Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Danske investorer stemmer mod klimaforslag i BP

Joachim Kattrup

mandag 17. maj 2021 kl. 15:44

Danske investorer kritiske overfor BP’s nedjustering af klimaplan

Flere Danske storinvestorer godkender BP’s CAPEX-investeringer, selvom oliegigantens anlægsinvesteringerne, ifølge verdens største investornetværket Climate Action 100+, stadig ikke flugter med klimamålene i Parisaftalen. Danske Bank, PKA, og Lægernes Pension er medlemmer af Climate Action 100+ men stemte alligevel imod aktionærforslag om, at BP revurderer sine investeringer i fossile kapacitetsudvidelser.

På BP’s netop afholdte generalforsamling har en række danske storinvestorer afvist et aktionærforslag om at stramme kravene til oliegigantens mål for CO2-reduktioner samt krav om at revurdere investeringsplanerne i fossile kapacitetsudvidelser, således at det harmonerer med Parisaftalens klimamål.

Forslaget fik opbakning fra hele 21 procent af aktionærerne, men bl.a. Danske Bank, PKA, og Lægernes Pension stemte imod – imens Nordea og P+ støttede forslaget. En stor del af danske institutionelle investorer freder dermed BP på trods af kritiske vurderinger fra investornetværket Climate Action 100+. Investornetværket er verdens største investorinitiativ om klimaforandringer i de største globale CO2-udledende virksomheder.

Både Danske Bank, Lægernes Pension og PKA er medlemmer af investornetværket Climate Action 100+.  Climate Action 100+ udgav tidligere på året en rapport over resultater og udvikling i de 167 børsnoterede selskaber, som netværket er fælles om at presse til yderligere klimatiltag.

Om BP konstaterer Climate Action 100+, at selskabet har for 2,4 milliarder dollars i CAPEX-investeringer, som ikke er flugter med Det Internationale Energiagenturs (IEA) såkaldte ”Beyond 2°C Scenario.” Ifølge Climate Action er 58 pct. af BP’s CAPEX-investeringer i olie- og gasprojekter, hvorfra C02-udledningerne vil overstige efterspørgselsniveauet fastsat efter ”Beyond 2°C Scenarioet.”

”Selvom vi var enige i intentionen bag forslaget, så mener vi ikke, at det var i overensstemmelse med den dialog og omstilling af BP, som vi har arbejdet på i en årrække gennem Climate Action 100+. I 2019 fik vi et lignende aktionærforslag vedtaget, hvor vi fik forpligtet BP til at sætte CO2-mål i overensstemmelse med Paris-aftalen. Det nye forslag på generalforsamlingen i 2021 inkluderede mange af de samme krav og specificerede ikke, hvilke yderligere skridt BP skal tage, og derfor stemte vi imod det,” siger pressechef Nicholas Rindahl fra PKA.

Climate Action 100+ konkluderer desuden, at BP indregner stigende råoliepriser (upstream) i deres forecast, hvilket naturligvis kan være rimeligt i et busines-as-usual scenarie. Men det er paradoksalt i forhold til ambitionen om, at efterspørgslen på energi fra fossile kilder skal falde som følge af transformationen til vedvarende energikilder.

Aktuelt lever BP, ifølge Climate Action 100+ rapporten, altså ikke op til IEA´s scenarie for at opfylde Parisaftalens mål om, at verdens globale temperaturstigning skal begrænses til maksimalt to grader.

”Vedrørende CAPEX så forventer vi, at selskabet følger Climate Action 100+’s evalueringskriterier, som inkluderer, at selskabet arbejder hen imod reduktion af CO2 og andre drivhusgasser i fremtidige investeringer,” siger Nicholas Rindahl.

P+ og Nordea vil presse BP yderligere

Pensionskassen P+, som stemte for aktionærforslaget, konstaterer i et nylig udarbejdet positionspapir om BP, at der ”stadig er plads til forbedring ift. at rapportere om konsistens mellem Capex’ planer og opnåelse af målene i Paris-aftalen til investorer.” P+ stemte sammen med Nordea, som en af de få danske investorer, for forslaget.

I Nordea, som også stemt for, mener man ligeledes, at der er behov yderligere klimakrav til BP:  “Vi har stor respekt for, at det er svært at dreje det, der historisk har været et stort olie- og gasselskab, til at bidrage til opfyldelsen af Paris-aftalens mål. Præcist derfor mener vi ikke, at der er nogen tid at spilde med at få sat forpligtende mål, som BP’s ledelse og investorer helt konkret kan holde sig selv op på, ” siger Eric Pedersen, som er Head of Responsible Investments i Nordea Asset Management.

BP har formuleret et mål om at reducere olieproduktionen med 40 procent inden 2030 og ikke at lede efter nye olieboringer i nye lande.  Nye boringer i lande, hvor BP allerede udvinder olie og gas, er altså ikke omfattet af målsætningen. BP kritiseres også for, at målet om at reducere i olieproduktionen ikke omfatter ejerandelen i det statsejede russiske olieselskab Rosneft. Indregnes den er målet for reduktion i produktionen blot 27 pct., ifølge PriceOil.org.

Total og Shell

Senere på måneden, den 18. og den 28. maj, gælder det generalforsamlingerne hos henholdsvis Shell og Total, der også er relativt populære investeringer blandt de største danske investorer med samlede investeringer i selskaberne i milliardstørrelsen fra bl.a. PFA, Danica Pension, Velliv, AP Pension, Sampension, Pensam, PKA, og Nykredit Invest.

I Shell skal aktionærerne stemme om ”Shell’s Energy Transition Resolution”, der er fremsat af selskabets ledelse. Ifølge Klimabevægelsens AnsvarligFremtid-kampagne lever planen ikke op til Parisaftalen.

Hos Total skal aktionærerne tage stilling til ”Company Ambition on Energy transition”, der ligeledes er fremsat af selskabets ledelse. ”Samlet set, så er Total ikke på vej til at omstille sig i tråd med Paris-aftalen, og vi anbefaler derfor, at ansvarlige investorer stemmer nej,” skriver Klimabevægelsen om Totals plan for transformation.

Climate Action 100+ vurderer heller ikke, at hverken Shells eller Totals nuværende kapitalallokeringer lever op til Parisaftalens mål.

UPDATE 18.maj 2021:

Det International Energy Agency (IEA)´s nye udmelding om “ending new oil and gas exploration” ser ud til at være i strid med klimaplaner, der er udarbejdet af Europas tre største olieselskaber – bpShell og Total. De har alle mål for netto-nul-emissioner inden 2050, men har samtidig konkrete planer for at fortsætte med at søge og udvikle nye olie- og gasfelter i mange år fremover.

(https://www.worldoil.com/news/2021/5/18/iea-says-ending-new-oil-and-gas-exploration-today-is-the-only-viable-climate-path)

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank