Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q1-regnskaber: Krisen byder på nye muligheder

Morten Sørensen

mandag 04. maj 2020 kl. 9:32

Strategisk set: Coronakrisen bliver brugt som afsæt for forandringer – især effektiviseringer og besparelser – der skal række langt frem i tiden. Det viser de seneste kvartalsmeddelelser fra de børsnoterede selskaber. De leverer de første brikker til et puslespil, der afslører stadig mere af, hvordan verden og forretningsvilkårene vil se ud efter coronakrisen, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

En krise er også en chance. Den indledende stribe kvartalsmeddelelser fra danske ikke-finansielle børsnoterede selskaber viser, at virksomhederne er klar til at se frem til tiden efter COVID-19-pandemien. Årets første egentlige frontrapport fra erhvervslivet tegner en fremtid, der er præget af fire forandringer:

For det første: Adskillige virksomheder benytter lejligheden til ikke blot at tilpasse produktionsapparatet til en midlertidig lavere omsætning, men til for alvor at effektivisere. Det mest udprægede eksempel er til dato DSV Panalpina (se artikel på forrige side). Mange virksomheder vil fastholde de ekstra corona-betingede besparelser og effektiviseringer, der opnås i disse uger og måneder, når krisen er ovre. Eller sagt med andre ord: De mennesker, der mister deres job som følge af krisen, kan langt fra være sikre på at få det igen.

LANGE UDSIGTER
Dels tvivler mange virksomhedsledere på, at økonomien og deres markeder uden videre hopper tilbage til udgangspunktet fra januar/februar, når corona-smitten forhåbentlig aftager hen over sommeren. Det kan tage lang tid, og grundvilkårene kan være ændrede i mange brancher: Vil kunderne uden videre strømme ud på fyldte barer og ind i trange discount-fly, når krisen er forbi? Vil leverandørkæderne ændre sig?

Dels har krisen – selvom det sjældent siges direkte – også skabt fokus på det yderligere spare- og effektiviseringspotentiale, der ligger latent i organisationerne efter en række gode år. Det er ikke alle, der som DSV vil afskedige 3000 medarbejdere. Men FLS, som fyrede 500 i januar, har nu taget ”yderligere initiativer” for at reducere omkostninger og holde pengene i kassen. Carlsbergs aktuelle formulering er typisk for de fleste kvartalsmeddelelser: Bryggerikoncernen ”forstærker sit omkostningsfokus og opretholder strikt fokus på likviditet.”

For det andet: Mange menneskers arbejdsvilkår og -metoder vil ændre sig på længere sigt. Den lille producent af avanceret måleudstyr, ChemoMetec, er kommet med en af ugens mest tankevækkende meddelelser: Virksomheden opjusterer det forventede EBITDA-driftsresultat ganske markant, fra 77-83 mio. kr. til 82-90 mio. kr., ”især som følge af, at udbruddet af COVID-19 har ført til en betydelig reduktion af rejseudgifter mv. i forbindelse med, at salgs- og supportaktiviteterne er omlagt til mindre omkostningstunge online-møder og -præsentationer.” Hvis ChemoMetec, der ved udgangen af det seneste regnskabsår havde 85 medarbejdere, kan få så meget ud af at ændre arbejdsmetoderne, må disse ugers erfaringer da for alvor anspore til forandring i virksomheder med flere tusinde ansatte.

PEG PÅ SAMFUNDSVÆRDIEN
For det tredje: Masser af virksomheder vil på den baggrund satse mere på at hjælpe andre virksomheder med netop at ændre arbejdsmetoderne: GN Audio – der i første kvartal meldte om en salgsfremgang på 24 pct. – og RTX producerer direkte eller indirekte udstyr til hjemmearbejdspladser og online-møder. RTX ser nu muligheder på længere sigt og skriver i sin kvartalsmeddelelse om den langsigtede virkning af COVID-19 krisen: ”Visse strukturelle forandringer, der er affødt af foranstaltninger mod COVID-19 i samfund og organisationer vil sandsynligvis fortsætte med at være til fordel for RTX,” også når krisen er overstået. Men mange andre typer virksomheder ser nye muligheder. Columbus oplever øget efterspørgsel efter digitale handels- og analyseservices, om end den overordnede virkning af COVID-19 for selskabet formentlig bliver negativ. FLSmidth melder i sin kvartalsmeddelelse om ”signifikant øget efterspørgsel efter lokale ressourcer, remote-support og FLSmidths digitale løsninger.”

Endelig for det fjerde: Der vil være større fokus fra brancher og virksomheders side på, at deres samfundsbetydning bliver erkendt af omverdenen. Ifølge FLSmidth er det vigtigt, at en række af koncernens kunder i mineindustrien og cementindustrien netop nu bliver opfattet som ”essential,” som samfundsvigtige i deres lande, og at de derfor kan opretholde deres drift. Masser af virksomheder må i disse uger erkende, at det kan være et spørgsmål om liv eller død, om de af politikere, embedsmænd og offentlighed opfattes som samfundsvigtige.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank