Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Provinsbankerne forventer markant lavere 2020-overskud

Morten W. Langer

søndag 09. februar 2020 kl. 14:54

Den første lille håndfuld regnskaber fra provinsbankerne viser, at de stærke resultater for 2019 langt hen ad vejen var baseret på engangsforhold, bl.a. ekstraindtægter fra konverteringsbølgen, gevinster fra salg af Sparinvest og måske de sidste tilbageførsler af hensættelser. Flere banker venter lavere overskud i år, trods øgede nye indtægter fra minusrenter.

2020 bliver ikke samme fest for provinsbankerne som det afsluttede 2019. I eksempelvis årsregnskabet fra Djursland Bank skriver bankdirektør Lars Møller Kristensen, at ”vi forventer ikke det samme aktivitetsniveau på konverteringer som i 2019, hvilket samlet vil medføre en lavere indtjening.” Banken kom ud af 2019 med et overskud før skat på 138 mio. kr. Bankens ledelse forventer at realisere et resultat før skat i niveauet 65-80 mio. kr. i 2020. Altså noget, der ligner en halvering.

Modsat flertallet af provinsbankerne har Djursland Bank lagt alle kort på bordet omkring den gunstige indtjeningsudvikling i 2019: ”Gebyr- og provisionsindtægter (netto) er realiseret med 181,5 mio. kr., hvilket er en stigning på 43,0 mio. eller 31 procent i forhold til 2018. Den væsentligste årsag til indtægtsstigningen er bankens store aktivitet inden for boligfinansiering i forbindelse med den historisk høje konverteringsbølge.”

VARSEL OM NEGATIVE RENTER
I årsforventningen er indregnet, at banken indfører minusrenter for private indlån. Ledelsen skriver: ”Med udsigten til yderligere 5 til 10 år med negative renter har banken hen over det seneste års tid været nødt til at tilpasse sine indlånssatser herefter, og banken forventer derfor også at indføre negative renter på indlån til flere af bankens kunder i løbet af 2020.”

Lars Møller Kristensen oplyser, at de private kunder bliver varslet om negative rente med start 20. marts. ”For de bedste og mest trofaste privatkunder kommer der negative renter på 0,75 procent på indlån over 750.000, mens privatkunder uden NEM-konto hos os pålægges negative renter på hele indlånet. De øgede indtægter herfra er forsigtigt indregnet i årsforventningen, da vi ikke ved, hvordan kunderne vil reagere.”

Djursland Bank venter også færre tilbageførsler af tidligere hensættelser i år. I 2019 er der indtægtsført 16 mio. kr. efter plusser herfra de første tre kvartaler. I årets fjerde kvartal var der et minus på 10 mio. kr. Faktisk var bankens resultat i fjerde kvartal ikke prangende, da overskuddet før skat på 11 mio. kr. især skyldes 7 mio.kr. i positive kursreguleringer. Lars Møller Kristensen oplyser, at nedskrivningerne i årets sidste kvartal var påvirket negativt af en større statusgennemgang af landbrugsudlånet, og af at den øgede nedskrivning ikke er udtryk for en ny negativ tendens.

NYE KUNDER I SKJERN BANK
Også Skjern Bank forventer lavere overskud i år. Ledelsen skriver om 2020, at ”de resultatmæssige forventninger til 2020 er et basisresultat i intervallet 125-140 mio. kr. og et resultat før skat i intervallet 115-130 mio. kr., under forudsætning af nedskrivninger i niveauet 15-20 mio. kr. og positive kursreguleringer i niveauet 5 mio. kr.”

Til sammenligning var basisresultatet sidste år 146 mio. kr. , hvor ledelsen også nævner, at resultatet er ”meget tilfredsstillende.” Bankens ledelse forventer altså kun en begrænset nedgang i basisresultatet, selvom kursreguleringerne ventes at blive 35 mio. kr. lavere, og konverteringsbølgen må antages at ebbe ud. Til gengæld indfører banken i år negative renter på privates indlån. Bankdirektør Per Munck forklarer, hvorfor han set et minimalt fald i basisresultatet: ”For det første har vi fået mange nye kunder i andet halvår af 2019, og det begynder først for alvor at sætte sig på bundlinjen i år. For det andet forventer vi en positiv effekt af minusrenter på privates indlån, som starter primo marts i år.”

Om minusrenter på indlån skriver banken: ”I 2020 er der varslet negative renter til bankens privatkunder uden NEM-konto, som samtidig har så begrænset placering af bankforretninger i Skjern Bank, at der ikke har kunnet skabes positiv rentabilitet i kundeforholdet.” Per Munck forklarer, at helkunder endnu ikke pålægges minusrenter på indlån, mens urentable kunder og kunder uden NEM-konto i banken pålægges minusrenter fra første krone. ”Vi ser også denne model som et offensivt strategisk tiltag, fordi det måske kan tiltrække nye kunder med større indlån fra andre banker, da de jo kan slippe for minusrenter hos os, hvis de tager hele deres bankengagement med over,” siger Per Munck.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank