Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Opdateret: IT-Brancheforening indstillede Valuer til international Unicorn Award, mens direktør sad i bestyrelsen

Morten W. Langer

onsdag 10. marts 2021 kl. 10:00

Som en vigtig del af First North-selskabets markedsføringsmateriale op til First North-noteringen for nylig, fremhæves en stribe normeringer til it-awards. Men den nyeste nominering fra december 2020 skal man tage med et gran salt. Den er baseret på en indstilling fra IT-Brancheforeningen, hvorfra direktør Natasha Saxberg også sidder i Valuers bestyrelse. Hun fik ved noteringen 57.500 aktieoptioner. IT-Brancheforening afviser kritik.


Efter artiklens publicering er vi blevet gjort opmærksom på et indlæg på IT-Brancheforeningens hjemmeside, hvor Økonomisk Ugebrevs artikel kommenterers med dette anslag: “I sidste uge blev vi kontaktet af en journalist, der havde en række spørgsmål til en nominering af en dansk it-virksomhed. Det kom der en historie med en lidt skarp tolkning ud af, og vi har derfor valgt at fortælle, hvordan tingene reelt hænger sammen.” Indlægget kan læses her. 

Økonomisk Ugebrev skal blot klargøre, at vi har ladet det være op til vores læsere at vurdere, om man kan betragte nomineringen af Valuer som reelt uafhængig. Vi er ikke i tvivl om, at folkene i IT-Brancheforeningen har sikret en formel uafhængighed i den slags processer, da alt andet ville være meget dumt. Men da der i enhver organisation også er uformelle beslutningsveje, samt personer som har mulighed for uformelt at gøre deres indflydelse gældende, eksempelvis i sagsfremstillinger og mødeforberedelse, er det relevant at stille spørgsmålet: Var nomineringen af Valuer reelt helt uafhængig og upartisk. Det er det, vi sår tvivl om.

I Valuers prospekt fremhæves en stribe danske og internationale awards og nomineringer, som en understregning af det store kommercielle potentiale i selskabet. På prospektets side 50 fremhæves på næsten en halv side, at Valuer er nomineret til en international award, ”Future Unicorn Award”, som uddeles af den europæiske brancheorganisation DigitalEurope.   

Valuer skriver i en pressemeddelelse den 21. januar 2021 bl.a., at “Valuer’s vision is to power organizations to harness the innovation economy. This is why being nominated for the Future Unicorn Awards represents both a great achievement and a valuable opportunity for our company. It means that our future growth efforts can be backed up by strong international recognition and visibility.”

Lånte fjer
Økonomisk Ugebrev kan nu afsløre, at Valuer langt hen ad vejen pynter sig med lånte fjer, fordi nomineringen som en fremtidig unicorn (altså et selskab, som har potentialet til at opnå en værdi på 1 mia. dollar) er fremmet af et af selskabets egne bestyrelsesmedlemmer.

Valuer er nemlig blevet indstillet til den europæiske brancheorganisation af den hjemlige IT-Brancheforeningen, hvor den adm. direktør siden januar 2020 har været Natasha Saxberg, som ifølge CVR-registret også har siddet i Valuers bestyrelse siden juni sidste år.     

Selve nomineringen af de tre danske selskaber skete i starten af december 2020, fremgår det af denne artikel. Økonomisk Ugebrev har fået oplyst, at DI og Dansk Erhverv indstillede to af de tre danske selskaber, som blev sendt videre til den europæiske brancheorganisation. Det drejer sig om selskaberne CanopyLab og Radiobotics. IT-Brancheforeningen har udpeget Valuer som nomineret.

Ifølge DigitalEuropes hjemmeside er kontaktpersonen hos IT-Brancheforeningen Birgitte Hass, som var brancheforeningens direktør før Natasha Friis Saxberg. Birgitte Hass er dog ikke længere kontaktperson, så hendes navn skulle for længst have været udskiftet, angiveligt med den nye direktørs navn. Kontaktpersonen i IT-Brancheforeningen har altså ikke været medlem af et eventuelt underudvalg, som måtte stå for den indledende søgeproces efter nominerede, og det beskrives heller ikke hvilken proces, de nominerede selskaber udpeges efter.

Sagen omkring nomineringen af Valuer bliver ikke mindre pikant af, at Natasha Friis Saxberg i forbindelse med børsnoteringen har fået tildelt 57.500 warrants til en strikekurs på 6,52 kr.  Med børsintroduktionskursen på 13 kr. tjente hun altså 372.000 kr. Med andre ord har hun en meget direkte privatøkonomisk interesse i, at selskabets aktier ligger så højt som overhovedet muligt. 

Svaret fra brancheforeningen
Økonomisk Ugebrev har spurgt Natasha Friis Saxberg, om hun synes, det er hensigtsmæssigt, at IT- Brancheforeningen med hende som direktør nominerer et selskab, hvor hun også sidder i bestyrelsen. Hun har ikke selv svaret på spørgsmålene, men det har kommunikationschef Rune Fick Hansen. Svaret lyder bl.a.:

”I forhold til netop denne pris er det vores Udvalg for Iværksætteri, Kapital og Vækst, der står for nomineringen. Et udvalg, som Natasha ikke er inde over, og hun har derfor heller ikke været involveret på noget tidspunkt af nomineringsprocessen. Michael Moesgaard, der er formand for udvalget, har dog interesser i Valuer, da han er aktionær i selskabet. Da han på udvalgsmødet hørte, at en af de andre foreslog Valuer og et andet firma, som han har en interesse i, som egnede kandidater, gjorde han straks opmærksom på, at han var inhabil, og han blev derfor koblet fra den videre proces og overlod mødeledelse og referat m.v. til en anden.”

Vi har også spurgt Natasha Friis Saxberg, om hun synes, at det er urimeligt, hvis omgivelserne synes, at hun har en interessekonflikt ved at have begge kasketter på, og om hun erkender, at hun har en direkte privatøkonomisk interesse i Valuers aktiekurs. Disse spørgsmål har hun heller ikke svaret på.

MWL

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank