Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Mærsk er nu parat til at skrue op for vækst via opkøb

Morten W. Langer

søndag 18. august 2019 kl. 21:05

A.P. Møller-Mærsk leverede torsdag et regnskab for Q2, hvor bundlinjen er betydelig bedre, end analytikerne havde forventet. Fremgangen er i høj grad hentet på interne effektiviseringer i et ellers udfordret marked. Der er dog meget lang vej igen, før den ekstremt høje aktiepris kan retfærdiggøres.

Ifølge regnskabet blev overskud per aktie (EPS) 7 dollar, i forhold til analytikernes forventning på minus 3,8 dollar, ifølge konsensusestimater fra StreetEvents data from Refinitiv (tidligere ThomsonReuters). Resultat før skat blev i kvartalet 246 mio. dollar, mod tæt på nul i årets første kvartal. Efterfølgende har flere analysehuse opjusteret deres forventninger, ikke mindst fordi resultaterne denne gang indikerer, at rederikoncernen høster resultater af interne forbedringstiltag, så fremgangen ikke kun er baseret på markedsmæssig medvind.

”Mærsk viser god fremdrift i årets andet kvartal, på trods af markedsmæssige udfordringer,” siger shippingeksperten Lars Jensen fra konsulentfirmaet SeaIntelligence Consulting. Han fremhæver, at Mærsks profitabilitet på Ocean-segmentet, med en EBITDA-margin på knap 15 procent, nu er kommet på niveau med performance hos den store tyske konkurrent Hapaq-Lloyd.

OPTIMISTISKE ANALYTIKERE

Mærsks ledelse fastholder forventningen til årsresultatet i 2019, som lyder på et EBITDA-overskud på omkring 5 mia. dollar, hvoraf en stor andel kommer fra ændringer af regnskabsstandard IFRS 16 i forhold til 2018-resultatet. Alligevel synes der også at være meget langt til en overskudssituation, som kan retfærdiggøre den aktuelle aktiekurs, som svarer til en tårnhøj værdiansættese.

Aktieanalytikerne, der følger Mærsk-aktien har været meget optimistiske om koncernens fremtidige overskudsudvikling, men først tre år ude i fremtiden. Og de samme analytikere har de seneste år nærmest måned for måned nedjusteret deres forventninger, og samtidig udskudt deres positive overskudforventninger endnu mere. Eksempelvis lød analytikernes overskudsforventninger for 2019 i starten af året på en earning per share på 755 kr. Men efter de vedvarende nedjusteringer over året lyder forventningen nu på 119 kr. per aktie. På samme måde er der sket en næsten tilsvarende parallel forskydning nedad for overskudsforventningerne i 2020, 2021 og 2022.

For 2022 ser analytikerne efter samme nedjusteringer nu et overskud per aktie på 566 kr., svarende til en price/ earning på 12. Spørgsmålet er, om det netop aflagte regnskab for Q2 kan det blive første opgør med analytikere, der vedvarende nedjusterer deres forventninger, men alligevel holder et optimistisk estimat så langt ude i fremtiden, at det ret beset er gætværk. Ifølge Lars Jensen skyldes det forbedrede resultat i høj grad, at ledelsen har haft streng fokus på lønsomhed – på bekostning af volumen og markedsandele. Volumen steg 1,4 procent, hvilket var under den generelle markedsvækst: ”Mærsk har endnu engang reduceret den globale markedsandel. Men det har til gengæld også skabt grundlag for en lille rateforhøjelse, mens de generelle rater ellers har været under pres,” siger Lars Jensen.

LÆNGERE PÅ LITEREN

Han påpeger også, at Mærsk i ganske betydelig grad har øget brændstofeffektiviteten i containerflåden. Mens bunkerprisen (brændstofprisen) i gennemsnit er steget 8,5 procent, er brændstofforbruget samtidig reduceret med 7,5 procent. Lars Jensen har beregnet, at brændstofforbruget per TEU-mile er forbedret med hele 8 procent, gældende for både nye og gamle skibe.

I forhold til analytikernes forventninger kom Mærsk ud med en lidt lavere omsætning, på 9,63 mia. dollar mod forventningen på 9,80 mia. dollar. EBITDA blev ca. 100 mio. dollar højere end forventet, på 1,38 mia. dollar, især trukket frem af Ocean, altså containershipping, mens terminals skuffede med et EBITDA-resultat på 226 mio. dollar, mod forventet 253 mio. dollar.

CEO Søren Schou sagde efter regnskabsaflæggelsen, at ledelsen nu er parat til at træde på speederen på den landbaserede logistik-forretning. Koncernen har tidligere sat en mål om balance mellem logistik og container. I dag er containerforretningen ca. fem gange større end logistikforretningen, og derfor varsler ledelsen også, at der kommer opkøb inden for logistik. I en tidligere strategianalyse af Mærsk har Lars Jensen udtrykt skepsis over for Mærsks strategi om at levere fra dør til dør, og han efterlyser langt mere fokus på kundeservice, hvis man skal udfordre speditørerne i de yderste led.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank