Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Hvad får Mærsk ud af logistikopkøb for 34 mia. kr.?

Morten Sørensen

onsdag 29. maj 2024 kl. 11:55

Hvad får Mærsk ud af logistikopkøb for 34 mia. kr.?

Dårlige resultater i A.P. Møller-Mærsks dyrt opkøbte logistikvirksomheder øger usikkerheden om den integrerede logistikstrategi. Det sår også tvivl om, hvorvidt Mærsk vil byde på logistikkæmpen DB Schenker, skriver Morten A. Sørensen i denne analyse.

Hvad får Mærsk egentlig ud af de 34 mia. kr., som koncernen i 2021 og 2022 investerede i opkøb af logistikvirksomheder?

Spørgsmålet er relevant, fordi A.P. Møller-Mærsk har meldt sig som mulig køber af tyske DB Schenker, som er en af verdens største logistikvirksomheder. Men A.P. Møller-Mærsks melding for første kvartal 2024 viser, at især logistikforretningen har skuffet i årets første tre måneder.

Jo, selvfølgelig er logistikdivisionen præget af et generelt tilbageslag i transportmarkederne. Men store rivaler som Kühne & Nagel og DSV har præsteret en langt bedre indtjeningsevne i første kvartal. Hvorfor egentlig? Mærsks store opkøb i 2021 og især i 2022 bør vel efterhånden være så integrerede i Mærsk-organisationen, at de med fuld kraft burde bidrage til hele koncernen.

Det var hensigten, at de nyopkøbte logistikaktiviteter skulle udjævne de store udsving i indtjeningen, som ses i Mærsks store Ocean-division, hvor containerskibene sejler. Det gør de ikke. Mærsks Logistic & Services division må notere et fald i EBIT-driftsresultatet til 54 mio. USD i første kvartal mod 135 mio. USD i første kvartal 2023. Det modsvarer en EBIT-overskudsgrad på 1,5 pct. i første kvartal – mod 9,5 pct. i for eksempel DSV.

Alt i alt virker A.P. Møller-Mærsks tanker om at købe DB Schenker på den baggrund problematiske. Koncernen har hidtil ikke demonstreret en overbevisende evne til effektivt at integrere forholdsvist mindre logistik i sin store transportorganisation, og investorer og iagttagere må spørge sig selv, hvordan det så skal gå med integrationen af en virksomhed, der er væsentligt større end hele Mærsks eksisterende Logistics & Service-organisation.

Efter første-kvartalsmeldingen kan der være risiko for, at A.P. Møller-Mærsks aktiekurs vil blive ramt, hvis virksomheden på et tidspunkt i år fremstår som en sandsynlig køber af DB Schenker.

Men købsforsøget kan alligevel komme. Mærsk har de finansielle muskler til at byde på DB Schenker, og ledelsen virker fast i troen på, at det på langt sigt vil være det rigtige at satse mere på logistik for at brede indtægtsgrundlaget og serviceudbuddet til kunderne ud.

Første kvartal endte med et positivt driftsresultat for hele koncernen på 177 mio. USD mod 2326 mio. USD i den tilsvarende periode i 2023. Underskuddet i den store Ocean-division blev endda mindre, end det kunne være blevet: Angrebene i Det røde Hav betyder, at de fleste skibe, der er i fart fra Asien til Europa, nu sejler syd om Afrika i stedet for gennem Suezkanalen. Det har givet bedre rater og et større behov for tonnage. Men Ocean måtte altså alligevel sejle med underskud.

I den unormale situation med lange sejltider opsuges en del af branchens overkapacitet. Men problemet med overkapaciteten er blot udsat, og det giver spekulationer om, hvor stort underskuddet kan blive, når situationen igen normaliseres.

Konklusion

Aktuel kurs 12100
Kortsigtet (< 3 mdr.) Sælg
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 10285

Morten A. Sørensen

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Mærsk - aktuelle signaler

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank