Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Mange Top50-børsselskaber har svagt finansielt corona beredskab

Morten Sørensen

søndag 22. marts 2020 kl. 18:47

Der er stor forskel på store danske virksomheders evne til at modstå corona krisen. Netop den forskel vil blive mere tydelig i de kommende uger, når virksomhedernes likviditet bliver presset yderligere. Dem, hvis krigskasser kun er halv- eller kvartfulde, bliver snart afhængige af bankers og leverandørers velvilje, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Alle bliver ramt. Men nogle har en langt større modstandskraft end andre.

Coronakrisen rammer bredt og ofte hårdt i det store danske erhvervsliv, og for nogle bliver krisen ikke ligefrem mindre af de store prisfald på energimarkederne. De store danske virksomheder møder krisen med solide egenkapitaler. Men også med likvide beredskaber, der svinger stærkt fra virksomhed til virksomhed.

Det fremgår af Økonomisk Ugebrevs gennemgang af de danske ikke-finansielle largecap- og midcap-selskabers følsomhed over for coronakrisen (og de seneste ugers store olieprisfald.)

Gennemgangen, som ses i skemaet på næste side, er overordnet delt i to.

MODGANGEN KAN BLIVE HÅRDERE
For det første ser vi på, hvor hårdt selskaberne kan blive ramt udefra, dels på grund af forstyrrelser i deres driftsflow: Har de f.eks. følsomme leverings- og produktionskæder, og er de stærkt afhængige af, at en masse medarbejdere hver dag møder op på arbejde? Og dels af deres marked: Er de afhængige af efterspørgsel efter transport eller af at kunne sælge gennem detailbutikker?

Nogle store virksomheder, som A.P. Møller-Mærsk, DSV Panalpina, DFDS, SAS og Pandora, vil således blive ramt hårdt af en stærkt fald i efterspørgslen. Men det store danske erhvervsliv rummer også mange pharma- og medicovirksomheder, der kan opretholde størstedelen af deres omsætning. De mindst påvirkelige kan være nogle af biotek-selskaberne. For det andet ser vi på, hvor robuste virksomhederne er. Målt på soliditet – egenkapitalen som andel af den samlede balance – står de store danske virksomheder ganske stærkt. Et meget stort flertal af de store danske virksomheder har i dag en soliditet på over 35 pct. De er ikke overbelånte og kan i princippet klare uventede vanskeligheder uden at komme ned mod f.eks. den soliditet på kun 13 pct., der i 2014 bidrog til sammenbruddet i OW Bunker.

En egenkapital, der består af maskiner, fly eller skibe for ikke at tale om immaterielle aktiver som goodwill, licenser og værdien af varemærker, kan imidlertid kun vanskeligt omsættes til kontanter i en akut situation, hvor alle markeder ligger underdrejede.

Derfor ser vi også på:
Virksomhedernes likviditet. I hvor høj grad har de penge i kassen til at opfylde deres kortsigtede forpligtelser (hvad er deres cash ratio, som er cash and cash equivalents som pct. af current liabilities)? I gode tider, hvor indtægterne løbende flyder ind, spiller en virksomheds cash ratio ikke den store rolle. Men det gør den i en akut krise. Jo højere cash ratio er, des mindre nødvendigt bliver det at realisere aktiver eller hektisk forsøge at låne flere penge i banken. En virksomhed som A.P. Møller-Mærsk arbejder i et svingende marked og opretholder derfor en høj cash ratio, som nu kommer den til hjælp.

Virksomheder som Novo Nordisk eller ejendomsselskabet Jeudan kan regne med ret stabile indtægter, og de behøver derfor ikke så høj en cash ratio. De første alvorlige likviditetsproblemer vil sandsynligvis nu vise sig i nogle af de virksomheder, der ligger imellem disse poler. Hvis både soliditet og cash ratio er lav, kan både leverandører og kreditgivere blive mere umedgørlige.

DET BLIVER VÆRRE
Vores tal for både soliditet og likviditet er hentet fra årsberetningerne for 2019. Der kan være aftalt nem adgang til kredit. Der kan være sparet likviditet sammen i årets to første måneder, og en del virksomheder kan sandsynligvis trække på ekstra kreditlinjer, der var aftalt før krisen blev alvorlig.

Men efter alt at dømme begyndte de fleste virksomheder først at opfatte situationen som virkelig kritisk fra slutningen af februar. Det er derfor ikke urimeligt at antage, at de er gået ind i de seneste kritiske uger med et økonomisk beredskab, der ligner tallene fra ultimo 2019. Det fremgår af medierne, at i hvert fald SAS allerede nu må have krisehjælp. Selv en virksomhed, der som SAS gik ind i årets med en pænt høj cash ratio (men en lav soliditet) kan kun klare nogle ugers drift, når indtægterne næsten fuldstændigt falder bort.

For de virksomheder, hvis markeder er næsten totalt lukket ned, og hvis drifts-flow er hårdt ramt, kan der snart komme flere råb om hjælp.

De virksomheder er som sjældent før afhængige af bankers, leverandørers og kunders – og formentlig også politikernes – vilje og evne til at hjælpe.

4a3cb023bbdaef7419c7

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank