Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Harboes’ aktionærer belønnes med 150 pct. stigning

Steen Albrechtsen

onsdag 03. juli 2024 kl. 11:55

Harboes’ aktionærer belønnes med 150 pct. stigning

Med en aktiekurs, der er fordoblet på tre måneder og steget 150 pct. siden nytår, er der efter mange års tålmodighed endelig belønning til de trofaste Harboes-aktionærer, der troede på de underliggende værdier og det langsigtede potentiale.

Vi spurgte i sidste analyse, om driftsforbedringen i Harboes var permanent, og indtil videre må vi konstatere, at svaret er ja.

For Harboes har afleveret et flot årsregnskab og tillige bekræftet de i april fremlagte flotte forventninger til det nye regnskabsår. Her er der formentlig udsigt til endnu en forbedring i EBITDA-resultatet, som nåede 158 mio. kr. sidste år.

Når vi skriver ”formentlig”, er det fordi, Harboes har fremlagt et ganske bredt forventningsinterval på 150-190 mio. kr., som reelt også åbner for en mindre tilbagegang. Med den seneste historik in mente, vurderer vi, at man igen spiller forsigtigt ud.

Basalt er Harboes lykkedes med at løfte omsætningen betydeligt, selvom den solgte volumen stort set er flad. Med andre ord har man med prisstigninger og ændret produktmix formået at få meget mere ud af stort set den samme producerede mængde. Omkostningerne er også steget betydeligt med 120 mio. kr., men da omsætningen er steget med næsten 200 mio. kr., har det medført en kraftig forbedring i indtjeningen og et løft af EBITDA-marginen til 8,7 pct. fra 5,4 pct.

Likviditetsforbedringen, som vi har set hen over året, er fastholdt og endda i så stor grad, at man fristes til at foreslå et udbytte til aktionærerne på 2 kr. efter mere end fem års udbyttetørke. Sidste udbytte blev således udbetalt oven på regnskabsåret 2017/18 og var på beskedne 1 kr.

Vi har længe klandret selskabet og aktien for ikke at være investérbar trods en ellers ganske lav og på papiret attraktiv værdiansættelse. Ser vi på det nye regnskabsår, hvor der ventes et resultat før skat på 60-100 mio. kr. (mod 68 mio. kr. i det forgangne år), er der tale om en Price/Earnings på rundt regnet 9-10, hvis altså resultatet lander i toppen af intervallet. I bunden er der tale om en lille tilbagegang og dermed en P/E omkring 15.

Hvor aktien før var uinvestérbar pga. familie-/corporate governance udfordringen, er historien nu måske snarere, at det er værdiansættelsen, som gør aktien uinvestérbar. En P/E på 10-15 er ikke voldsomt attraktivt med tanke på selskabets historik, aktiens likviditet m.v. Som reference handler Carlsberg til en P/E omkring 15 og Unibrew til en P/E omkring 20 målt på 2024.

Generelt ligger de større og mere velindtjenende bryggerier med en EBITDA-margin i underkanten af 20, og med tanke på Harboes’ realiserede EBITDA-margin på 8,7 (og måske lidt højere i det nye regnskabsår) er der stadig masser af potentiale for Harboes. Vi skal dog her huske på, at Harboes selv opererer med en EBITDA-marginmålsætning på 10 pct. i 2027/28, og det er måske tæt på at være toppen, hvis ikke der sker en mindre revolution i forretningsmodellen. Og det er næppe tilfældet.

Samlet set er aktien kørt for hurtigt og for højt op alt taget i betragtning. Det er nogle gange vilkårene i en aktie med beskeden likviditet.

Konklusion

Aktuel kurs 174,50
Kortsigtet (< 3 mdr.) Sælg
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 150

Steen Albrechtsen

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Harboes - aktuelle tendensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank