Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

LifeScience-året 2021 er hurtigt glemt

Steen Albrechtsen

mandag 10. januar 2022 kl. 9:15

Ser man på resultatet, er der ingen åbenlys grund til at dvæle i længere tid ved de to vinderbud fra sidste år: Orphazyme og Lundbeck. Sidstnævnte har fået genvalg til dette års liste, da vi på en måde var ét år for tidligt på den. Om Orphazyme er der blot at konstatere, at man fejlede stort, men det gør ikke historien om Orphazymes 2021 mindre interessant.

Det hører dog med til historien, at Orphazymes steg med 10-20 procent forud for den store (non-) event. Det er med til at understrege pointen om, at lige nøjagtigt med de mere begivenhedsorienterede investeringer indenfor biotech (Life Science) er man nødt til løbende at holde øje med sin position, og vurdere om en eventuel ”risikofri” gevinst forud for begivenheden er værd at hjemtage i stedet for at tage risikoen med. En blind køb-og-behold strategi er ikke altid vejen frem.

Kursfald fra 67 til 17
Hvis det lyder lidt kompliceret, så er det intet at regne i forhold til det forløb vi så i Orphazyme, som startede 2021 i kurs 67 og slutter året i kurs 17.

I sandhed et stort fald, som man dog må betegne som fuldt berettiget, idet det lykkedes at fejle på alle de tre store begivenheder, der var linet op for 2021 – endda alle i 1. halvår. Af de tre begivenheder var to data fra vigtige pivotale studier (ALS og sIBM), mens den sidste var en mulig FDA-godkendelse den 16. juni.

Med tre flops ud af tre mulige kan manges redning have været det faktum, at aktien pludselig blev en såkaldt ”meme-aktie”, dvs. en aktie der pludselig oplever en enorm interesse fra de private investorer med tilknytning til et investorforum (WallstreetBets), hvor GameStop er det mest kendte eksempel.

Ovenpå det første ALS-flop ultimo marts blev aktien i runde tal sendt fra kurs 80 til 60. Herefter fulgte sIBM-data i starten af maj, som sendte aktiekursen ned i 30-35. Dette niveau holdt indtil ugen før den forventede godkendelse (17. juni), hvor aktien blev en meme-aktie og steg til først 60-70 og sidenhen kurs 100.

Stigningen i den amerikanske notering var endnu større, og omregnet nåede aktien intradag en aktiekurs, der svarede til 3-400 i dansk regning. Ovenpå afvisningen af ansøgningen blev aktiekursen halveret, men det var faktisk muligt i ugerne efter FDA-afvisningen, som var det trejde flop ud af tre mulige i 2021) at slippe ud af aktien på kurs 40-50, og endda over 50 på enkelte dage.

I sandhed en gavebod i betragtning af, at det med afvisningen stod klart, at selskabets kommercielle organisation var overflødig, og at pengekassen ville svinde ind til ingenting i løbet af resten af året. Derudover må selskabets pipeline af nye projekter også betegnes som tom.

3 fejl i 3 forsøg hører til sjældenhederne
Det hører med til spillet, at biotechselskaber fejler, og derfor ser vi omvendt også, at investorerne kan blive belønnet i store mængder, hvis man satser på den rigtige hest. Men at man ligefrem fejler på tre forsøg ud af tre mulige på kun tre måneder hører til sjældenhederne.

Selskabet forventer at få svar på den europæiske ansøgning her i foråret, og ovenpå afvisningen i USA er der ikke store forhåbninger om et positivt udfald.

Og selv hvis udfaldet skulle blive positivt står selskabet med ryggen mod muren: Lancering i Europa er tung og langvarig, og der skal en partner til at drive den. Og hertil kan man lægge, at selskabets kassebeholdning sandsynligvis kun kan holde 1. kvartal ud. Uanset hvad, skal selskabet enten sælges, eller også skal der hentes nye penge. Begge dele er svært i den nuværende situation uden en investeringscase, og i det nuværende marked.

Opsummerende er der blot at konstatere, at Orphazyme fejlede stort, men at ”meme-effekten” pludselig gav mulighed for, at slippe ud af det fejlslagne eventyr med ret begrænsede knubs og for nogle investorer endda med et positivt afkast. I ØU Life Science modelporteføljen solgte vi på kurs 52 og 66 den 11. juni efter de to store studieflop.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank