Den traditionsrige forårsblæst omkring Genmabs aflønningspolitik opstod nok engang efter offentliggørelsen af årsregnskabet. Blæsten var dog hurtigt glemt, da det stod klart, at Pfizer overtager Genmabs TIVDAK-partner SeaGen. Det lunefulde investorvejr fortsatte i april med den tabte voldgiftssag, samtidig med at den perspektivrige og spændende samarbejdsaftale med Argenx også frembragte solstråler.
Genmabs lønpolitik har været genstand for kritik fra institutionelle investorer, anført af pensionsselskaber, som mener, at lønnen til ledende medarbejdere er for gavmild.
Ikke desto mindre er Genmabs stærke udvikling gennem årene et resultat af konkurrencedygtig aflønning, og med stigende behov for at tiltrække og fastholde talent og kompetencer på et globalt marked er der nu et øget behov for at hæve loftet på den variable aktiebaserede aflønning fra de nuværende 25 mio. kr.
Selvom pensionsselskaberne har kritiseret lønpolitikken, mener vi stadig, at det er vigtigt for Genmabs aktionærer at sikre adgang til talent. Så længe Genmab formår at realisere sine langsigtede visioner, vil virksomheden fortsat være en attraktiv investering, og vi vurderer, at de institutionelle investorer ikke ændrer deres allokering på trods af kritikken.
Pfizer køber Seagen
Pfizer overtager Seagen for 43 mia. USD, svarende til cirka 300 mia. kr. Genmab har siden 2010 indgået i et ligeværdigt samarbejde med Seagen, som har resulteret i udviklingen og kommercialiseringen af cancerlægemidlet Tivdak.
Pfizer har større muskler og en langt bredere og stærkere kommerciel infrastruktur, som kan hjælpe Seagen på et kritisk tidspunkt. Pfizer forventer at øge Seagens omsætning fra de nuværende 2 mia. USD til cirka 10 mia. USD frem mod 2030. Vi vurderer, at Pfizers indtræden som 50:50 partner øger værdien af Tivdak betydeligt.
Dog vælger vi at afvente med justeringer af vores model, indtil det fremstår tydeligere, hvad verdens syvendestørste aktør indenfor onkologiområdet bringer til samarbejdet.
I mellemtiden bemærker vi, at Genmab løbende bliver et mere attraktivt opkøbsmål. Genmab har cirka samme omsætning som Seagen, men med en langt højere profitabilitet, og hvad der i vores øjne er en stærkere pipeline.
Da markedsværdien af Genmab, sammenlignet med Seagen, kun er cirka 20 mia. USD (efter fradrag af kontantbeholdningen), indikerer det, at virksomheden kunne være et oplagt opkøbsmål med potentiale for en attraktiv præmie.
I den negative boldgade tabte Genmab den anden og opfølgende voldgiftssag, som selskabet anlagde mod partneren Janssen. Genmab har valgt at anke afgørelsen, og forløbet må forventes afsluttet relativt hurtigt. Markedet har ikke reageret på den tabte voldgiftssag, og der vil formentlig heller ikke komme nogen synderlig reaktion, hvis anken, som det nok må forventes, også underkendes.
Fra den mere positive del af nyhedsspektret har Genmab offentliggjort et nyt strategisk og ligeværdigt (50:50) samarbejde med det store hollandske biotekselskab Argenx. Offentliggørelsen bekræftede, at Genmab er ved at etablere et nyt forretningsben indenfor autoimmune sygdomme. Til at starte med fokuserer samarbejdet på to konkrete, men endnu unavngivne sygdomsmål.
Vi ser samarbejdet som enormt positivt og en fremtidig potentiel kilde til stor værdiskabelse, der dog ligger langt ude i fremtiden. Af samme årsag mener vi ikke, at der kan tillægges nogen værdi til aftalen på dette tidlige stadie, selvom vi endnu en gang føler, at Genmab har lavet en strategisk genistreg, som investorerne måske først vil se resultater af om tidligst 2-4 år.
David Mygind
David Mygind ejer aktier i Genmab
Aktuel kurs 2822,00
Kursmål (6 mdr.) 3400,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.