr. Birol. ”Men uden et stort skift i regeringens politikker er der intet tegn på et hurtigt fald. Baseret på nutidens politiske indstillinger vil et globalt økonomisk rebound hurtigt skubbe olieefterspørgslen tilbage til niveauet før krisen. ”

De værste følger af krisen opleves blandt de mest sårbare. Pandemien har vendt flere års fald i antallet af mennesker i Afrika syd for Sahara uden adgang til elektricitet. Og en stigning i fattigdomsniveauer kan have gjort grundlæggende elektricitetstjenester uoverkommelige for mere end 100 millioner mennesker over hele verden, der havde elforbindelser.

Globale emissioner forventes at springe langsommere tilbage end efter finanskrisen 2008-2009, men verden er stadig langt fra et bæredygtigt opsving. En trinændring i ren energiinvestering giver en måde at øge økonomisk vækst, skabe job og reducere emissioner. Denne tilgang har endnu ikke været fremtrædende i planer, der hidtil er foreslået, undtagen i EU, Det Forenede Kongerige, Canada, Korea, New Zealand og en håndfuld andre lande.

I scenariet for bæredygtig udvikling, der viser, hvordan man kan sætte verden på sporet for at nå bæredygtige energimål fuldt ud, flytter den komplette implementering af IEAs bæredygtige genopretningsplan den globale energiøkonomi på en anden vej efter krisen. Ud over hurtig vækst af sol-, vind- og energieffektivitetsteknologier ville de næste 10 år se en større opskalering af opsamling af brint og kulstof, udnyttelse og opbevaring og nyt momentum bag kernekraft.

”På trods af et rekordfald i de globale emissioner i år er verden langt fra at gøre nok for at sætte dem i afgørende tilbagegang. Den økonomiske afmatning har midlertidigt undertrykt emissioner, men lav økonomisk vækst er ikke en strategi for lavemission – det er en strategi, der kun vil tjene til yderligere at udarme verdens mest sårbare befolkninger, ”sagde Dr. Birol. ”Kun hurtigere strukturændringer i den måde, vi producerer og forbruger energi på, kan bryde emissionstendensen for godt. Regeringerne har kapacitet og ansvar til at tage afgørende handlinger for at fremskynde overgange af ren energi og sætte verden på en vej til at nå vores klimamål, herunder netto-nul-emissioner. ”

En væsentlig del af denne indsats vil skulle fokusere på at reducere emissioner fra eksisterende energiinfrastruktur – såsom kulanlæg, stålværker og cementfabrikker. Ellers vil internationale klimamål blive skubbet uden for rækkevidde, uanset handlinger på andre områder. Detaljeret ny analyse i WEO-2020 viser, at hvis nutidens energiinfrastruktur fortsat fungerer på samme måde som den hidtil har gjort, ville den allerede låse en temperaturstigning på 1,65 ° C.

På trods af så store udfordringer kommer visionen om en verden med netto-emissioner i stigende grad i fokus. Den ambitiøse vej, der er kortlagt i scenariet for bæredygtig udvikling, er afhængig af, at lande og virksomheder når deres annoncerede mål for netto-nul-emissioner til tiden og fuldt ud og bringer hele verden til netto-nul inden 2070.

At nå dette punkt to årtier tidligere, som i den nye Net Zero Emissions inden 2050 , ville kræve et sæt dramatiske yderligere handlinger i løbet af de næste 10 år. At opnå en reduktion på 40% i emissioner inden 2030 kræver for eksempel, at lavemissionskilder leverer næsten 75% af den globale elproduktion i 2030, op fra mindre end 40% i 2019 – og at mere end 50% af de solgte personbiler verdensomspændende i 2030 er elektriske, op fra 2,5% i 2019. Elektrificering, innovation, adfærdsændringer og massive effektivitetsgevinster vil alle spille roller. Ingen del af energiøkonomien kunne komme bagud, da det er usandsynligt, at en anden ville være i stand til at bevæge sig hurtigt nok til at udligne forskellen.

Midt i dyb forstyrrelse og usikkerhed forårsaget af pandemien er der behov for en stigning i veldesignede energipolitikker for at sætte verden på sporet for et elastisk energisystem, der kan opfylde klimamålene

HENT RAPPORTEN HER

Fire Scenarioer

The Stated Policies Scenario (STEPS), hvor Covid-19 gradvist bringes under kontrol i 2021, og den globale økonomi vender tilbage til niveauet før krisen samme år. Dette scenarie afspejler alle dagens annoncerede politiske intentioner og mål, for så vidt de bakkes op af detaljerede foranstaltninger til realisering.

Den Forsinket Recovery Scenario (DRS) er designet med de samme antagelser som i de skridt, men en langvarig pandemiske årsager varige skader på de økonomiske udsigter. Den globale økonomi vender kun tilbage til sin størrelse før krisen i 2023, og pandemien indleder et årti med den laveste vækst i energibehov siden 1930’erne.

I scenariet for bæredygtig udvikling (SDS) sætter en stigning i politikker og investeringer i ren energi energisystemet på sporet for at nå målene for bæredygtig energi fuldt ud, herunder Parisaftalen, energitilgang og luftkvalitetsmål. Antagelserne om folkesundhed og økonomi er de samme som i TRIN.

Den nye Net Zero Emissions senest i 2050 (NZE2050) udvider SDS-analysen. Et stigende antal lande og virksomheder er målrettet mod netto-nul-emissioner, typisk i midten af ​​århundredet. Alle disse opnås i sikkerhedsdatabladet og sætter globale emissioner på sporet for netto nul i 2070. NZE2050 inkluderer den første detaljerede IEA-modellering af, hvad der ville være behov for i de næste ti år for at sætte global CO2-emissioner på sporet for netto nul inden 2050 .
De forskellige veje i WEO-2020

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

AP Pension lovede selskaber 4 pct. i rente mod af få firmaordningen

Brancheforeningen Forsikring & Pension afviser i et frontalangreb på Økonomisk Ugebrev, at kommercielle pensionsselskaber tilbyder virksomheder positive indlånsrenter, mod at de samtidig får forvaltningen af virksomhedens firmapensioner for de…
Formue
Efter 12 års bull marked: Sådan håndterer vi faldende markeder
Finans
Survey: Danske Bank bedste bank til pensionsopsparing 2021
Kultur
Boganmeldelse: Hvor svært kan det være at drive en fodboldklub?
Finans
Kapitalfonde: De store globale fonde løber med den store gevinst
Samfundsansvar
Investors dilemma: Grønne obligationer kan overhales af ny innovation
Samfundsansvar
Pensionsopsparing: Samfundsansvaret forsvinder i takt med, at formuen stiger
Finans
Leder: F&P’s direktør Kent Damsgaard har skudt sig selv i foden
Samfundsansvar
Forskere: Investorers eksklusioner ikke med til at løfte etiske standarder
Kultur
Medieanmeldelse: Vi har råd til coronapolitikken – men det gør den ikke klog
Ledelse
1H regnskab fra Harboes Bryggeri indikerer start på Turn Around-proces
Life Science
ØU Lifescience: Porteføljeafkast 33,4% i 2020 klart bedre end referenceindeks
Ledelse
Skuffende regnskab: Chr. Hansen mister sin status som elitevirksomhed
Finans
Danske institutionelle investorer lever op til ny hullet lov om aktivt ejerskab
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks

Seneste nyt

Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar

Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik

Det er svært at gennemskue, hvilke lande, der reelt har givet grøn omstilling prioritet, når de alligevel skulle stimulere deres økonomier i forbindelse med krisen. Danmark ligger formelt i…

Aktuel artikelserie

En ny seire

En ny seire

Andre artikelserier

En ny seire
Ny eseirerads$2312
Ny serie112
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Kultur
Medieanmeldelse: Hvad stiller vi nu op med hvidvask?
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow

Seneste nyt

Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Mazanti-Andersen advises FTSE 250 listed Diploma PLC on its acquisition of Simonsen & Weel A/S
Folketinget har indgået aftale, som skal sikre fuldstændig erstatning og omstillingshjælp til minkavlere og følgeerhverv
5 gode grunde til at oprette testamente i 2021
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X