Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredit-kritikere ruster sig til næste valg hos ejerforening

Ejlif Thomasen

søndag 26. januar 2020 kl. 17:08

Ved de kommende valg til repræsentantskabet i Forenet Kredit den 10. og 12. marts er der lagt op til kampvalg næsten hele vejen rundt. I alle grupper er der flere kandidater end pladser. Grundlæggende ønsker kritikerne fortsat at få gennemført reelle og markante forbedringer af medlemsdemokratiet.

Kritikerne af ejerforeningen og ledelsen i Nykredit-koncernen har på ingen måde tabt pusten efter de seneste måneders massive markedsføringskampagne fra Forenet Kredit. De kritikere, der tidligere er valgt til repræsentantskabet, er klar til at tage et tørn mere. Og kritikergruppen arbejder intensivt på at stille ”fuldt hold” til det kommende valg.

Ved valgene for fire år siden var der tale om et totaloprør mod massive bidragsforhøjelser. Der var på det tidspunkt mange års praksis for, at bestyrelsen selv udpegede kommende medlemmer af repræsentantskabet. Der blev kampvalg, og kritikerne fik valgt seks medlemmer ind i repræsentantskabet. I mellemtiden har der været valg i alle regioner, og nu skal der igen afholdes valg i Sydjylland og på Sjælland.

REEL DEMOKRATISERING
Repræsentantskabsmedlem Jens Vesterbæk er en af dem, der stiller op igen. Han peger på, at kritikerne nu arbejder for at få gennemført en reel demokratisering, så medlemmerne, der får lettere ved at stemme og dermed vælge medlemmer af repræsentantskabet. Kravet går på indførelse af mulighed for elektronisk afstemning.

Herudover ser kritikerne det som et vigtigt punkt at sikre, at ejerskabet over Nykredit forbliver i foreningen, styret af medlemmerne.

En række kandidater peger ligeledes på, at de ønsker fremme af andelstanken, som oprindelig lå bag kreditforeningerne. Den skal styrkes, så der sikres reel indflydelse, lyder det. Endelig er der enighed om, at det handler om at sikre låntagerne mulighed for at låne, uanset hvor i landet de bor, og at Nykredit/Totalkredit skal være absolut konkurrencedygtig og dermed have de laveste bidragssatser – også før eventuelle kundekroner.

Selvom kritikerne stadig kun sidder på en mindre del af pladserne i repræsentantskabet, er de ganske enige om, at hvis de ikke var kommet ind dengang, så havde det set markant værre ud, end tilfældet er nu. Vurderingen er, at Nykredit i dag sandsynligvis havde været en børsnoteret koncern. Det var op til valget fore fire år siden ledelsens klare målsætning. ”Meget er lykkedes, det aktive ejerskab er i fokus, børsnoteringen blev afblæst, og er i dag ikke en umiddelbart farbar vej. Der er fokus på ejerandelen, samt at Nykredit-koncernen er markedsførende og konkurrencedygtig på låneomkostningerne. Det er en udvikling, jeg fortsat gerne vil sikre og præge,” siger Bo Grønvall Christensen, der blev valgt for fire år siden og stiller op igen.

Indførelse af muligheden for digitale valg er et emne, der på foranledning af kritikerne har været oppe flere gange. Økonomisk Ugebrev har tidligere i et survey kunnet dokumentere, at der blandt kunderne er et stort ønske om denne mulighed. Men hidtil er det blevet modarbejdet af den nuværende formand for bestyrelsen i Forenet Kredit, Nina Smith.

INGEN ”OFFICIELLE” KANDIDATER
Ved tidligere valg har bestyrelsen aktivt forsøgt at promovere sine egne kandidater, og Økonomisk Ugebrev har derfor spurgt Nina Smith, om det også vil være tilfældet ved det kommende valg.

”Indstiller eller støtter du eller bestyrelsen officielt nogen af kandidaterne til det kommende valg? Vil alle siddende kandidater, som har valgt at genopstille, automatisk have bestyrelsens opbakning? Nina Smith svarer via presseafdelingen: ”Bestyrelsen har ikke opstillet kandidater siden 2016, og det er ikke længere en mulighed i vedtægterne. Alle kandidater er dermed stillet lige. Siddende repræsentantskabsmedlemmer kan således heller ikke betragtes som bestyrelsens kandidater. Bestyrelsen opfordrer alle kvalificerede kandidater til at stille op til valget. Det er bestyrelsens forpligtelse, fordi det er med til at sikre, at vi har et kompetent repræsentantskab, som er egnet til at være øverste myndighed for et systemisk vigtigt finansielt institut. Det er jo altid bestyrelsesmedlemmers ret at anbefale nogle kandidater frem for andre, ligesom alle medlemmer af repræsentantskabet kan føre valgkamp for det, de tror på. Det vil sikkert også ske ved dette valg.”

Herefter har Ugebrevet spurgt Nina Smith, om hun til det kommende repræsentantskabsvalg konkret anbefaler nogle kandidater frem for andre, og i givet fald hvem. Det har hun imidlertid ikke svaret på.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank