Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab

Joachim Kattrup

torsdag 14. januar 2021 kl. 21:26

AkademikerPension er med i en koalition af investorer, som stiller klimaforslag på den engelske storbank HSBCs  generalforsamling. Det er blot anden gang i historien, at institutionelle investorer bakker op om et NGO initieret klimaforslag til en europæisk bank om at begrænse eksponeringen mod den fossile sektor. AkademikerPension retter dermed det aktive ejerskab mod bankfinansiering af fossileselskaber.

Hvor flere danske investorer har taget initiativer til helt at ekskludere eller begrænse direkte investeringer i kul- og olieselskaber, er der generelt ikke sket meget, når det kommer til kul- og olieselskabernes værdikæde eller den indirekte støtte via leverancer eller finansiering.

Men AkademikerPension løfter nu det aktive ejerskab til et højere niveau i forhold til klimakrisen. Sammen med femten andre internationale investorer, anført af NGO’en ShareAction, foreslår koalitionen nu, på den engelske storbank HSBCs generalforsamling, at banken bør formulere en strategi for at begrænse finansiering af kulselskaber. Forslaget tilsiger, at HSBC skal fremlægge en klar og tydelig tidshorisont, der flugter med Parisaftalen.

 

Vi vurderer, at det er en finansiel risiko, hvis et selskabs eksponering mod fossil industri ikke er i tråd med Parisaftalens mål

 

”Forlaget bygger både på et ansvarlighedsprincip og afkastmæssige vurderinger. HSNC har udmeldt, at de vil være CO2-neutrale i 2050 men vi har som investorer brug for at se, hvordan det skal ske. Vi vurderer, at det er en finansiel risiko, hvis et selskabs eksponering mod fossil industri ikke er i tråd med Parisaftalens mål,” siger CIO Anders Schelde fra AkademikerPension.

Det er blot anden gang, at institutionelle investorer aktivt støtter et klimaforslag til en europæisk bank om udfasning af finansiering til den fossile sektor. Den første, som også skete på ShareActions initiativ, så dagens lys på Barclays generalforsamling sidste år. Her reagerede Barclays ved at fremlægge sit eget forslag, og blev dermed den første bank, der forpligtede sig til netto nul udledninger senest i 2050.

HSBC er blandt Europas største banker, der finansierer fossile brændstoffer. HSBC-eksponering af kul er steget hvert år siden 2016. Ifølge Rainforest Action Network har banken siden underskrivelsen af Parisaftalen leveret intet mindre end 87 mia. USD til fossile virksomheder. I 2020 annoncerede HSBC en ambition om at være en nul-nulbank senest i 2050. Men meddelelsen blev kritiseret af investorer for ikke at omhandle finansiering af fossile brændstoffer.

Forslaget er skelsættende på flere måder. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har i flere artikler i 2020 vist, hvordan både danske og udenlandske storinvestorers penge flyder mod fossil kapacitetsudvikling i kul- og oliesektoren. På trods af at mange danske investorer har indført initiativer om at ekskludere eller begrænse direkte investeringer i kul- og olieselskaber er det ikke sket meget når det kommer til kul- og olieselskabernes værdikæde.

Det gælder både ingeniørvirksomheder, der bygger kraftværker, underleverandører af udstyr som udelukkende lever af at forsyne fossile selskaber, til store internationale banker som finansierer olie- og kulselskaber via udlån eller investeringer.

”Vi er i en global sammenhæng en lille investor men vi bliver ofte inviteret til at være med på lignende forslag og jeg forventer at det momentum, det er lige nu omkring at stille krav til banker og andre leverandører til fossilsektoren vil fortsætte,” siger Anders Schelde.

Nordea Asset Management støtter forslaget

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har tidligere beskrevet, hvordan Nordea, Danske Bank, Jyske Bank, Nykredit og mange andre banker har milliarder af kroner investeret i selskaber, der bygger nye kulkraftværker. Hertil kommer pensionskassernes investeringer i samme brancher. og i globale banker der finansierer fossileselskaber via udlån, garantier eller investeringer.

AkademikerPensions forslag kan være begyndelsen på en bølge af lignende forslag, også i andre banker, vurderer Eric Pedersen, Head of Responsible Investments hos Nordea Asset Management.

Eric Pedersen, Nordea Asset Management

”Vi har i bl.a. den Japanske Bank Mizuho været med til at fremstille lignende forslag, og vi vil også støtte forslaget fra ShareAction på HSBCs generalforsamling. Jeg tror, at vi kommer til at se mange flere forslag hos flere banker i den kommende generalforsamlingssæson og i de kommende år,” siger Eric Pedersen.

Et slagsmål, der ofte præger diskussionen om investorernes krav til klimatiltag hos bankerne er timingen og kompetencerne til at vurdere kreditrisikoen i relation til klima og ESG i det hele taget.

”For mange banker er klimarisici stadig et nyt område, hvor metoder og kompetencer er begrænsede og uprøvede – og noget så banalt som at finde folk, der ved noget om klimarisiko, er en helt reel flaskehals. Derfor kan flere banker have svært ved at få greb om, præcis hvordan man skal få taget de første skridt.  Men mange er godt i gang, også Nordea som bank, og uenighederne omhandler typisk hastigheden og forskelle i vurderingerne af tidshorisonten for risiciene,” siger Eric Pedersen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank