Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Pension: Vinderaktier 2016 slog indeks

Linda

lørdag 07. januar 2017 kl. 20:49

De fem vinderaktier, vi udpegede i starten af 2016 i tilknytning til Pensionsporteføljen, klarede sig bedre end det generelle marked.

Det gennemsnitlige afkast endte på 4,9 procent, særligt fremmet af to af de fem aktier, nemlig Schouw og Parken Sport & Entertainment, som begge steg over 30 procent.

Den store skuffelse blandt de fem vinderaktier var et kursfald i 2016 på hele 34 procent i Novo Nordisk, som tog rigtig mange investorer med bukserne nede. Vi vil i det følgende gennemgå udviklingen i de fem aktier:

Novo Nordisk
Novo Nordisk kom fra midt på året med flere choknedjusteringer af de langsigtede målsætninger, og det sendte aktien ned i en selvforstærkende spiral, og langt mere end de nærmeste konkurrenter. Vi har for et stykke tid siden købt aktien til Pensionsporteføljen, hvor afkastet på aktien aktuelt er ti procent. Vi forventer en afdæmpet stigning hen over året, ikke mindst fordi vi nu ser aftagende nettosalg fra udlandet

Schouw
Schouw er i 2016 steget hele 35 procent efter et hæsblæsende ridt den sidste del af året. Ledelsen opjusterede driftsoverskuddet med 100 mio. kr. i regnskabet for 3. kvartal, og der synes at være stærk momentum i særligt Biomar, hvor resultatet også er præget af engangsforhold. Vi ser begrænset upside fra det aktuelle niveau.

Parken Sport & Entertainment
Parken Sport & Entertainment steg over 30 procent i 2016, og vi havde aktien i Pensionsporteføljen fra forrige efterår. Aktien blev solgt med en gevinst på 61 procent i august, efter at FCK havde kvalificeret sig til Champions League. Selvom Parken står til at deltage i europæiske turneringer de kommende år, vurderer vi at der skal opfyldes to forudsætninger for at aktien kan blive løftet yderligere frem:

For det første at lønsomheden forbedres betydeligt i Fitness.dk, som er koncernens smertensbarn, trods moderat forbedring de seneste kvartaler.

For det andet vil det være positivt med endelig beslutning om endnu et Lalandia center, enten i Sverige, som udmeldt fornylig, eller i et kystnært område i Danmark. Lalandia konceptet har udviklet sig til en stærk lønsom forretning i de to eksisterende centre.

D/S Norden
D/S Norden gav et årsafkast på knap ni procent, efter at det globale tørlastmarked har været ude i en historisk vanskelig periode. Vi har dog i Pensionsporteføljen været inde i aktien tre gange i løbet af året, og hver gang har vi hjemtaget gevinst på 10-15 procent omkring kurs 108-110, som har udgjort en massiv teknisk modstand. Aktien ligger aktuelt til at bryde op gennem denne historiske modstand. Men vi er ikke helt trygge ved situationen, da fragtraterne i Baltic Dry Bulk indeks i december har vist ny svaghed. Samtidig er der ikke helt stringens i de værdiansættelser af skibene, DS Norden anvender i sin bogføring. Forventningen om øget global vækst efter at Trumpeconomics øger aktiviteten kan være forklaringen på, at de udenlandske finanshuse på det seneste har været største nettokøbere. Solidt brud af 112-115 kan udløse et teknisk rally, som dog måske ikke er langtidsholdbart.

Carlsberg
Carlsberg ligger nogenlunde, som aktien lå ved årets start. Værdiansættelsen svarer også nogenlunde til multipler i de europæiske konkurrenter. De to afgørende barrierer for kursstigninger i Carlbergs er dels investorernes rend mod cykliske aktier i kølvandet på Trumpeconomics, som ventes at trække overskuddene op i de konjunkturfølsomme aktier. Og dels en underdrejet russisk økonomi de seneste år, hvor Carlsberg har en stor del af sin forrentning. Men investorerne lugter muligheder i Carlsberg i 2017:

For det første har Carlsberg klaret sig markant bedre end konkurrenterne i november og december under sektorrotationen ud af defensive aktier. For det andet kan der for første gang i lang tid være lagt op til bedring i den russiske forretning, efter at Ruslands økonomi ser ud til at være inde i en klar bedre udvikling. Som det fremgår af den seneste PMI måling fra Markit er der indikationer på solid fremgang, efter PMI målingen for russisk fremstillingsindustri viser de bedste takter i 68 måneder. Vi ser god mulighed for at Carlsberg – som en outsider – kan blive en af vinderne i 2017.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank