Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Ny lov: Kapitalforvaltere pålægges at oplyse om investorsamarbejde

Morten W. Langer

mandag 01. februar 2021 kl. 13:10

Ny lov om aktivt ejerskab vil kræve mere detaljeret oplysninger om samarbejde med andre investorer. Ifølge lovbemærkningerne skal ”politikken for aktivt ejerskab beskrive, hvordan kapitalforvalteren samarbejder med andre aktionærer.”

Efter de hidtidige anbefalinger fra Komiteen for God Selskabsledelse om aktivt ejerskab, har de institutionelle investorer skulle indarbejde i deres politik for aktivt ejerskab, ”hvordan de samarbejder med andre investorer med henblik på at opnå større gennemslagskraft.” Det er kun sket i meget begrænset omfang.

Anbefalingen afløses nu af en lov, hvor det hedder, at ”politikken for aktivt ejerskab skal beskrive, hvordan kapitalforvalteren samarbejder med andre aktionærer. Et samarbejde med andre aktionærer kan f.eks. foregå ved, at kapitalforvalteren retter henvendelse til andre kendte aktionærer i et selskab for at få dem til at støtte kapitalforvalterens forslag til, hvorledes selskabet skal drives.”

Videre hedder det i lovbemærkningerne, at ”der er ikke nærmere krav til, om eller hvordan en kapitalforvalter skal samarbejde med andre aktionærer. Kapitalforvalteren skal blot beskrive, hvad han gør i forhold til samarbejde med andre aktionærer.”

Økonomisk Ugebrevs gennemgang af 30 danske institutionelle investorers rapportering viser, at alle de store investorer oplyser, at de faktisk har samarbejde med andre institutionelle investorer. Men der er kun få konkrete beskrivelser af indholdet i dette samarbejde, og hvilke investorerd er er tale om, og hvad de konkrete sager handler om.

Alle investorer oplyser således i anbefaling nummer fire, at de lever op til den. Men i beskrivelsen af selve politikken om aktivt ejerskab er forklaringerne gennemgået meget summariske og tyndbenede. Eksempelvis skriver ATP, at ”ATP udveksler ofte synspunkter med andre investorer om de selskaber, ATP investerer i. Hvor ATP vurderer, at det er nødvendigt med større gennemslagskraft for at fremme ATP’s aktive ejerskab på et konkret punkt, søger ATP samarbejde med andre investorer herom.”

Pensionskassen P+ skriver, at ”pensionskassen samarbejder med andre investorer via et eksternt konsulentfirma, og organisationer som pensionskasserne er medlem af.”

Danske Invest sætter lidt mere kød på forklaringen: ”Collaborative engagements also include reaching out to other investors to get support on engagement activities, discuss voting issues, and make proposals for General Meetings. This can be done on an ad-hoc basis or through formal investor networks or membership forums. Cooperating with other shareholders takes place on a regular basis and is not subject to any frequency targets.”

Lønmodtagernes Dyrtidsfond skriver i sin politik for aktivt ejerskab, at ”LD Fonde anser samarbejdet blandt investorer om at udvikle fælles holdninger og initiativer som en nødvendig forudsætning for effektivt at kunne øve indflydelse på selskaber for at fremme miljømæssigt og socialt ansvarligt lederskab i selskaberne. LD Fonde deltager således i forskellige fora, hvor aktivt ejerskab diskuteres og evt. koordineres. LD Fonde tager jævnligt kontakt til, og bliver jævnligt kontaktet af, andre institutionelle investorer med henblik på samarbejde om aktivt ejerskab.”

PensionDanmark skriver: “PensionDanmark har valgt en model for selskabsdialog, hvor samarbejde med andre investorer er væsentligt. Ved at deltage i investorsamarbejder, hvor flere investorer går sammen – ofte med en fælles ekstern samarbejdspartner/operatør – opnås en række fordele, (…) minoritetsaktionærer har som udgangspunkt de samme interesser i dialogen med selskaber. Den eksterne samarbejdspartner kan på vegne af investorerne ansætte medarbejdere med særlige faglige (samt sproglige og kulturelle) kompetencer, som kan give selskaberne kritisk og konstruktivt modspil.”

En stribe af de store investorer deltager i et investornetværk, som typisk har en særlig agenda med at udvikle synspunkter, men i visse tilfælde også fælles aktioner overfor de børsnoterede selskaber. BankInvest oplyser, at de deltager ”i Climate Action 100+, som er et investorinitiativ, der skal påvirke de største CO2-udledere til at gå klimavenlige veje.” AkademikerPension oplyser at være medlem af blandt andet følgende investornetværk: PRI, Dansif, Global Compact og Hermes EOS.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank