Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Netcompany skuffer på marginal, men holder vækstmål

Morten W. Langer

onsdag 06. september 2023 kl. 11:55

Netcompany fortsætter nedad gennem støttelinje

Q2-regnskabet fra software-konsulenthuset Netcompany var en skuffelse for analytikerne, der sendte aktien i dørken med et fald på ti pct. Bag skuffelsen ligger, at ledelsen ikke levede op til analytikernes forventning til overskudsgrad i Q2. Men til gengæld overgik ledelsen forventningerne til omsætningen for helåret.

Den meget negative kursreaktion overraskede flere af analytikerne i de store danske huse, og grundlæggende mener de, at de udenlandske analytikere har været for optimistiske på omkostningsudviklingen. Overordnet var der solid omsætningsvækst på alle geografiske markeder, undtagen på det store danske marked, som tegner sig for knap halvdelen af koncernens samlede omsætning. På det danske marked steg omsætningen kun to pct. med et fald over for privatkunder med otte pct.

Eksempelvis omsætningen i tilkøbte Intrasoft, som tegner sig for en tredjedel af koncernomsætningen, steg med 25 pct., og overskudsgraden (EBITDA) blev øget til 14,3 pct. mod 12,4 pct. samme kvartal sidste år. Tilsvarende var der fremgang på de mindre markeder i Norge og Holland, som dog fortsat kun udgør ca. syv pct. af den samlede aktivitet.

Hovedproblemerne i Q2 ligger i Danmark og i den mellemstore forretning i UK. Omsætningen i UK steg godt nok med næsten 30 pct., men overskudsgraden faldt. Største skuffelse i Q2 regnskabet er dog den store danske forretning, hvor både bruttomarginal og overskudsgraden dykkede overraskende meget. I selve regnskabet forklares den lavere bruttomarginal i Danmark ikke. Men på det efterfølgende investor call fortalte ledelsen, at ændringer i personalestrukturen har betydet, at antallet af ansatte har været kunstigt højt på grund af udskiftninger.

Økonomisk Ugebrev har spurgt CFO Thomas Johansen, om der nu er udsigt til en varigt lavere bruttomarginal i den danske forretning. Hertil svarer han: ”Vi guider jo ikke på lande specifikt men på hele gruppen. Der siger vi 15-18 pct. på EBITDA i år og plus 20 pct. på mid term. Når DK stadig er så stor en del af gruppen, er logikken, at bruttomarginen i DK skal op igen fra nuværende niveau.”

På et analytikerspørgsmål om væksten i Danmark vil være varigt aftagende fra privatkunderne, svarede ledelsen, at der aktuelt er længere beslutningsprocesser i de private virksomheder. Men der forventes en normalisering næste år. Det har betydet en lavere kapacitetsudnyttelse end normalt i den danske forretning. CEO André Rogaczewski oplyste, at kvaliteten af pipelinen er højere end sidste år. ”Det vil sætte sig i bøgerne i Q3 eller Q4. Det ser virkelig opmuntrende ud”, sagde han.

På investor callet blev det også oplyst, at visibiliteten for resten af året er ti pct. bedre end sidste år på samme tid, hvorved der ved halvåret var sikret omsætning for hele året på i alt 5,5 mia. kr. Langt hovedparten som kontraktligt forpligtende ordrer. I forhold til midten på den guidede 2023 forventning på 6,1 mia. kr. ”mangler” der altså omsætning på 600 mio. kr. i andet halvår. Og på det grundlag forventer blandt andet analytikerne fra Nordea opjusteringer forude.

Omkring den lave overskudsgrad i Q2 det blev oplyst, at der var afholdt ekstraordinære omkostninger til flytning af hovedkvarterer i København og Athen. Der sættes ikke beløb på, men Thomas Johansen siger til Økonomisk Ugebrev: ”Hvis man tager øgede afskrivninger på leasing ud af stigningen i administrationsomkostningerne, så er de øget 28 mio. kr. eller 14,1 pct. – mod en omsætning som stiger 15,7 pct. i konstante valutaer. I denne omkostningsforøgelse i Q2 ligger også omkostninger til flytning m.m., som er ”non recurring”. Det koster selvfølgelig noget at flytte 4000 mand.”

Dermed skulle omkostningsprocenten kunne reduceres, når de særlige omkostninger ikke gentages. Men hvor meget, det drejer sig om, vides altså ikke. Ledelsen oplyser også, at der bliver investeret i den nye ”go-to-market” model, hvor der alene i Q2 blev udgiftsført syv mio. kr. til den nye aktivitet. Det er tidligere oplyst, at disse investeringer ville koste 0,5 procentpoint på marginalen i 2023. En af årsagerne til det store kursfald kan måske henføres til, at ledelsen ikke ønskede at afsløre, om Q3 resultaterne også ville blive svage. Ledelsen siger blot, at man er komfortabel med den samlede årsforventning. Aktiekursfaldet kan også have fået ekstra styrke på grund af den generelle svaghed i de globale techaktier, som også har presset aktiekursen på Netcompanys konkurrenter.

Morten W. Langer

Aktuel kurs 260,20

Kursmål (6 mdr.) 259,84

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Udløber snart
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank