Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionsmæglere i risikabel modoffensiv mod lovindgreb

Carsten Vitoft

søndag 02. februar 2020 kl. 14:18

Danske pensionsmæglere skal have forbud mod at sætte sig på rådgivningen af medarbejderne uden om udbud af firmapensioner. Den praksis har mæglere mødt kritik for. Mæglerne har dog ikke givet op og lancerer charmeoffensiv hos politikerne. Men planen er risikabel og kan nemt give bagslag, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne analyse.

De største danske pensionsmæglere er i al stilhed i fuld gang med et modsvar til Konkurrencerådets sønderlemmende kritik af deres dobbeltrolle på pensionsmarkedet. De søger nu at kapre dagsordenen om mental sundhed på arbejdsmarkedet fra de store pensionsselskaber, og det skal igen sætte dem på landkortet som nødvendige rådgivere.

Startskuddet går med en storstilet konference i regi af brancheorganisationen Dansk Erhverv i Børssalen i København den 12. marts.

Umiddelbart synes mental sundhed hverken at have meget at gøre med pensionsudbud eller pensionsmæglernes virke. Men konferencen skal forstås sådan, at mæglerne starter en charmeoffensiv over for både arbejdsmarkedets parter og politikere, der i det kommende år er helt centrale i udmøntningen af konklusionerne i Konkurrencerådets nylige rapport.

EN VIGTIG DAGSORDEN
Og der er så meget på spil for mæglere, at rapporten for godt fire måneder siden fik Forsikringsmæglerforeningen (FMF) og landets største mæglervirksomhed, Willis Towers Watson, helt op i det røde felt.

Konkurrencerådet ønsker, at selve pensionsrådgivningen af virksomhedernes medarbejdere skal udsættes for konkurrence. Opgaven skal ikke længere kapres af de store mæglere, inden der overhovedet sker et udbud. Skal man tro mæglernes reaktioner på rapporten, er der tale om liv og død for selve forretningsmodellen i de største danske mæglerhuse.

Efter de første reaktioner har der dog siden være musestille hos mæglerne. Men Økonomisk Ugebrev erfarer, at mæglerne allerede har opgivet at forsvare dobbeltrollen i offentligheden, men i stedet nu vil forsøge at kapre en af tidens vigtigste dagsordener på arbejdsmarkedet, nemlig danskernes mentale sundhed på arbejdet – for på den måde at rykke tættere på og gøre hoserne grønne hos politikerne, arbejdsgiverne og fagbevægelsen.

Det er en snedig, men også risikabel strategi fra de største pensionsmæglere. Snedig fordi Socialdemokratiet, fagbevægelsen og Konkurrencerådet allerede har meldt ud, at de ønsker et fuldt stop for disse dobbeltroller.

Så er det nok meget klogt at skifte emne og forsøge at vise, hvor vigtig en rolle mæglerne spiller i andre situationer på det danske arbejdsmarked – altså den mentale sundhed, der i den grad har været på mediernes dagsorden de senere år.

Men samtidig må man spørge sig selv, hvilken rolle pensionsmæglerne historisk set egentlig har spillet på arbejdsmarkedet omkring mental sundhed. Økonomisk Ugebrev har forsøgt at kortlægge, hvad mæglerne her bidrager med af ydelser, som ikke allerede tilbydes gratis som en del af pakken til kunderne i de store pensionsselskaber.

Eneste svar fra FMF og bestyrelsesformand Kent Risvad er, at det må man komme og høre på konferencen. Ser man historisk på den mentale sundhed, er det dog pensionsselskaberne, der har oprustet voldsomt i de senere år – ikke mindst grundet deres kæmpe underskud på syge- og ulykkesforsikringerne. Der er tale om en af de største satsninger i pensionsselskaberne de seneste mange år.

AFBUD FRA FAGBEVÆGELSEN
Eneste umiddelbare tilfælde hos mæglerne er det såkaldte Stifinder-produkt, som blev udbudt af Willis Towers Watson. Det hjælper med udredning af sygdomsforløb, og produktet blev hurtigt så stor en succes, at Willis valgte at sælge det til Falck for et stort tocifret millionbeløb. Willis vurderede i hvert fald selv ret hurtigt produktet til en værdi af 38 mio. kr. , og så blev profitten realiseret.

Derfor er mæglernes nye strategi også risikabel og kan give bagslag. De store mæglere har stadig en betydelig magt over pensionsselskaberne, og landets største pensionsselskab, PFA, stiller da også op på konferencen med selveste CEO Allan Polack som indlægsholder. Men mental sundhed på arbejdsmarkedet er og bliver pensionsselskabernes dagsorden. De er de eneste, der kan løfte så stor en opgave. Det har man gennemskuet i fagbevægelsen, og på trods af et imponerende persongalleri af notabiliteter omkring mental sundhed på den kommende konference, glimrer fagbevægelsen med et totalt fravær.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank