Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Vestas og Demant leverer mest til Verdensmål

Joachim Kattrup

fredag 28. juni 2019 kl. 13:52

Danske C25-selskaber bidrager generelt mere til Verdensmålene end gennemsnittet af de 1654 MSCI World-selskaber, der er et ofte benyttet benchmark for finansielle præstationer, viser en analyse Økonomisk Ugebrev Ledelse har udarbejdet i samarbejde med LGT Capital Partners.

Analysen viser på baggrund af en impact vurdering, hvor meget af hver enkelt C25-virksomheds omsætning, der bidrager til et eller flere Verdensmål. Vestas og Demant bidrager mest, mens Carlsberg, Royal Unibrew, DSV, Mærsk og FLS-midth forværrer indfrielsen af Verdensmålene. Det danske C25 indeks bidrager i gennemsnit mere til Verdensmå-lene end MSCI World indekset.

Økonomisk Ugebrev Ledelse har udarbejdet den omsætningsvægtede analyse sammen med LGT Capital Partner, hvis metodik kan indikere i hvilken grad et selskab har negativ eller positiv indflydelse på Verdensmålene. Det overordnede gode resultat drives særligt frem af Vestas med top impactscore i både Verdensmål #7 om ’bæredygtig energi’ og Verdensmål #13 om ’klimaindsats’.

Vestas fremstår dermed som det C25-selskab med den samlede største positive impact på verdensmålene. ”Som verdens største producent af vindmøller og vedvarende energiløsninger er vores kerneforretning i bund og grund med til at sikre en mere bæredygtig verden. Samtidig er vi fuldt bevidste om, at der er områder, hvor vi kan gøre mere, hvilket vi arbejder strategisk med at forbedre, hvorfor vi blandt andet har forpligtet os til at reducere vores eget CO2-aftryk,” siger Lisa Ekstrand, Head of Sustainability hos Vestas.

På andenpladsen er Demant, som på Verdensmål #3 om ’sundhed og trivsel’ er det C25-selskab, der vurderes til at bidrage mest til netop dette Verdensmål. Verdensmål 3 om ’Sundhed og trivsel’ er samtidig det mål som Danmarks største børsnoterede virksomheder samlet set leverer stærkest på. Demant forfølges meget tæt af Coloplast, Lundbeck, Novo Nordisk, Ambu, Genmab og GN Store Nord, som alle ligeledes leverer positivt til Verdensmål #3.


 

 


Negativ impact på fire Verdensmål

Samlet set bidrager C25-selskaberne positivt til Verdensmålene. Men der er interessante nuancer i resultatet. På fire Verdensmål, #2 om ‘stop sult’, #11 om ’bæredygtige byer’, #12 om ’ansvarligt forbrug’ og #17 om ’partnerskaber’ leverer C25 indekset samlet set negativ impact. Mest bemærkelsesværdigt er det, at Carlsberg og Royal Unibrew trækker stort i den negative retning på Verdensmål # 2 om ’stop sult’. Også på Verdensmål # 3 om ’sundhed og trivsel’ trækker de to bryggerier i den gale retning.

 

DSV står også svagt i billedet, hvor den stærke indtjening og stærke forretningsmodel slet ikke understøttes af lignende ambitiøse bæredygtige tiltag

 

Begge bryggerier bliver dog kompenseret en smule ved at få mindst mulig positiv impact score for bæredygtigt forbrug og produktion, der antageligt hænger sammen med selskabernes indsats på produktionsmetoder og kampagner for ansvarlige alkoholvaner. Men det opvejer langt fra det samlede resultat.

DSV står også svagt i billedet, hvor den stærke indtjening og stærke forretningsmodel slet ikke understøttes af lignende ambitiøse bæredygtige tiltag. (Se i øvrigt tidlige – re artikel herom ). DSV scorer ringe på klimaindsats, men får et lille plus på ren energi for deres indsats for at give kunderne mulighed for at vælge den mindst forurenende, men også meget dyrere, transportrute.

Forskellige tilgange til Verdensmålsstrategier

Ifølge Lars Konggaard fra CSR-rådgivning.dk, der rådgiver om CSR, forretningsstrategi og organisationsudvikling, er der meget store forskelle på, hvordan virksomhederne integrerer Verdensmålene i deres forretningsstrategier.

”Vil man bidrage positivt til Verdensmålene skal man som det første erkende sit udgangspunkt. Herfra er der groft sagt to strategiske veje at gå. Den ene er forbedringer i allerede eksisterende forretningsområder og processer, som så passer på et eller flere Verdensmål. Den anden vej er integreret innovation, hvor man rent faktisk søger at finde nye forretningsområder og ny omsætning med udgangspunkt i SDG’erne. Det sidste er svært, kræver ressourcer og samarbejde med andre aktører i og udenfor ens egen sektor,” siger Lars Konggaard.

”Verdensmålene er en pejling på, hvordan de enkelte virksomheder kan defineres på deres underliggende forretningsområder og er derfor også uhyre interessante for investorerne,” siger Tom Haas Carstensen, executive director og medlem af ESG-komiteen hos LGT Capital Partners.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomiassistent til Aabenraa Havn
Region Syd
Udløber snart
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden
Udløber snart
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank