Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Royal Unibrew formentlig stærkere i slutningen af 2023

Bruno Japp

mandag 08. maj 2023 kl. 9:00

Royal Unibrew

Royal Unibrews tilbagegang i første kvartalsregnskab i 2023 ser ved første øjekast svagt ud. En organisk vækst på 7 pct. ville være tilfredsstillende for langt de fleste selskaber, men når det sættes i forhold til en organisk vækst på 14 pct. i 1. kvartal 2022, blegner resultatet lidt.

På indtjeningssiden er billedet også negativt, idet driftsresultatet (EBIT) på 174 mio. kr. er 17 pct. lavere end i samme kvartal i fjor. De planlagte prisforhøjelser følger planen, men salg fra lager i Italien og høje transportomkostninger fra Europa til Nordamerika og Afrika trækker i den modsatte retning. Herudover påvirkes Royal Unibrews indtjening også negativt af selskabets seneste virksomhedstilkøb (Hansa Borg Bryggerier, Amsterdam Brewery og Nørrebro Bryghus). Her bidrager en tilkøbt omsætning på 240 mio. kr. med et minus på 20 mio. kr. på driftsresultatet.

De nævnte tre forhold må alle forventes at være af midlertidig karakter, men det kan ikke nødvendigvis siges om det fjerde forhold bag Royal Unibrews bratte fald i EBIT-margin fra 9,7 pct. i 1. kvartal 2022 til 6,8 pct. i år. Nemlig en ændret forbrugeradfærd.

De fleste af os har i adskillige måneder forsøgt at få husholdningsbudgettet til at hænge sammen på trods af stærkt stigende priser. Det kan bl.a. gøres ved at flytte en del af indkøbene til billigere produkter, og det skift oplever Royal Unibrew set fra sælgerens side.

I kvartalsregnskabet kalder man ganske vist drikkevaresegmentet for modstandsdygtigt i det aktuelle forbrugermiljø, men man forventer alligevel, at forbrugerne i 2023 vil fortsætte med at flytte deres indkøb til discountbutikker med et snævrere udbud. Samtidig forventer Royal Unibrew en stigning i det, man kalder ”consumer promotion hunting”. Altså groft sagt en jagt på de gode tilbud.

Varigheden og konsekvensen af denne fjerde årsag til det svage regnskab er uforudsigelig, og det ser vi som en af forklaringerne på de seneste par ugers store kurssving i Royal Unibrews aktiekurs. Investorerne har en tendens til at straffe usikkerhed hårdt, og det gælder i særlig grad for en aktie, som i forvejen handles til en forholdsvis høj pris. Hvis vi kigger på Royal Unibrews nøgletal, handles aktien således både til en højere forventet Price/ Earnings og en højere forventet EV/EBITDA end branchemedianen. Nøgletallene er også højere end hos den lokale konkurrent Carlsberg, som har haft et fantastisk 1. kvartal kursmæssigt og ikke ser ud til at have nået toppen endnu.

Usikkerhed vejer tungt på kort sigt
Der er dog også to positive forhold i 1. kvartalsregnskabet, man som investor bør bemærke:

1. kvartal udgør normalt kun 10 pct. af helårsindtjeningen, og som regnskabslæser skal man være forsigtig med at tillægge specielt procenttallene i 1. kvartalsregnskabet for stor betydning. 2) Det oplyses, at ”Profitability will be slightly backend loaded in 2023”. Man forventer altså, at et svagt startet år kommer til at slutte godt. Helårsforventningerne til både omsætning og EBIT fastholdes da også.

Dermed spilles bolden tilbage til investorerne. De skal nu tage stilling til, om de tror Royal Unibrews svage 1. kvartal kun er en mindre – og midlertidig – afvigelse fra den overordnede vækstplan. Som aktionær køber man sig ind i en fremtidig indtjening, og det er naturligt, at man kræver en vis rabat, hvis usikkerheden omkring indtjeningen stiger. Det er sandsynligvis fastsættelsen af den rabat, som påvirker Royal Unibrews aktiekurs i øjeblikket. Vi tror på den positive vinkel i 1. kvartalsregnskabet og ser stadig Royal Unibrew som en god langsigtet investering. Men på kort sigt er usikkerheden ikke i balance med aktiens høje nøgletal i forhold til konkurrenterne, og vi forventer en priskorrektion på 10-15 pct.

Bruno Japp

Aktuel kurs 623,60

Kursmål (6 mdr.) 530,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Royal Unibrew - konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank