Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

AP Pension kan have ”sparet” mia.-tab på hemmeligt kundeforlig

Carsten Vitoft

mandag 07. oktober 2019 kl. 12:20

Klokkeklar fejl fra Finanstilsynet kalder på politisk indgreb

Tusindvis af medlemmer i AP Pension kan være forkert rådgivet, da de valgte nye pensionsprodukter, og 176 af medlemmerne starter om kort tid en retssag mod pensionsgiganten. AP Pension har i årevis afvist at have rådgivet forkert. Men Økonomisk Ugebrev kan nu afsløre, at pensionsselskabet undervejs har indgået hemmelige forlig med nogle medlemmer med samme problemstilling.

Danmarks fjerdestørste pensionsselskab, AP Pension, har i al hemmelighed betalt erstatning til medlemmer for dårlig rådgivning i forbindelse med et omvalg af pensioner, erfarer Økonomisk Ugebrev. AP Pension vil ikke udtale sig om sagen, og pensionsselskabet afviser heller ikke eksistensen af det hemmelige forlig.

AP Pension har samtidig givet disse medlemmer mundkurv på, med det resultat at resten af selskabets medlemmer ikke kunne kræve samme behandling. Hverken advokater eller eksperter, der har hjulpet med sagerne, måtte efterfølgende udtale sig om de forlig, de har opnået med AP Pension. Det er særlig kritisk, fordi der er tale om op mod ti tusinde medlemmer, som stod i en lignende situation, og fordi en gruppe på 176 andre medlemmer netop har stævnet AP Pension for dårlig rådgivning i selvsamme omvalg af pensioner.

ET SPØRGSMÅL OM MORAL

”AP Pension udviser efter min mening mangel på moral i denne sag. Det er forlig, der kunne betyde rigtigt meget for selskabets andre medlemmer og særligt vores søgsmål. Jeg mener, det er tilsidesættelse af god moral og etik over for alle medlemmerne. Når vi oplever denne fremgangsmåde, så kan man jo ikke lade være at tænke på vores egne 176 sager.

Det er bekymrende, at man vælger at holde så vigtig information hemmelig,” siger Per Lysdahl, der er for formand for de 176 medlemmer bag søgsmålet. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger stammer forliget mellem AP Pension og en kunde tilbage fra 2016, hvor medlemmet netop ønskede at få annulleret sit omvalg grundet dårlig rådgivning. Men selv om medlemmet vandt i Ankenævnet for Forsikring, afviste AP Pension at følge den kendelse. Derefter gik medlemmet til en af Danmarks førende advokatfirmaer inden for pensionsret,

Elmer Advokater, hvor associeret partner Kira Kolby Christensen overtog sagen. Først derefter indgik AP Pension forlig. Men ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger med det ufravigelige krav, at forliget skulle holdes hemmeligt for omverden – herunder selskabets egne medlemmer.

”Jeg kan desværre ikke fortælle om sagen, da det er fortroligt. Der er simpelthen lagt låg på den sag, for at sige det mildt. Jeg ville ønske, jeg kunne fortælle mere, men det eneste, jeg kan sige, er, at det er rigtigt, at AP Pension nægtede at følge afgørelsen i Ankenævnet for Forsikring,” siger Kira Kolby Christensen fra Elmer Advokater.

STOR BESPARELSE FOR AP

Andre medlemmer i samme situation er de 10.000 kunder, der sagde ja til et pensionsomvalg, og som altså ikke havde en chance for at se, at de kunne være blevet forkert rådgivet. Heller ikke de stædigste 176 medlemmer, der nu trækker selskabet i retten, blev tilsyneladende informeret om sagen af AP Pension. Fra AP Pension lyder det nærmest som om, det er selskabet, der er blevet tavshedspålagt.

”Vi har forpligtet os til ikke at udtale os om den konkrete sag, ligesom vi generelt ikke kan gå ind i detaljer om konkrete kundesager. Vi kan dog sige, at hovedtvisten i den nævnte sag angik en dødsfaldsdækning, og dermed er der tale om en helt anden problemstilling end i de nuværende, individuelt anlagte retssager vedrørende Pensionsvalg 2011,” lyder det i en mail fra presseafdelingen i AP Pension, der ikke ønsker at fortælle, hvor mange forligte sager, der er tale om.

Netop den slags forklaringer har AP Pension også brugt over for de 176 medlemmer, der nu har lagt sag an. Til grund for den kommende retssag er det blevet estimeret, at det gennemsnitlige krav mod AP Pension blandt de 176 medlemmer lyder på lidt over 85.230 kroner per hoved. Desværre er sagerne for de ti tusinde medlemmer nu formelt forældede, så dermed ser det ud til, at AP Pension på grund af tidsfaktoren er sluppet for et potentielt tab på næsten en milliard kroner. Altså med mindre pensionsselskabet tvinges til at opgive forældelsen, på grund af bevist tilbageholdte vigtige oplysninger.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank